Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

06.05.2015

На Полтавщині Лазірківська сільська рада - одна з кращих за рівнем громадської активності


Уже неодноразово лазірківчани доводили представникам влади і суб’єктів господарювання, що з ними треба рахуватися


Лазірківська сільська рада Мабуть, усі погодяться, що за рівнем громадської активності Лазірківську сільську раду можна назвати однією з кращих не лише у районі, а й в області. Уже неодноразово лазірківчани доводили представникам влади і суб’єктів господарювання, що з ними треба рахуватися.

От і 2 травня, незважаючи на вихідний день, виорані і ще не всі посаджені городи, люди сходилися до місцевого будинку культури. Як пізніше пояснить голова сільської ради І. Бондаренко, ініціатор сходу, листоношами було розповсюджено понад 200 запрошень. І хоча кількість людей у залі не можна назвати багаточисельною (зійшлося трохи більше ста осіб), усе ж громадські слухання стосовно реформи органів місцевого самоврядування та адміністративно-територіальних змін нею спричинених відбулися. Отож наразі розповідь про рішення та неабиякі пристрасті, що кипіли у прохолодному залі.

На слуханні були присутні голова Полтавської обласної ради П.В. Ворона, голова Оржицької райдержадміністрації В.Г. Симоненко, також прибули представники групи компанії КЕРНЕЛ: керівник відділу соціальної політики кластеру В.Г. Пищида, директор Лазірківської дільниці №1 ТОВ «Кононівський елеватор» О.О. Черногорський. Власне слухання розпочалися з обговорення виконання умов Меморандуму, підписаного 9 квітня між представниками громади та компанії КЕРНЕЛ.

Це питання, як виявилося, не було запланованим, адже відповідно до Меморандуму, громадські слухання стосовно подальшого функціонування Кононівського елеватора в с. Лазірки повинні відбутися після 10 травня.

Саме до цього часу господарники мали підготувати свої пропозиції, а селяни – погодитися з ними чи відмовитися. Голова райдержадміністрації ознайомив присутніх з актом перевірки дотримання ТОВ «Кононівський елеватор (насіннєвий завод)» вимог природоохоронного законодавства в галузі охорони довкілля. Люди, схвильовані фактами, названими в документі, розійшлися не на жарт. Гомін незадоволення раз у раз прокочувався залом.

Особливо багато питань викликав пункт щодо слухань, які начебто відбулися в громаді, і протокол яких, підписаний сільським головою І.М.Бондаренком, було надано перевіряючим. Емоції зашкалювали. Самому очільнику громади довелося пережити кілька неприємних хвилин і вислухати прямі звинувачення у підробці протоколу. У своє виправдання І.Бондаренко визнав свою помилку і повідомив, що ним подано заяву до суду про скасування зазначеного документу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині затримано наркомана, який нахабно курив на залізниці

Якоїсь конкретної позиції «кернелівців» також не прослідковувалося. Хоча, зазначимо, О. Черногоський намагався відповісти на питання присутніх, зокрема, він доповів, що всі пункти Меморандуму виконуються: 28 квітня припинив роботу цех з протруювання зерна. Лазірківці висунули вимогу опломбувати його негайно, адже специфічний запах ще й напередодні душив мешканців навколишніх садиб. Селяни, збентежені невизначеністю, згадали представнику компанії і вирубані дерева, і вимерлих бджіл, і звільнення з роботи всіх місцевих жителів. Задавали питання і стосовно того, як земельна ділянка, на якій розміщується об’єкт, та прилеглі до неї вулиці опинилися в статусі «за межами населеного пункту». У ході дискусії вияснилося, що це спричинено генеральним планом 1994 року, складеним ще за часів першої каденції сільського голови І.М. Бондаренка. Отож знову односельці задавали питання очільникові громади, на які він не знаходив прямих і чітких відповідей. Усе ж керівник зазначив, що рішення про затвердження карти села приймалося колегіально – 16 депутатами сільської ради, а вже потім ним, сільським головою.

В обговоренні болючого питання взяв участь і голова обласної ради П.В.Ворона. Він, зокрема, зазначив, що громада має бути не лише учасником, а й ініціатором громадських слухань. Що саме громада має вирішити: бути чи не бути на її території того чи іншого об’єкту.

Потім усе ж перейшли до розгляду запланованого питання. Тут уже на вимогу депутата сільської ради О.Ковальова дотрималися усіх процедурних положень: головою зборів обрали І.М.Бондаренка, секретарем Р.В.Постоюк, також визначилися з тими, хто буде в лічильній комісії.

Голова села повідомив присутнім мету зібрання, а саме – громадські слухання стосовно реформи органів місцевого самоврядування. Власне на це зібрання, окрім присутніх в залі представників влади, було запрошено очільників усіх громад, які, за планом, мали б увійти до складу об’єднаної територіальної громади. Ніхто з тих, кому голова села, за його словами, відправив електронні листи чи надіслав факсом запрошення, не прибули. Також І. Бондаренко повідомив про ініціативу Новооржицького селищного голови щодо об’єднання громад навколо селища Новооржицьке, лист про яку надійшов на адресу Лазірківської сільської ради.

Лазірківська сільська рада До слова запросили депутата районної ради В. Сарану, який коротко проінформував про Закон України «Про добровільне об’єднання громад».

Зокрема, він зазначив, що на початку квітня громада вже збиралася, і тоді виникло питання про с.Лазірки як центр об’єднаної громади.

На момент повторного зібрання (2 травня) Постановою Кабінету Міністрів від 8 квітня 2015 р. № 214 затверджено методику формування спроможних територіальних громад, за якою облдержадміністрацією у місячний термін складається перспективний план об’єднання територіальних громад, визначаються їх центри і план затверджується обласною радою.

Також методика дає визначення населених пунктів, які можуть стати центрами громад, поміж іншим там зазначено, що ними можуть бути населені пункти, які раніше мали статус районних центрів. Відтак виступаючий запропонував підготувати вмотивоване звернення від громади до голови облдержадміністрації та голови обласної ради про визначення с.Лазірки центром громади.

Лазірківчани мали змогу адресувати свої питання і прохання безпосередньо голові обласної ради П.Вороні. Очільник області у своєму виступі зазначив, що наразі є унікальна можливість повернути Лазіркам славу райцентру, об’єднавши навколо інші громади. Далі Петро Васильович коротко розповів про своє бачення реформування, зауваживши, що основою об’єднання, за законом, є принцип добровільності. У свою чергу просив подавати пропозиції, бо, на його переконання, будь-які зміни матимуть підтримку лише тоді, коли ініціатива буде йти знизу.

Підсумком обговорення стало прийняття рішення про відмову у пропозиції об’єднуватися навколо селища Новооржицьке, за яке присутні лазірківчани проголосували одноголосно. Такими ж одностайними вони були і в прийнятті рішення щодо внесення пропозиції про об’єднання громад навколо с. Лазірки та ініціювання відповідних кроків для її реалізації. На цьому зібрання завершилося, хоча питання, порушені людьми ще чекають відповідей.
 
Олена Сидоренко, громадсько-політичне видання «Оржицькі вісті»


Схожі матеріали:
👁 1874
Категорія: Полтавщина
Теги: Сільська Рада, Лазорки, Полтавщина, ворона




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ