Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

13.12.2011

Навіщо ми чхаємо, гикаємо, позіхаємо і потягуємося?



Навіщо ми чхаємо, гикаємо, позіхаємо і потягуємося?

Чхнути, гикнути, позіхнути, потягнутися. Виявляється, це дуже корисно для здоров'я! Учені стверджують - усе це умовні рефлекси, створені природою в допомогу нашому організму.

ЧХАННЯ

Коли в носовій порожнині скупчується надто багато мікробів, алергенів і пилу,  нервові закінчення носоглотки дратуються, і відбувається, кажучи науково, "спазматичне видихання повітря через носовий отвір". Іншими словами, різкий, потужний видих - ачхи, який виштовхує мікроби, чужорідні тіла, алергени, надмірний слиз і пил в повітря.

Нормою вважається чхнути раз на день, але якщо ви кожен ранок розпочинаєте з чхання або не можете зупинитися після одного разу, це вже привід стривожитися. Можливо, ваш організм говорить вам, що його щось не влаштовує. Або поруч алерген, або у вас хронічний риніт, або необхідно зволожити слизову оболонку носа.

Існує також дивовижне явище - "світловий чхальний рефлекс", коли людина чхає від яскравого сонячного світла. Учені пояснюють це тим, що ультрафіолетові промені сонячного світла дратують нюхові рецептори. До речі, відомо, що чхання на світло є спадковим.

Але що б не було причиною чхання, не забувайте прикривати ніс хусткою, адже коли ми чхаємо, з нашого носа із швидкістю 160 км/год вилітає більше ста тисяч бактерій, які можуть вдихнути люди, що оточують вас.

Закортіло чхнути в самий непідходящий момент? Чхання можна зупинити. Енергійно потріть пальцями перенісся або ущипніть себе за кінчик носа, але часто стримувати себе не варто, адже тоді мікроби залишаються у вас в організмі.

ПОЗІХАННЯ

Позіхання - найзагадковіше явище організму, про призначення якого досі сперечаються учені. Відомо, що немовлята починають позіхати ще в утробі матері. Позіхають практично усі: жаби, птахи, ссавці і навіть риби.

Думаєте, що позіхаєте, тому що не виспалися або вам нудно? Дослідження довели, що позіхання ніяк не пов'язане з недоліком сну або нудьгою. Є ситуації, коли людина позіхає, абсолютно не бажаючи спати, зокрема, коли хвилюється або коли йому задушливо.

Під час стресу ми позіхаємо неспроста. Мозок перезавантажений і... перенагревается! І нервова система негайно включає захист - позіхання, намагаючись охолодити мозок. А може бути, в приміщенні просто бракує кисню або занадто жарко.

Ще складніше пояснити, чому позіхання таке заразливе. По одній з теорій - це спрацьовує древній рефлекс наслідування і співпереживання.

Що б не було причиною позіхання, усі лікарі сходяться на одній думці: позіхати - дуже корисно! При позіханні дихальні шляхи широко розкриваються, а м'язи розслабляються,  після чого на частки секунди наступає приємний і корисний стан напіввтрати свідомості. Позіхання допомагає зняти стрес, втому, психічне навантаження і стимулює роботу мозку.

А ще позіхання сприяє діяльності слізних залоз, нормалізує артеріальний тиск, покращує настрій, сприяє профілактиці інфаркту і інших серцевих захворювань.

Так що з позіханням теж боротися не слід, ну хіба що тільки в кабінеті у начальника.

ПОТЯГУВАННЯ

Найприємніше зранку - потягнутися. Після сну м'яза затекли і вимагають розминки, так що потягування - своєрідне пробудження нашого тіла. Воно готує м'язи до нормальної роботи впродовж дня, відновлює звичний кровообіг, приводить організм в режим активності.

У цей момент навіть підвищується настрій, оскільки доведено, що потягування діє на центри задоволення в головному мозку, а ще покращується кровообіг головного мозку, зір, смакові і тактильні відчуття.

Чим старші ми стаємо, тим менше потягуємося,  це пов'язано, звичайно, з нестачею часу з ранку. Зате подивіться на новонароджених, на домашніх тварин, вони потягуються дуже часто, оскільки цей рефлекс закладений в нас природою і тому такий важливий.

Не шкодуйте на здоров'ї часу - потягуйтеся із задоволенням, адже від того, чи потягнулися ви зранку або ні, залежить те, як пройде увесь ваш день. Якщо ви різко схоплюється з ліжка це може призвести до  головного болю, швидкою стомлюваністю і поганим настроєм на цілий день.

ГИКАВКА

Гикавка - складний процес,  вона зароджується в так званому "блукаючому" нерві, який сполучає стравохід, діафрагму і нервову систему. Якщо ми швидко їмо, ковтаємо великі погано прожовані шматки, переїдаємо і шлунок сильно розтягується - усе це турбує "блукаючий" нерв, який, напружуючись, тривожить діафрагму, а вона в цілях захисту робить різкі повітряні поштовхи, що проштовхують їжу.

Часта і тривала гикавка іноді є для фахівців тривожним сигналом,  дуже часто це ознака, гастриту, кишкової непрохідності, інфаркту міокарду, що насувається, наростаючої внутрішньочерепної гіпертензії або здавлення міжхребцевого диска грижею, пухлини шиї, стравоходу або легенів.

Коли ми лякаємося, скрикуємо, різко зітхаємо - "гикаючий" нерв тривожать дихальні органи.

Також часто гикавка є наслідком нервових розладів. У медицині відомі випадки цілої психічної епідемії, коли жителі Архангельської області гикали місяцями, заражаючись гикавкою один від одного.

Яких тільки способів не придумано, щоб позбавитися від докучливого стану. Найправильніші і одночасно простіші - звичайне потягування, глибокі рівномірні вдихи, затримка дихання при вдиху і декілька невеликих ковтків води. Багато хто позбавляється від гикавки за допомогою переляку, але вже з'ясовано, що цей спосіб тільки посилить гикання.

Так що чхайте, гикайте, позіхайте і потягуйтеся "усмак"! Медики попереджають, спроби подавити усі умовні рефлекси, небезпечні для здоров'я!




Зівота нормалізує артеріальний тиск, покращує настрій,
сприяє профілактиці інфаркту і інших серцевих захворювань.
Позіхайте на здоров'я!


woman.ru


Схожі матеріали:
👁 4077
Категорія: Здоров'я
Теги: потягування, позіхання. чхання, гикавка




Всього коментарів: 1

0
1 Maymay   (24.02.2012)
Nothing I could say would give you undue crdeit for this story.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ