Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

08.02.2012

Наскільки День Святого Валентина - свято?



Наскільки День Святого Валентина - свято?

До дня усіх закоханих в нашій країні відношення неоднозначне. Хтось вважає його дійсно святковим днем, хтось називає урочистістю комерції - мовляв, продавці листівок і м'яких іграшок наживаються на нашій сентиментальності. А ті, кому ні з ким справляти День Валентина, ще гостріше відчувають свою самотність.

Є декілька красивих легенд про те, звідки пішла традиція святкувати День Святого Валентина і чому цьому святу був даний почесний титул Дня Усіх Закоханих. Говорять, що історія ця сталася в 269 році від Різдва Христова.

Римською Імперією тоді правив войовничий імператор Клавдій II. Незважаючи на гарячу вдачу воєначальника, армія його страждала від нестачі солдатів для військових походів. Клавдій був переконаний, що головна причина цієї напасті - прагнення людей одружуватися.

Адже одружений легіонер думає не про славу і військові почесті, а про те, як скоріше повернутися до сім'ї. Імператорським указом Клавдій заборонив легіонерам одружуватися.

Солдати продовжували закохуватися, тільки тепер страждали від неможливості з'єднатися зі своїми коханими. Але знайшлася людина, яка стала таємно вінчати легіонерів, не страшившись імператорського гніву. Ним виявився священик на ім'я Валентин з римського міста Терни. Говорять, він був справжнім помічником в справах любовних: не лише сполучав легіонерів узами браку, але і допомагав мирити тих, що посварилися, писати любовні листи і передавати квіти від солдатів предметам їх зітхань.

Коли імператор дізнався про те, що творить Валентин, священика засудили до страти. Трагедія ситуації була ще і в тому, що і сам Валентин був закоханий в дочку тюремника. За однією з версій, одного разу дівчина прийшла до нього за зціленням, і Валентин молитвою вилікував її від сліпоти. За день до страти священик написав дівчині прощальний лист, де розповів про свої почуття, і підписав його - "твій Валентин". Послання було прочитане вже після його страти, яка сталася 14 лютого.

Чи правда ці події мали місце, або ця історія - лише красива легенда, але саме з тих часів повелося писати в день святого Валентина любовні записки - " валентинки". За минулі століття традиції змінилися, і тепер послання не підписують. А ще в це свято люблять влаштовувати весілля і вінчатися. Вважається, що це стане запорукою вічної любові. У Західній Європі День святого Валентина став широко відзначатися з XIII століття, в США свято прийшло у кінці XVIII століття.

Красива традиція швидко перетворилася на успішний бізнес для продавців кольорів, сувенірів і солодощів. На початку XX століття у американців було прийнято посилати своїм нареченим марципани, які були досить дороги. У Японії традиційним подарунком цього дня став шоколад, а у Франції чоловіки дарують коханим коштовності.

З одного боку, немає нічого поганого в тому, щоб привітати дорогого серцю людини. З іншої - якось неприємно усвідомлювати, що робиш це під тиском маркетологів і масової культури. А тиск дійсно є присутнім: комерційна лихоманка починається задовго до 14 лютого. Конкурувати з Днем Святого Валентина в цьому плані може хіба що Новий Рік. Полиці магазинів, вітрини кафе, навіть рамки інтернет-браузерів виявляються прикрашеними рожевими сердечками і стрічечками.

Радио- і телеведучі по усіх каналах розповідають про конкурси і акції на честь Валентинова дня, а оператори мобільного зв'язку пропонують за помірну плату вигадати для вас романтичну смс-ку.

Виходить свято-маніпуляція, свято з-під палиці. Причому ті, кому пощастило мати коханого або кохану, цього дня хочеш не хочеш чекають поздоровлень. Навіть якщо усвідомлюють усю комерційну підоснову Дня Святого Валентина. Така вже наша психологія: якщо усі навкруги "посилено" святкують щось, ми теж не хочемо відставати. А інакше почуваємо себе обділеними. Ще гірше тим, у кого немає пари: цього дня вони гостріше відчувають свою самотність.

Є, звичайно, оптимістичні унікуми, які нишком радіють, що змогли заощадити сили і гроші - звичайно це молоді люди, які доки далекі від романтики. Але більшості неодружених і незаміжніх громадян цього дня якось ніяково: вони почувають себе гостями на чужому святі. У сучасних школах вже укорінилася традиція 14 лютого відправляти один одному анонімні валентинки. Серед дівчаток-підлітків кількість отриманих любовних послань нерідко перетворюється на предмет змагання.

Менш яскраві однолітки, які ще не встигли обзавестися прихильниками, цього дня почувають себе бридкими качатами.

Якщо у вас є друга половина, і День Святого Валентина вам до душі - святкуйте на здоров'я. А ті, кому не подобається подібна "комерціалізація любові", можуть знайти альтернативу. Створюйте власні, унікальні традиції, які належатимуть лише вашій парі! Літайте на повітряній кулі, катайтеся на санях або конях, гуляйте по лісах, вирушайте в пам'ятне кафе, де провели ваше перше побачення. Необов'язково робити це саме 14 лютого, коли усі кафе переповнені, а бульвари загачені гуляючими парочками.

Можна згадати про те, що на Русі було своє свято закоханих, тільки відмічали його не взимку, а в середині літа - 8 липня. Це День Петра і Февронії, покровителів православного браку. Можна заглянути ще далі углиб віків і згадати про слов'янське свято на честь Купалы - язичницького бога, сина Перуна. Цього дня слов'яни співали пісні, водили хороводи, влаштовували веселі ігри і біг наввипередки, а молоді люди стрибали через вогнище, поодинці або парами. Святом можуть стати і ваші особисті пам'ятні дати.

Масові заходи не завжди добре підходять для вираження почуттів. А 14 лютого можна подарувати коханій людині листівку і сказати декілька теплих слів - щоб він знав, що ви про нього думаєте.

За матеріалами: myjane.ru


Схожі матеріали:
👁 1797
Категорія: Культура
Теги: свято, День Святого Валентина, 14 лютого




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ