Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

21.04.2017

На Полтавщині спостерігається зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції


Споживачам радимо дотримуватися п’яти ключових прийомів, запропонованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я


На Полтавщині спостерігається зростання захворюваності на гострі кишкові інфекціЗ  настанням  весняно-літнього  періоду  активізується  харчовий фактор передачі  гострих  кишкових інфекцій,  збільшується ризик виникнення спалахів цих захворювань. 

На даний час в області рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції зріс на 63,2 % в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Підвищення  рівнів захворюваності спостерігається у м. Горішні Плавні,  Миргородському, Лохвицькому, Кобеляцькому, Пирятинському та ряді інших  районів області. Також у 2,07 рази відмічається ріст захворюваності на ротавірусні ентерити. Захворюваність на сальмонельоз на даний час знаходиться на стабільному рівні.  Показник 1,26 на 100 тисяч населення, що нижче аналогічного періоду минулого року.  Випадки реєструвались на 8 адміністративних територіях області.

Як і в  2016 році та і в цьому році в Україні спостерігається погіршення санітарно-епідемічної ситуації, пов’язаної з реєстрацією групових випадків гострих кишкових інфекційних захворювань, при цьому в минулому році зареєстровано найбільшу кількість спалахів за останні 15 років та найвищу кількість постраждалих осіб, зокрема серед дітей.

Коли у попередніх роках  реєструвалось по 30 – 40 спалахів цих хвороб, то за минулий рік  їх кількість збільшилася у майже у 5 разів, і досягла  142 випадків, при цьому  захворіло 2877 осіб, з них дітей – 1374. Спалахи реєструвалися майже у всіх регіонах України.

За місцем виникнення найбільша кількість спалахів   зареєстрована в організованих дитячих колективах – 58, об’єктах ресторанного господарства та торгівлі – 46,   у побуті виникли 38 спалахів.

Основні фактори передачі інфекцій – це харчовий та водний. У 2016 році зареєстровано 4 спалахи, пов’язані з водним фактором передачі збудників інфекції (постраждало 837 осіб, з них 489 дітей). Найбільший з них – спалах, пов’язаний з вживанням недоброякісної питної води після зливи серед мешканців м. Ізмаїл та Ізмаїльського району Одеської області, коли на гострі кишкові інфекції захворіло 776 осіб, у т. ч. 449 дітей.

За етіологічним фактором 67 спалахів викликані сальмонелами (47 %), 22 (15 %) – вірусної етіології (рота-, каліци-, астро-, ентеро- , норовіруси), 14 – вірусами гепатиту А (10 %), 4 – шигелами (3%), у 19 випадках – іншими збудниками (13 %) та у 16 випадках – збудника не встановлено (12%).

Результати  епідеміологічного аналізу свідчать, що  спалахи виникали через  порушення санітарного законодавства щодо організації харчування в дитячих організованих колективах, недотримання технології приготування їжі, правил зберігання харчових продуктів, вживання недоброякісних продуктів харчування.

У поточному році в Україні зареєстровано 45 спалахів,  під час яких потерпіло майже 500 осіб. Як і  минулого року  переважають спалахи, які виникли в організованих дитячих колективах.

В нашій області на протязі останніх років також почали реєструватися  факти спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.  Як ми вже повідомляли, наприкінці лютого в цьому році у м. Гребінка зареєстровано спалах захворювань з проявами гастроентероколіту. Захворіло 11 осіб, з них 10 дітей.

Всі вони були  із  спортивної команди, яка прибула із Херсонської області для участі у змаганнях. У ході епідеміологічного розслідування встановлено, що постраждалі самостійно харчувались продуктами, які привезли з собою та споживали страви,  виготовлені  приватною особою, що проживає в м. Гребінка. Зазначена особа, в порушення чинного законодавства,  виготовляла  страви у власній квартирі та власноруч доставляла до спортивного комплексу.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині впроваджують радикальні зміни системи охорони здоров'я

Враховуючи результати епідеміологічного аналізу, який свідчить про  погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації  суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та обігу харчових продуктів слід суворо дотримуватися вимог чинного законодавства  під час виробництва, зберігання, транспортування та реалізації харчових продуктів.

Споживачам радимо дотримуватися п’яти ключових прийомів, запропонованих Всесвітньою організацією  охорони здоров’я, що забезпечують більш безпечні харчові продукти:
-підтримуйте чистоту;
-відокремлюйте сире і приготоване;
-добре просмажуйте або відварюйте харчові продукти;
-зберігайте харчові продукти при безпечній температурі;
-вибирайте свіжі і незіпсовані харчові продукти.
Підписуйтесь на наші оновлення у Facebook, Однокласники, "ВКонтакте" та Twitter: всі найважливіші події Гребінківщини, і не тільки, в одному місці.

ГУ Держпродспоживслужби у Полтавській області


Схожі матеріали:
👁 1236
Категорія: Здоров'я
Теги: харчові продукти, здоров’я, гострі кишкові інфекції




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ