Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

19.05.2011

Радянське минуле. 19 травня - День піонерії



Радянське минуле. 19 травня - День піонерії

З дня народження піонерії виповнилося 89 років

19 травня 1922 року II Всеросійська конференція комсомолу прийняла рішення про повсюдне створення піонерських загонів. Цей день в Радянському Союзі широко відзначався як день народження піонерії.

Після розпаду СРСР День Піонерії перестав бути офіційним святом.

У 1924 році їй було присвоєно ім'я В. І. Ленина. А після 7-го з'їзду комсомолу в 1926 році, на якому було прийнято постанову про перейменування РКСМ у ВЛКСМ, піонерська організація стала іменуватися "Всесоюзна піонерська організація імені В. І. Ленина".

Перші піонерські загони працювали при комсомольських осередках заводів, фабрик, установ, брали участь в суботниках, допомагали у боротьбі з дитячою безпритульністю, в ліквідації неписьменності.

На початку 1930-х років об'єднання піонерів стали створюватися в школах. Всесоюзна піонерська організація будувалася за так званим шкільним принципом: клас - загін, школа - піонерська дружина. У піонерських колективах розгорнулася військово-оборонна робота, створювалися кухлі юних стрільців, санітарів, зв'язківців, проводилися військово-спортивні ігри.

У роки Великої Вітчизняної війни організувався масовий тимуровское рух. Піонери допомагали сім'ям фронтовиків, збирали лікарські трави, металобрухт, засоби на танкові колони, чергували в госпіталях, працювали на збиранні врожаю.

У СРСР Всесоюзна піонерська організація імені В. І. Ленина була наймасовішою самодіяльною комуністичною організацією дітей і підлітків у віці від 9 до 15 років.

Усі піонери Радянського Союзу напамять знали клятву, яку читали, коли їх приймали в організацію: "Я (ім'я, прізвище), вступаючи в ряди Всесоюзної піонерської організації імені Владимира Ілліча Леніна, перед лицем своїх товаришів урочисто присягаюся: гаряче любити свою Батьківщину, жити, вчитися і боротися, як заповідав великий Ленін, як учить Комуністична партія, завжди і скрізь виконувати закони піонерів Радянського Союзу".

Як правило, в день Піонерії проводилися різного роду збори, концерти, нагородження; у деяких містах - піонерські паради. У школах проводилися "Ленінські уроки", підводилися підсумки в змаганні між ланками, загонами і дружинами в успішності, у зборі металобрухту, макулатури і т. п. Увечері при школах або в окремих мікрорайонах організовувалися і менш формальні гуляння з традиційним "піонерським вогнищем".

Суспільно-політична послідовність жовтеня - піонер - комсомолець - кандидат ВКП(б) - комуніст, була спрямована на створення у радянських дітей і підлітків внутрішнього ідеологічного стержня, прагнення рости і удосконалюватися. Піонерська організація учила дітей життя в соціалістичному суспільстві, способам співіснування з однолітками.

Живі піонерські ідеї і понині. У квітні минулого року в Полтавській області близько 300 дітей було прийнято в піонери. Полтавські комуністи прийняли школярів в піонери з нагоди 137-ої річниці з дня народження Володимира Леніна.

Маленькі полтавчани прочитали клятву піонера, в якій, зокрема, були такі слова: "Присягаємося гаряче любити свою Батьківщину, робити добро і боротися за справедливість, завжди виконувати закони піонерів". Потім комуністи пов'язали школярам червоні піонерські краватки.

Під час прийняття в піонери звучали пісні "Ленін завжди живий" і "Ми, піонери - діти робітників".

Схожі матеріали:
👁 1885
Категорія: Полтавщина
Теги: комсомол, піонерська краватка, піонер, школяр, Радянський союз




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Виконуючи бойове завдання загинув військовий з Полтавщині Виконуючи бойове завдання загинув військовий з Полтавщині
У Полтаві не змогли розминутись два автомобіля: троє осіб... У Полтаві не змогли розминутись два автомобіля: троє осіб...
На Полтавщині 59-річний чоловік на кладовищі підірвався н... На Полтавщині 59-річний чоловік на кладовищі підірвався н...
На Полтавщині перед судом постане колишній керівник підпр... На Полтавщині перед судом постане колишній керівник підпр...
У Полтаві водій Chevrolet Aveo наїхав на 6-річну дівчинку У Полтаві водій Chevrolet Aveo наїхав на 6-річну дівчинку
Під час реанімаційних заходів в одній із квартир Кременчу... Під час реанімаційних заходів в одній із квартир Кременчу...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ