Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

26.03.2018

Освітяни Полтавщини взяли участь у конференції «Освіта дітей з ментальними порушеннями. Права та обов'язки»


Учасники конференції заслухали та обговорили низку важливих питань


Освітяни Полтавщини взяли участь у конференції «Освіта дітей з ментальними порушеннями. Права та обов'язки»23 березня у Київській міській державній адміністрації пройшла конференція «Освіта дітей з ментальними порушеннями. Права та обов’язки».  Участь у ній взяли освітяни, народні депутати, представники благодійних фондів (БФ) та громадських організацій (ГО). Загалом понад 500 зацікавлених осіб з усієї України.

Мета конференції: висвітлення проблем психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами в закладах загальної середньої та дошкільної освіти, формування рекомендацій з їхнього вирішення, ініціювання внесення до законодавства України змін щодо участі у навчально-виховному процесі особистого асистента дитини з особливими освітніми потребами.

Присутня на заході виконавчий директор БФ Порошенко «Безбар’єрний простір»Уляна Пчолкінаповідомила, що більшість навчальнихзакладів України не пристосовані для дітей з інвалідністю. Адже для них потрібно облаштувати пандус відповідного нахилу, широкі двері, санвузол. Крім того має бути тактильні контрастні накладки на сходах. Слід подбати і про відсутність порогів та багато чого іншого.

— Кожна дитина має право на освіту. І кожна книжка, кожна парта, тобто все у навчальному закладі повинно бути пристосованими. Крім того дитина без сторонньої допомоги має вийти зі свого будинку та доїхати до школи.Натомість ми бачимо зовсім іншу картину. Школи у своїй більшості є архітектурно не доступними, — наголосила Уляна Пчолкіна.

Учасники конференції заслухали та обговорили низку важливих питань. Зокрема «Про роль інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ) в системі інклюзивної освіти».


Освітяни Полтавщини взяли участь у Всеукраїнській конференції
 

Спеціальна школа інтернат прирівнюється до реабілітаційного закладу та підпадає під закон «Про реабілітацію юдей з інвалідністю», адже тут повний комплект. В спеціальній школі надаються послуги освітні, реабілітаційні та соціальні. За дитиною доглядають, маленькі класи, комфортні умови, харчування. Батьки при цьому можуть працювати, адже знають, що це повний день, а ще й діти проживати можуть.  

— Але, якщо подивитися на кілька років вперед і подумати чим буде закінчена доля цієї дитини та чи буде вона так само комфортно почувати себе після закінчення інтернату, це вже інше питання. Адже ми знаємо, що потім адаптуватися в звичайному суспільному житті людині набагато важче, — повідомила Генеральний директор Директорату інклюзивної та позашкільної освіти МОН України Лариса Самсонова.


Освітяни Полтавщини взяли участь у Всеукраїнській конференції
 

На заході також наголосили на необхідності у дошкільних та загальноосвітніх закладах ввести посаду асистента дитини з особливими освітніми потребами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Пирятині навчали молодих агентів змін

— На мою думку асистент дитини— це особа, яка буде супроводжувати її, повинен бути хтось із рідних. Адже ця людина повинна добре знати дитину. Бо одна справа ознайомити педагога з особливостями розвитку малечі та порадити, що робити в тій чи іншій ситуації. Інша справа щодня бути з дитиною, знати як її заспокоїти, в разі необхідності, допомогти.

Освітяни Полтавщини взяли участь у Всеукраїнській конференції
 

Атмосфера та оточення має величезне значення у розвитку дітей з особливими освітніми потребами, — зауважила директорка Полтавського навчально-реабілітаційного центру Любов Січкар.

Підбиваючи підсумки конференції, учасники дійшли висновку: в організації роботи щодо забезпечення прав дітей з інвалідністю на освіту, охорону здоров'я та соціальний захист є серйозні проблеми і суттєві прорахунки. Крім того не достатньо дитячих кваліфікованих педагогічних, медичних та соціальних працівників, спеціальних психологів тощо. Аби це виправити, на конференції прийняли відповідну Резолюцію. Нею також передбачено у дошкільних та загальноосвітніх закладах ввести посаду асистента дитини з особливими освітніми потребами.


Освітяни Полтавщини взяли участь у Всеукраїнській конференції


Освітяни Полтавщини взяли участь у Всеукраїнській конференції

ПОІППО за матеріалами Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА


Схожі матеріали:
👁 867
Категорія: Освіта
Теги: діти, конференція, освіта




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині у водоймі села Гаркушинці виявлено тіло 73-... На Полтавщині у водоймі села Гаркушинці виявлено тіло 73-...
Поліція Полтави затримала нелегального торгівця зброєю Поліція Полтави затримала нелегального торгівця зброєю
На Полтавщині двоє дев’ятирічних дівчат на електросамокат... На Полтавщині двоє дев’ятирічних дівчат на електросамокат...
Виконуючи бойове завдання загинув військовий з Полтавщині Виконуючи бойове завдання загинув військовий з Полтавщині
У Полтаві не змогли розминутись два автомобіля: троє осіб... У Полтаві не змогли розминутись два автомобіля: троє осіб...
На Полтавщині 59-річний чоловік на кладовищі підірвався н... На Полтавщині 59-річний чоловік на кладовищі підірвався н...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ