Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

13.06.2019

Полтавщина – лідер з надання послуги «соціальне таксі»


З 2007 року в області (кожному місті та районі), вперше в Україні, впроваджено соціальну послугу «соціального таксі».


Полтавщина – лідер з надання послуги «соціальне таксі»В Полтавській області проживає 422 тис. пенсіонерів (в тому числі майже 4 тис. осіб з інвалідністю на візках).

Мережа територіальних центрів соціального обслуговування Полтавщини є однією з найбільш розгалужених в Україні.

Протягом 2018 року територіальними центрами та центрами надання соціальних послуг надано різних видів соціальних послуг 112 тис. особам, що становить 26 % від загальної чисельності пенсіонерів (по Україні цей показник складає – 11 %). Соціальним обслуговуванням охоплено кожного четвертого пенсіонера.

З 2007 року в області (кожному місті та районі), вперше в Україні, впроваджено соціальну послугу «соціального таксі».

Протягом 2018 року територіальними центрами надано понад 10 тис. автотранспортних послуг. Попит на автотранспортні послуги постійно зростає, у порівнянні з 2017 роком надано на 11 % послуг більше.

Надання послуги «соціальне таксі» дає змогу громадянам похилого віку та особам з інвалідністю з віддалених населених пунктів не бути заручниками домівок та вирішувати свої медичні, соціальні та реабілітаційні потреби.

Враховуючи, що за останні роки парк автотранспорту застарів (перший придбано в 2007 році (м. Полтава)), а також, що в деяких районах відсутні спецавтомобілі для перевезення осіб з інвалідністю, Департаментом соціального захисту населення, за підтримки обласної державної адміністрації, ініційовано внесення змін до «Обласної Комплексної програми соціального захисту і соціального забезпечення населення області на 2013 – 2020 роки», в частині придбання мікроавтобусів, обладнаних підйомниками, шляхом співфінансування, у розмірі 50% за рахунок коштів обласного бюджету при виділенні коштів з місцевих бюджетів (не менше 50% вартості).
Вказану ініціативу підтримано депутатським корпусом. В 2018 році з обласного бюджету використано 2,5 млн. грн. для придбання мікроавтобусів обладнаних підйомниками на базі «CITROEN Jumper». Спецавтотранспорт придбали: Гадяцький, Новосанжарський, Машівський, Чутівський райони та Пришибська ОТГ.
В 2019 році дію «Обласної Комплексної програми соціального захисту і соціального забезпечення населення області на 2013 – 2020 роки» продовжено. В поточному році Шевченківському району м. Полтава та Глобинському району виділено кошти з місцевих бюджетів на придбання спецавтотранспорту, зокрема 700 тис. грн. та 600 тис. грн. відповідно.

Крім того, в 2018 році, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018 року № 189 «Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для придбання спеціально обладнаних автомобілів для перевезення осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату», Білоцерківська ОТГ пройшла конкурсний відбір та отримала спецавтомобіль для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями, який придбано за рахунок коштів державного бюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Гребінківщині «Університеті третього віку» пролунав останній дзвоник

Першим випробувати автомобіль випало В.І. Трускалу. Володимир Іванович розповідає, що білоцерківський «Пежо» має дуже зручний підйомник із пультом управління. Особа з інвалідністю на візку може самостійно (причому дуже швидко) заїхати всередину спецавтомобіля.

В 2019 році, конкурсний відбір пройшла Шишацька ОТГ та відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 23.05.2019 № 797 включена до Переліку служб з перевезення, які будуть забезпечені спеціально обладнаними автомобілями для перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату.

Департамент соціального захисту населення
Полтавської обласної державної адміністрації


Схожі матеріали:
👁 978
Категорія: Полтавщина
Теги: Соціальне таксіпослуга, Полтавщина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині у водоймі села Гаркушинці виявлено тіло 73-... На Полтавщині у водоймі села Гаркушинці виявлено тіло 73-...
Поліція Полтави затримала нелегального торгівця зброєю Поліція Полтави затримала нелегального торгівця зброєю
На Полтавщині двоє дев’ятирічних дівчат на електросамокат... На Полтавщині двоє дев’ятирічних дівчат на електросамокат...
Виконуючи бойове завдання загинув військовий з Полтавщині Виконуючи бойове завдання загинув військовий з Полтавщині
У Полтаві не змогли розминутись два автомобіля: троє осіб... У Полтаві не змогли розминутись два автомобіля: троє осіб...
На Полтавщині 59-річний чоловік на кладовищі підірвався н... На Полтавщині 59-річний чоловік на кладовищі підірвався н...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ