Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

28.05.2014

Полтавщину відвідала Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки


Пані Посол зустрілася з головою облдержадміністрації Віктором Бугайчуком та головою Полтавської обласної ради Петром Вороною


Полтавщину відвідала Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні пані Аргіта Даудзе

Полтавську область відвідала Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні пані Аргіта Даудзе. Пані Посол зустрілася з головою облдержадміністрації Віктором Бугайчуком та головою Полтавської обласної ради Петром Вороною.

Про це повідомляє Управління інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації.

Пані Аргіта Даудзе привітала керівництво Полтавщини з тим, що в нашому краї, так само, як і по всій Україні, вибори президента пройшли демократично та прозоро, всупереч спробам зовнішнього втручання. Пані Посол відзначила: Латвійська Республіка разом із країнами Євросоюзу ніколи не визнають анексії Криму і засуджують зовнішню підтримку сепаратистського руху на Сході України.

На зустрічі сторони обговорили стан та перспективи розвитку співробітництва Полтавської області з Латвійською Республікою. Зокрема, мова йшла про запозичення досвіду реформ, який пройшла Латвія після здобуття державної незалежності та адаптування національної економіки до стандартів Європейського співтовариства. Досягнуто домовленості продовжити співпрацю між територіальними громадами Латвії та Полтавщини.

«Латвія подає нам потужний імпульс надії, – зазначив Віктор Бугайчук під час спілкування з журналістами. – Ця маленька країна колись пройшла нелегкий шлях реформ, який сьогодні потрібно пройти нам. Українці працьовитий народ, і я впевнений, що ми подолаємо труднощі і будемо жити не гірше, а можливо і краще ніж європейці».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці відбулося засідання комісії з питань захисту прав дитини

За словами Віктора Бугайчука, вибори Президента України показали, що український народ прагне йти європейським шляхом. А тому треба ретельно проаналізувати досвід таких країн як Латвія, які вже 10 років ідуть цим шляхом.

«У наступному році Латвія буде головувати в ЄС, - зазначила Аргіта Даудзе. – Одним з наших пріоритетів безумовно буде співпраця з країнами Східного партнерства, зокрема і Україною. Ми готові ділитися набутим досвідом, і допомагати українцям на шляху євроінтеграції».

Також, під час свого візиту, пані Аргіта Даудзе взяла участь у церемоннії відкриття виставки ,,Графічні розповіді. Міжнародні бренди, події та художники в графіці і фотографіях з колекції Латвійської Національної бібліотеки” в Полтавському юридичному інституті Національного університету ,,Юридична академія України імені Ярослава Мудрого”.

ДОВІДКОВО

Наразі обговорюється можливість встановлення побратимських зв’язків із трьма містами Латвії.

Місто Миргород розглядає можливість співпраці з містом Єкабпілс. Великокручанська сільська рада – з Енгурським краєм, а Решетилівська селищна рада – з Апським краєм Латвійської Республіки.

Зовнішньоторговельний обіг товарів Полтавщини з Латвією за підсумками першого кварталу 2014 року складає 1,48 млн. дол. США. Обсяг експорту товарів становить 1,12 млн. дол. США, імпорту - 0,36 млн. дол. США.

Питома вага Латвійської Республіки складає 0,2% від загального обсягу зовнішньої торгівлі товарами області з країнами світу.

У структурі експорту товарів основну частку займають готові харчові продукти та продукти рослинного походження, значну частку займають жири та олії тваринного або рослинного походження.

У структурі імпорту товарів переважають текстильні матеріали та текстильні вироби; продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості, а саме фармацевтична продукція.

Прямі іноземні інвестиції, які надійшли в область з Латвійської Республіки станом на 1 січня 2014 року склали - 831,4 тис. дол. США (0,08% від загального обсягу). Кошти надішли до статутних капіталів підприємств добувної та переробної промисловості, оптової та роздрібної торгівлі, транспорту та складського господарства, а також сфери інформації та телекомунікацій.

Міжнародна співпраця

Вищі навчальні заклади Полтавської області співпрацюють з Латвією у сфері освіти та науки.

Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка розвиває співпрацю з Університетом ISMA (м. Рига, Республіка Латвія). У 2013 році Університет виступив співорганізатором ХІ Міжнародної конференції ,,Інформаційні технології та менеджмент”, яка проходила на базі Університету ISMA.

Студенти з Латвії восени 2013 року взяли участь у Міжнародному інтерактивному курсі з дисципліни ,,Менеджмент” та Міжнародній науково-практичній конференції, організованих на платформі дистанційного навчання Полтавського Національного технічного університету.

Студенти Полтавського університету економіки і торгівлі навчалися паралельно у двох вищих навчальних закладах з метою одночасного отримання двох дипломів: ПУЕТ і Вищій школі менеджменту інформаційних систем (Латвія).

Як відомо, Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні пані доктор Аргіта Даудзе уже відвідувала Полтавщину 19 серпня 2013 року. Під час візиту пані Посол зустрічалася із керівництвом області та міста.



Схожі матеріали:
👁 1156
Категорія: Полтавщина
Теги: латвія, Євросоюз, ворона, посол, Полтавщина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ