Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


19.12.2023

Над Росією опускається «валютна завіса»


Обсяг бізнесу західних банків у РФ скоротився до рівнів Радянського союзу через санкції


валюта

Фінансові мости, які три десятиліття зводила Росія із Заходом, розширюючи торгівлю та одержуючи інвестиції, спалили практично вщент.

Обсяг бізнесу західних банків у РФ скоротився до рівнів Радянського союзу через санкції, відхід іноземного бізнесу та скорочення товарообігу, випливає з даних Raiffeisenbank International, які наводить Bloomberg.

За оцінкою RBI, материнської структури останнього великого європейського банку на російському ринку, на кінець 2023 року активи іноземних кредитних організацій у РФ становили лише $66 млрд. Це вдвічі нижче, ніж у довоєнному 2021 році ($119 млрд), і майже вчетверо менше за рекорд, встановлений 2012 року ($239 млрд).

Поточний бізнес західних банків у Росії порівняний із пізнім СРСР: наприкінці 1980-х їх активи оцінювалися в $40 млрд, а останніми роками брежнєвського «застою» — в $10 млрд. Частка чотирьох найбільших західних кредитних організацій на російському ринку до третього кварталу 2023 року стиснулася до 1% із 3% — до війни.

Продати бізнес вдалося лише невеликій кількості іноземних банків. Серед них – французька група Societe Generale. Її Росбанк дістався мільярдеру Володимиру Потаніну, який негайно опинився в списках санкцій Великобританії, після чого і сам банк був відрізаний від операцій у фунтах і клірингової системи Clearstream. Про можливість відходу попереджали Райффайзенбанк, «ЮніКредит» та Сітібанк, які перед початком війни мали сумарні активи на 3,5 трлн рублів і тримали вклади російських громадян майже на 1 трлн.

Влада не поспішає випускати банки, пов'язуючи це з рішенням про розморожування російських активів. А банкірам доводиться ставати все більш вибірковими, враховуючи скорочення торгівлі Росії із Заходом, пишуть аналітики RBI.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унаслідок нальоту дронів на аеродром у Морозівську пошкоджена російська техніка

Так, частка Євросоюзу у зовнішньоторговельному обороті РФ з 37% зменшилася до 14%: обсяги російського експорту до ЄС впали втричі, з $16 млрд до $6 млрд на місяць, а імпорту з Європи — більш ніж удвічі, з $9 млрд до $4 млрд (за оцінками Альфа-банку). Місце ЄС зайняв Китай, який став головним торговим партнером Кремля, забезпечуючи третину експорту-імпорту та майже половину обороту валютних торгів на Мосбіржі.

Слідом за китайськими компаніями на російський ринок приходять китайські банки. Сукупні російські активи китайської "великої четвірки" (Торгово-промисловий банк Китаю, Сільськогосподарський банк Китаю, Банк Китаю та Будівельний банк Китаю - прим.) з кінця 2021 року зросли вчетверо. Завдяки цьому кредитні організації КНР майже зрівнялися зі своїми західними колегами з погляду міжбанківських балансів країни.

Схожі матеріали:
👁 305
Категорія: Актуально
Теги: валюта, рахунок, Росія, фінансові операції, банк




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ