Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

03.11.2015

В магазинах Гребінки «розмели» за день всі морозильні камери, як тільки оголосили карантин у зв'язку з АЧС


Вірус до району завіз приватний підприємець із села Короваї


В магазинах Гребінки «розмели» за день всі морозильні камери, як тільки оголосили карантин у зв'язку з АЧСУ селі Короваях Гребінківського району в приватному господарстві виявили вірус Африканської чуми свиней. З 22 жовтня у 30-ти кілометровій зоні від місця виявлення вірусу оголошено сорокаденний карантин. Інфіковане поголів’я та свиней з домашніх господарств уже ліквідували

Вірус до району завіз приватний підприємець із села Короваї. У своєму господарстві він тримав 11 свиней. Вирішив придбати ще.

За поповненням свинокомплексу подався до села Шрамківка Драбівського району на Черкащині, там і придбав п’ятеро інфікованих поросят, розповів нам голова Гребінківської районної адміністрації Віталій Роспопов. За словами чиновника, на Черкащину вірус АЧС потрапив із Рівненщини.

– Коли у фермера почали дохнути свині, той одразу звернувся до ветслужби району. Було відібрано патологоанатомічні матеріали, які були направлені до Державного науководослідницького інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. Аналізи лабораторій Полтави і Києва підтвердили, що це саме «Африканська чума свиней».

Того ж дня, 22 жовтня, працівники районної ветеринарної медицини умертвили безкровним способом 7 свиней, що лишилися у фермера з підозрою на захворювання. А на засіданні Гребінківської районної надзвичайної протиепізоотичної комісії було прийнято рішення про оголошення 30-ти кілометрової карантинної зони захисту на території села Короваї та 20 кілометрової зони нагляду. Облаштували карантинну зону двома ветеринарно-міліцейськими постами. Контроль за ходом виконання робіт здійснює оперативна група ГУ ДСНС України у Полтавській області.

– 26 жовтня ми вилучили та ліквідували у домогосподарствах тридцяти кілометрової зони все поголів’я свиней. Усього було спалено 45 туш разом із поросятами, котрі вилучили у фермера. Наразі займаємось актуванням, щоб відшкодувати людям збитки. Йдеться про суму в близько 55 тисяч гривень, – розповів Віталій Роспопов.

Він також додав, що населення не чинило опір при вилученні свиней із домашніх господарств – селяни поставилися з розумінням. Віталій Васильович зізнався, що намагалися діяти оперативно, спираючись на гіркий досвід сусіднього Пирятинського району, де АЧС виявили у серпні цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінку приїхав екскурсійний ретро-потяг

Хоча ліквідацію наслідків виявлення «африканської чуми» з метою недопущення розповсюдження вірусу в районі провели у короткі строки, частина селян все ж встигла запастися м’ясом. Працівник одного з магазинів побутової техніки міста розповів, що морозильні камери в Гребінці «розмели» за день, а кому не вистачало – довозили з Пирятина.

І хоча вірус АЧС для організму людини не становить небезпеки, однак ветлікарі застерігають, що на сьогодні ефективних засобів профілактики Африканської чуми свиней не існує. У випадку виявлення інфекції практикується поголівне знищення свиней безкровним методом, а також ліквідація всіх тварин у радіусі 20 кілометрів від нього. Хворих свиней, та тих, які контактували з хворими тваринами, забивають.

Трупи свиней, залишки кормів, допоміжний малоцінний реманент спалюють. Попіл змішують з вапном та закопують. Приміщення та територію ферм дезинфікують гарячим 3% розчином їдкого натру та 2% розчином формальдегіду. Карантин знімають через 6 місяців після останнього зафіксованого випадку загибелі тварин, а розводити свиней на даній території дозволяється не раніше, ніж через рік після зняття карантину.
 
www.gazeta-ptk.org.ua


Схожі матеріали:
👁 1859
Категорія: Події
Теги: крантин, АЧС, свині, Гребінківський, Короваї, Чума




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ