Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

09.09.2012

Гребінківська автостанція, як і багато інших, фактично збиткова


Пасажири підходять до віконця каси автостанції «Гребінка» і, вкотре почувши, що автобус до Оржиці відмінено, йдуть «голосувати на попутки».


Більшість автостанцій- під загрозою закриття

Автобусний маршрут Гребінка - Оржиця скасували ще п'ять місяців тому, - пояснює диспетчер-контролер Ніна Карбань. - Це додало незручностей.

Тепер люди, які доїжджають залізницею до Гребінки, змушені діставатися Оржиці на таксі або попутнім транспортом. Потерпають і ті, хто поспішає з Оржиці та розташованих дорогою сіл на залізничну станцію. Цим автобусом їздили також діти із сіл, де немає школи.

Пасажири підходять до віконця каси автостанції «Гребінка» і, вкотре почувши, що автобус до Оржиці відмінено, йдуть «голосувати на попутки».

Усі автостанції в Полтавської області підпорядковані «Полтаваавтотрансу». Його директор Сергій Бутко повідомив, що виною ситуації, що склалася, - мікроавтобуси, котрі «розгрібають» пасажирів між двома райцентрами, їхня надмірна «підприємливість» посприяла тому, що Маршрут Гребінка - Оржиця став нерентабельним.

У нас на всіх маршрутах працюють приватні перевізники, - говорить Сергій Іванович. -Чоловік поїздив на цьому маршруті, побачив, що невигідно й відмовився від нього. А який сенс, коли заробітку вистачає лише на бензин? Проте ця проблема значно ширша.

Гребінківська автостанція, як і багато інших, фактично збиткова. В останні роки в Україні на всіх «козирних» пасажирських маршрутах спостерігається засилля мікроавтобусів. Поїздку в будь-який час доби можна замовити по телефону. Машини забирають пасажирів на найближчих зупинках, а час у дорозі від пункту А до пункту Б у півтора разу коротший, ніж у звичайного автобуса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Державтоінспекція рекомендує: всі автомобілі потрібно перевіряти

Начебто вигідно, але на цьому «плюси» закінчуються. Більшість мікроавтобусів такі тісні, що в них затікають ноги. Але то «квіточки» в порівнянні з небезпекою, на яку наражаються пасажири. Мікроавтобуси «літають» зі швидкістю від 100 км/год і вище, поспішаючи зібрати потенційних пасажирів перед рейсовим автобусом.

Тож лише цього року в Україні з їхньою участю сталися десятки аварій. Улітку в таких дорожньо-транспортних пригодах загинуло близько двадцяти осіб, понад сотня людей травмувалася. Ці дані неповні, бо враховано тільки найбільші ДТП.

- Це й не дивно, - констатує Сергій Бутко. - Зазвичай фірми-власники мікроавтобусів навіть не зареєстровані в податковій. їх у природі немає. Тільки якесь ім'я і мобільний телефон. А водії такого транспорту не перебувають у трудових відносинах із власниками.

Якщо трапляється аварія, то про якусь страховку чи іншу матеріальну компенсацію навіть не йдеться. Сергій Іванович побідкався, що 37 автостанцій Полтавщини, на яких працює понад 300 чоловік, опинилися під загрозою закриття. Майже всі нерентабельні, бо мають мізерну виручку.

Десять, відсотків із кожного квитка - це зарплата працівників, ремонти, опалення взимку тощо. До того ж, за 386 тисячі пільгових квитків, проданих торік, держава не компенсувала підприємству ні копійки. Звісно, держава повинна потурбуватися, аби зберегти мережу автостанцій і накатані роками маршрути.

Достатньо лише урегулювати хаотичне засилля маршруток, які «бриють» трасу й перебивають виручку. Та й самі люди повинні вибирати між швидкістю й безпекою.

Ми звернулися з побажаннями пасажирів щодо відновлення маршруту Гребінка - Оржиця до заступника голови облдержадміністрації Віктора Шадчнєва й почули таке: - Нехай люди через сільських голів чи голів райдержадміністрацій передадуть відповідне прохання в облдержадміністрацію.

Думаю, що це питання можна вирішити.

Людмила ПЕРЕДЕРІЙ
«Події та коментарі»


Схожі матеріали:
👁 1458
Категорія: Новини Гребінки
Теги: автостанція, Оржиця, Маршрутка, Гребінка, мікроавтобус




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ