Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

16.07.2012

Інфекція на тарілці



Захворюваність на кишкові інфекції влітку зростає через зіпсовані та немиті продукти

Гострі кишкові інфекції займають одне з перших місць серед поширених влітку захворювань.

Особливо часто вони зустрічаються у дітей. Кишкові інфекції дуже небезпечні своїми ускладненнями і за відсутності своєчасного та належного лікування можуть становити загрозу життю людини.

Продукти, що швидко псуються, недоброякісні, прострочені, немиті та необроблені продукти - найперше джерело зараження кишковими інфекціями.

Часто причиною гострих кишкових інфекцій стають немиті руки, а також немиті овочі і фрукти. Небезпеку становлять сирі яйця, напівфабрикати (особливо погано просмажені, сирі всередині), молочні продукти (домашній сир, куплений на стихійному ринку, некип'ячене молоко), кондитерські вироби з кремом, салати з майонезом, крабові палички. У спеку краще уникати цих продуктів.

Симптоми, які вкажуть на небезпеку

Гострі кишкові інфекції - це велика група інфекційних захворювань людини. Звісно, кожне захворювання проявляється по-своєму, має певний перебіг і ускладнення. У той же час вони мають спільні симптоми.

Кишкове захворювання проявляється через декілька годин після прийому інфікованого продукту. Симптоми виникають раптово і швидко наростають.

З'являються мерзлякуватість, блювота, переймистий біль у животі, найчастіше в області епігастрії (верхня серединна область живота) і в області пупка. Блювання багаторазове. Випорожнення рідкі або водянисті, до десяти разів на добу і частіше, можуть бути з прожилками крові та слизу. Температура тіла піднімається від 37°С до 40°С. Шкіра бліда, інколи з ціанозом (синюшний колір шкіри), суха. Пульс частий, артеріальний тиск низький.

Якщо у людини помічені вказані симптоми, необхідно надати їй невідкладну допомогу в домашніх умовах і звернутися до лікаря, адже хворого потрібно буде госпіталізувати. Вдома треба якомога швидше промити шлунок і кишечник водою або одно- чи двохпроцентним розчином соди. Промивати треба до відходження чистої води.

В умовах спеціалізованого стаціонару проводять регідратаційну та дезінтоксикаційну терапію. У лікуванні використовують антибактеріальну терапію, ферменти, сорбенти, пробіотики. Разом із цим хворий має дотримуватися дієти.

Щоб уберегтися від гострих кишкових інфекцій, потрібно вживати в їжу м'ясні, рибні та інші продукти тільки після термічної обробки. Варто уникати вживання продуктів, які довго зберігалися - пиріжків, холодців, тістечок, ковбас тощо. Ретельно мийте фрукти та овочі перед вживанням, слідкуйте за чистотою посуду

Збудник ботулізму «любить» консерви

Ботулізм - одне з найстрашніших інфекційних захворювань. Воно може призвести до смерті людини за лічені дні.

Ботулізм характеризується важким токсичним ураженням центральної нервової системи. Збудники ботулізму широко розповсюджені в природі, у тому числі у воді, ґрунті, харчових продуктах. їх розмноження можливе в глибині м'ясних і рибних харчів, особливо у консервах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що повинен знати кожен пацієнт про ліки? Як правильно приймати ліки?

При вживанні інфікованого продукту відбувається отруєння організму токсинами бактерій ботулізму. Інкубаційний період (час між початковим зараженням і появою перших симптомів) може становити від кількох годин до десяти діб. І чим коротший буде цей період, тим важчим буде перебіг хвороби.

Основні прояви ботулізму

Наростаюча загальна слабкість, головний біль, без температури, відчуття тяжкості в животі, інколи нудота, блювання, рідкі випорожнення. Частіше турбує здуття живота, затримка газів і випорожнень. Одночасно з цим погіршується зір: з'являється нечіткість бачення зблизу, «туман», «сітка» перед очима.

Також спостерігається запаморочення, порушення ковтання (при спробі ковтнути воду вона іде носом), осиплість голосу і навіть його зникнення. Під час огляду відмічається розширення зіниць, відсутність реакції на світло, опущення верхніх повік. Хворий залишається у свідомості, лихоманка відсутня.

При важких формах смерть може наступити від паралічу дихання на третю-п'яту добу хвороби.

При появі симптомів ботулізму якнайшвидше промийте шлунок і кишківник двохпроцентним розчином соди. Відразу ж зверніться за медичною допомогою. Не зволікайте з цим і не намагайтеся лікуватися самостійно. Дана хвороба вимагає специфічного лікування - введення протиботулінічної сироватки. Навіть година затримки може вплинути на результат лікування і подальший перебіг хвороби.

Щоб убезпечити себе та свою родину від ботулізму, лікарі-інфекціоністи радять відмовитися від вживання в'яленої, солоної, копченої риби домашнього приготування, а також від консервованих грибів, м'яса, риби.

Не вживайте продукти, які знаходились у бомбажних банках (консервні банки зі здутими днищами, які не набувають нормального стану після натискання пальцями) та іншій бракованій тарі. Перед вживанням консервовані гриби слід прокип'ячувати маленькими порціями, а ковбаси і м'ясо - проварювати.

Якщо ж після вживання вказаних продуктів ви відчуваєте дискомфорт, необхідно негайно звертатися до лікаря!

Від сальмонельозу вбереже термічна обробка продуктів

Сальмонельоз - гостре інфекційне захворювання, що найчастіше виникає при споживанні продуктів харчування, заражених мікроорганізмами із роду сальмонел. Джерелом інфекції є різні тварини: велика рогата худоба, свині, коні, собаки, коти, гризуни, птиця. Можливе також зараження від хворої на сальмонельоз людини чи бактеріоносія. Але основним шляхом передачі інфекції залишається харчовий.

Сальмонельоз може виникнути через споживання зараженого молока, м'яса птиці, яєць, риби та виготовлених з них виробів. Всі страви із цих продуктів треба піддавати необхідній термічній обробці: добре просмажувати, проварювати, молоко перекип'ячувати. У процесі кулінарної обробки сальмонели гинуть при +80°С через дві-три хвилини, а при кип'ятінні - миттєво. Не варто купувати м'ясні продукти на стихійних ринках.

Інкубаційний період при сальмонельозі зазвичай становить від шести годин до двох-трьох діб. Захворювання починається гостро: температура підвищується до 38-40°С, з'являються головний біль, слабкість; втрата апетиту. Спостерігаються також біль у животі, нудота, блювання, пронос. Дуже важливо вчасно розпізнати хворобу та звернутися до лікаря.

Джерело: «Просто районка»


Схожі матеріали:
👁 1426
Категорія: Здоров'я
Теги: ботулізм, сальмонельоз, інфекція, термічна обробка продуктів, гострі кишкові інфекції




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ