Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

06.10.2011

В Гребінці відкрили пам'ятну меморіальну дошку письменнику, льотчику П. В. Кириченку



В Гребінці відкрили пам'ятну меморіальну дошку письменнику, льотчику П. В. Кириченку

Cеред видатних людей Гребінківщини постать Петра Васильовича Киріченка без сумніву займає одне з чільних місць.

Адже це людина, за своїм світосприйняттям належить до когорти тих, хто на самому злеті своєї долі не розкрився до кінця, не сказав останнього слова, не встиг донести задумане своїм читачам.

В місті Гребінка біля гімназії відбулося відкриття пам'ятної меморіальної дошки нашому земляку, письменнику, льотчику Петру Васильовичу Кириченку. В цій школі навчався штурман авіації,  член спілки письменників.

Задумка про вшанування пам'яті цієї людини виношувалася давно.

Відділ культури і туризму райдержадміністрації звернувся з пропозиціями до депутатів Гребінківської районної ради, міської ради, Березівської сільської ради, які підтримали ініціативу.

Сьогоднішня подія залишиться в серцях всіх присутніх і буде добрим прикладом для молоді.

 В урочистому заході взяли участь заступник голови Гребінківської райдержадміністрації В.М. Колесник, начальник відділу культури Н.В. Бутенко, начальник відділу освіти В.М.Лисогор,  двоюрідний брат П.І. Кириченко, подружжя Гринь та шанувальники його творчості, мешканці с. Березівка подружжя Прима

Прозвучали теплі слова на адресу П.І. Кириченка від  Н.О. Лакуші та О.П. Отченка. Своїми спогадами поділилася керівник літературного гуртка "Ліра” Т.О. Устіловська, а уривок із твору автора прочитала А.Бузало – учениця 10-б класу. Учні гімназії мали змогу переглянути виставку літератури, яку підготували шкільний бібліотекар Биковець С.А. та працівники районної бібліотеки.

Велика подяка людям, які доклали чимало зусиль для того, щоб сьогоднішня подія відбулася - двоюрідному брату письменника Петру Івановичу Кириченку та сім'ї  Пріми Валерія В'ячеславовича, які займалися питаннями виготовлення меморіальної дошки.
Петро Кириченко народився 29 червня 1945 року в с.Березівці Гребінківського району. Закінчивши п’ятдесят п’яту школу (тепер гімназія) в Гребінці, вступив до Кіровоградської школи вищої школи льотної підготовки.

Льотчик, штурман, автор книг «Після рейсу», «Четвертий розворот», «Край неба», «Дім на високому місці».

У Московському видавництві «Глобус-2» вийшла книга нашого земляка «Канікули перед стратою».

Загострене відчуття життя, народжене в кабіні літака, змусило автора по-іншому побачити світ. Всі герої показані письменником в той момент, коли необхідно прийняти єдино правильне рішення.

Проживав в м.Москва. Похований на кладовищі в м.Гребінка.
Освідчення в любові до трударів, чиї душі та помисли добре знав, бо, власне, теж був одним із них – лейтмотив прози Петра Кириченка. Літературна критика дала високу оцінку творчості письменника, відзначаючи, що його твори дихають щирістю і силою почуттів, що вміє він виявляти людяне в людині.

 Слова вдячності висловлюємо всім, хто причетний був до організації з виготовлення меморіальної дошки П.В.Кириченку та вшанування пам’яті про нашого славного земляка.










Гребінківська районна державна адміністраці,
відділ освіти РДА


Схожі матеріали:
👁 1347
Категорія: Новини Гребінки
Теги: письменник, Петро Кириченко, льотчик-штурман, меморіальна дошка, автор книг




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ