Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

02.11.2014

Гребінка не переходитиме на цифрове телерадіомовлення


Для місцевих телерадіоорганізацій районного мастабу суттєвою проблемою став перехід на цифрове мовлення


Гребінка не переходитиме на цифрове телерадіомовлення

За інформацією Гребінківської райдержадміністрації, перехід комунальної телекомпанії РТС «Гребінка» на цифрове телерадіомовлення на даний час не розглядається, в зв`язку з фінансовими труднощами.

З 17 червня 2015 року Україна планує перейти на цифрове телерадіомовлення.

На теренах Полтавської області сьогодні транслюють телепередачі в аналоговому і в цифровому режимі ОДТРК „Лтава”, ТРК “ІРТ-Полтава” та Кременчуцька ТРК „Візит”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Пирятинщині перестали встановлювати газові лічильники через мобілізацію зварювальника

Для місцевих телерадіоорганізацій районного масштабу суттєвою проблемою став перехід на цифрове мовлення.

Жодна з них не взяла участь у проведеному Національною радою конкурсі на частоти у цифровому форматі.

Нагадаємо, що на Полтавщині, у зв'язку з переходом на цифрове телебачення, перестануть мовити 11 районних телекомпаній, які не отримали ліцензію.

Про це повідомив в.о. директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Юрій Варченко.

Довідково (інформація ОДТРК «Лтава»):

ЦИФРОВЕ ТЕЛЕБАЧЕННЯ 2014

На початку 2009 р. розпочався переломний період у розвитку цифрового ефірного телебачення (DVB-T).

До завершення повного вимкнення аналогового телебачення залишається небагато часу.

За міжнародною угодою «Женева-2006» аналогове ефірне телебачення має бути вимкнене у всіх країнах Європи, Азії та Африки не пізніше 17.06.2015р.

Згідно з директивами комісії Євросоюзу аналогове телебачення у країнах ЄС вимкнено у 2012 році. Тому сусідні до Євросоюзу країни, такі як Білорусь, Росія, Молдова, Україна застосовували методи прискореного створення цифрових DVB-T передавальних мереж, для того щоб не втратити частину частотного ресурсу для телерадіомовлення і запропонувати телеглядачам поліпшені телевізійні послуги.

Угода «Женева-2006» гармонізувала міжнародний розподіл частотного ресурсу для DVB-T і дала можливість розбудувати цифрові мережі з максимальним використанням інфраструктури існуючих аналогових мереж.

Практично створення цифрового ефірного телебачення в межах всієї України розпочалося в 2010 році.

В кінці 2010 року Національною радою з питань телебачення і радіомовлення була видана ліцензія провайдеру цифрового ефірного телебачення - ТОВ «Зеонбуд», м. Київ.

ТОВ «Зеонбуд» в 2011 році почав і до вересня закінчив будівництво передавальних станцій.

В Полтавській області побудовано 10 станцій, в т. ч. м. Гадяч, м. Гребінка, с. Іскрівка, Чутівського району, м. Кобеляки, с. Красногорівка Великобагачанського, м. Кременчук, м. Лохвиця, м. Лубни, с. Переліски (м. Зіньків), м. Полтава.

В 2011 році Національною радою був проведений конкурс на отримання права мовлення в цифрових мультиплексах МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5.

Полтавська ОДТРК «Лтава» отримала ліцензію на право мовлення в мультиплексі МХ-5 на всіх десяти станціях області. Це найбільша регіональна мережа в Україні після Дніпропетровської обл.. Покриття території і населення області складає близько 95%. Відповідно ОДТРК «Лтава» має нести великі витрати на доставку сигналу до станцій і на оплату послуг трансляції, всього до 1 млн. 800 тис грн..

Телерадіокомпанією «Лтава» за рахунок субвенції обласної ради організовані придбання і введення в дію комплексу обладнання для кодування сигналу, комутації і програмування для подачі в канали зв’язку для доставки до станцій мовлення.

По інформації генерального директора ТОВ «Зеонбуд» цифрове телебачення дивляться понад 10 мільйонів телеглядачів, зокрема 700 тис. малозабезпечених родин. В цифровій мережі ведуть мовлення128 телекомпаній, зокрема 28 загальнонаціональних.

Планування покриття територій проводилося кращими фахівцями Центру радіочастот з використанням спеціалізованої програми. Після запуску інфраструктури в експлуатацію проведені контрольні виміри зон покриття. Виміри підтвердили, що фактичні параметри навіть перевищують розрахункові, бо була використана більш перешкодостійка технологія Т2.

Проте в Полтавській області не покриті:

Райцентри – м. Карлівка, смт Котельва, смт Оржиця, смт Нові Санжари, смт Чорнухи. Близько1/5 відповідних районів. Всього 54 554 осіб (5% населення області).

Для повного покриття території і населення області цифровим мовленням необхідно порушувати питання перед Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, ТОВ «Зеонбуд», Концерном РРТ про розрахунок частотних присвоєнь, будівництво додаткових мовних цифрових станцій.

В 2013 – 2015 роках – планувалась розбудова багатоканальних Телемереж МХ-4, МХ-7, МХ-8.

Полтавська ОДТРК «Лтава» за рахунок останньої субвенції обласної ради на суму 528 тис. грн. в даний час проводить придбання і монтаж обладнання, яке забезпечить створення виключно цифрових трактів формування програм. Дане обладнання замінить морально застаріле аналогове обладнання 1993 – 2004 років випуску, яке має низьку якість і надійність, дозволить забезпечити цифрову якість мовлення.

РАДІОМОВЛЕННЯ

ОДТРК «Лтава» здійснює мовлення на трьох мережах обласного радіомовлення :

- проводовій мережі. На 01.10. 2014 р. кількість радіоточок складає 74915, з них в Полтаві і Полтавському районі 20943.

- ефірній (УКВ) мережі УР-1 – передавачі: м. Полтава, с. Красногорівка (обласний), м. Кременчук, м. Лохвиця, с. Іскрівка, с. Лелюхівка. Передавачі працюють в нижньому, УКВ, діапазоні мовлення. Обсяги обласного мовлення складають 15 год. 20 хв. на тиждень.

- ефірній (FM) обласній мережі радіо «Ваша хвиля». Мережа складає 7 передавачів: м. Гадяч, м. Гребінка, с. Красногорівка, м. Кременчук, с. Лелюхівка (Нові Санжари), с. Переліски (м. Зіньків), м. Полтава. Покриття мережі – 83% населення області.

5 вересня 2014 року відбулася робоча нарада керівників Держкомтелерадіо, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та обласних і регіональних державних телерадіокомпаній, на якому Головою Національної ради Артеменком Ю. А. було поінформовано про намір реалізувати Проект створення єдиної національної радіомережі Українського радіо.

Згідно з цим проектом має бути створена єдина радіомережа, на якій будуть транслювати свої програми НРКУ та ОДТРК, розподіляючи ефір таким чином, щоб актуальна інформація загальнонаціонального і регіонального значення своєчасно і у повному обсязі доводилась до слухачів у зручний для них час. Проектом передбачено розширення мережі шляхом прорахунку і надання нових частотних присвоєнь.



Схожі матеріали:
👁 1549
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Полтавська, лтава, РТС, Гребінка, цифрове мовлення




Всього коментарів: 2

0
1 Іван   (02.11.2014)
Тобто,з 17 червня 2015 року,у нас не вже буде районного телебачення? sad
А деж грошы за рекламу перед виборами.Скільки роліків крутили,а куди кошти пішли?


0
2 Cat   (02.11.2014)
Іван, Ніна пішла і прийшов телестудії пухнастий песець))

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ