Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


12.06.2021

12 червня - Преподобного Ісаакія, День червоної троянди, прикмети, традиції, День ангела


12 червня православна церква вшановує пам'ять преподобного Ісаакія сповідника, ігумена Далматського.


Хто сьогодні святкує іменини

День ангела (іменини) сьогодні святкують: Василь, Ісаак, Антоніна, Ян.

Яке православне (християнське) свято сьогодні

12 червня - Преподобного Ісаакія, сповідника, ігумена обителі Далматської


Преподобного Ісаакія, сповідника, ігумена обителі Далматської
 

12 червня православна церква вшановує пам'ять преподобного Ісаакія сповідника, ігумена Далматського.

Він жив у IV столітті в Сирії та вів усамітнений, аскетичний спосіб життя. Святий заснував монастир біля Константинополя.

У 378 році преподобний Ісаакій трудився в пустелі, поки не почув голос із небес, що звелів йому вирушити в Константинополь. Прибувши туди, святий застав столицю охопленою єрессю аріанства, прихильником якої був імператор Валент.

Коли імператор збирався на війну з варварами, Ісаакій кілька разів підходив до нього з умовляннями, просячи відкрити церкви і припинити гоніння на православних. За це наближені імператора побили святого, а Валент наказав кинути його в смердюче болото, з якого живим не вибиралася жодна істота. Але 2 ангели чудесним чином позбавили преподобного Ісаакія від загибелі.

Прийшовши до імператора в останній раз, він передбачив йому поразку у війні і загибель у вогні. Розгніваний імператор наказав кинути подвижника в темницю до свого повернення. За пророцтвом святого, армія Валента була розбита варварами, а імператор, рятуючись утечею, згорів в дерев'яній коморі, підпаленій переслідувачами. Після цього випадку Ісаакія почали шанувати як великого пророка.

Доживши до глибокої старості, преподобний Ісаакій поставив замість себе ігуменом преподобного Далмата, ім'ям якого і став називатися монастир. Помер Ісаакій 30 травня 383 року.

Що святкують у цей день

Всесвітній день боротьби з дитячою працею

Встановлений Міжнародною організацією праці, яка бореться з проявами експлуатації дітей на різних рівнях. Вперше цей день відсвяткували в 1997 році в Осло.

Задля  боротьби з примусовою, шкідливою та небезпечною працею, а також експлуатацією дітей, Міжнародна організація праці ухвалила Конвенцію “Про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці”.

День боротьби з дитячою працею переважно спрямований на пробудження свідомості дорослого населення, яке і є головним експлуататором дітей — особливо в країнах третього світу.

День червоної троянди

12 червня у світі відзначають День "королеви квітів" червоної троянди. Ця квітка своєю появою випередила на мільйони років. Знайдено викопні рештки й скам’янілості троянд, які вказують на вік близько 50 мільйонів років. Сьогодні у світі 300 видів троянд та близько 30 тисяч сортів.

Найбільше троянд у світі (близько 3 мільйонів) продається в День святого Валентина.

Прикмети і традиції

Традиції:
  • 12 червня називали зміїним днем. Цього дня вважалося, вони особливо небезпечні.  Небезпечно було вбивати змій, оскільки слов’яни вірили, що зміїні родичі обов’язково будуть мститися, і врятувати від зміїної отрути людину не зможе жоден цілитель.
Прикмети:
  • Вбивати плазунів в цей день погана прикмета. У родині будуть невдачі та хвороби.
  • Павуки в цей день плетуть багато павутини - до зміни погоди.
  • Чути гучний грім - незабаром прийде похолодання.
  • Якщо бджоли мляві у цей день, то спека затримається.
Що не можна робити сьогодні
  • Не можна вживати лайливих слів.
  • Не можна братися за надто важку та марудну роботу.
  • Не варто активно веселитись та влаштовувати гулянки.
12 червня і сторії

    1665 — Королівство Англія встановило своє правління у нідерландському поселенні Новий Амстердам, яке було перейменоване на Нью-Йорк.
    1815 — унаслідок інтриг банкіра Натана Ротшильда лондонська газета "Морнінґ Кронікл" повідомила про перемогу Наполеона при Ватерлоо за кілька днів до битви (Ротшильд, зігравши на паніці, скуповував акції).
    1849 — Л. П. Гаслет запатентував протигаз.
    1923 — Гаррі Гудіні вперше публічно продемонстрував трюк, звільнивши себе із гамівної сорочки, висячи над землею на висоті 40 футів (≈ 12 метрів).
    1929 — завершилися випробування першого багатомісного пасажирського літака "АНТ-9" конструкції Туполєва.
    1937 — під чассталінського терору оголошено вирок і розстріляно вісім вищих військових керівників СРСР (Тухачевського, Примакова, Якіра, Уборевича, Ейдемана та ін.), звинуваченим в участі у "військово-фашистській змові в Червоній Армії".
    1964 — Нельсон Мандела засуджений на довічне ув'язнення.
    1966 — у Києві почалась експлуатація першого у світовій практиці тролейбусного поїзда винахідника Володимира Веклича.
    1975 — Верховний суд Індії визнав прем'єр-міністра Індіру Ганді винною у корупції та фальсифікації результатів виборів 1971 року і заборонив їй на 6 років займатись політичною діяльністю. У відповідь на рішення суду Ганді оголосила в країні надзвичайний стан і санкціонувала масові арешти політичних опонентів.
    1991 — на перших президентських виборах у Росії перемогу здобув Борис Єльцин, за котрого проголосувало 57,3% виборців.
    1999 — до Приштини (столиці Косова) ввійшли миротворчі загони НАТО під командуванням британського генерала Майкла Джексона. В аеропорту "Слатина" у них виникла сутичка з 200 російськими десантниками, які самовільно зайняли його, здійснивши перехід із Болгарії.

Схожі матеріали:
👁 2022
Категорія: Актуально
Теги: День червоної троянди, традиції, прикмети, день ангела, Преподобного Ісаакія




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ