Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


01.05.2021

1 травня – Максимівської ікони Божої Матері, Велика субота, прикмети, заборони, традиції


1 травня - Свято Весни і Міжнародний день праці, День глобальної любові, Міжнародний день соняшника, а віряни відзначають Велику суботу і згадують


У суботу, 1 травня, іменини відзначають власники таких імен: Аксен, Антон, Віктор, Зинон, Іван, Ізот, Кузьма, Фелікс, Юхим. Не забудьте привітати винуватців свята з Днем ангела!

Який сьогодні день

1 травня - Свято Весни

1 травня  -  Свято Весни і Міжнародний день праці, День глобальної любові, Міжнародний день соняшника, День захисту носорога, Європейський день, День директорів шкіл, а віряни відзначають Велику суботу і згадують поховання Ісуса Христа.

До вашої уваги традиції та прикмети в цей день – дізнайтеся, що можна і не можна робити!

Яке православне (церковне) свято сьогодні

За релігійним календарем сьогодні 1 травня віряни відзначають Велику суботу. Церква згадує поховання Ісуса Христа, перебування Його тіла у гробі, зішестя душею в пекло для сповіщення там перемоги над смертю і визволення душ.

1 травня -  Велика субота, Максимівської ікони Божої Матері

Велика субота

Велику суботу в народі називають Тихою суботою. Цього дня не прийнято веселитися, розважатися і затівати сварки. Великим гріхом цього дня вважається лайка.

Велику суботу присвячують молитвам, а фізична праця — заборонена, за винятком приготувань до Великодня. Цього дня господині фарбують крашанки до Великодня, готують страви до святкового столу, а також печуть паски.

Якщо на Суботу випадає день народження, краще перенести святкування на інший день, оскільки, згідно з церковним переданням, веселитися в цей день не прийнято. Найкраще Велику суботу провести в молитві та покаянні, попросити вибачення у близьких і рідних за образи і засмучення, а також пробачити себе самого.

Максимівська ікона Божої Матері

Максимівська ікона Божої Матері

 
За календарем у цей день церква шанує день Максимівської ікони Божої Матері. Вона була написана у 1299 році за баченням святителя Максима, митрополита Володимирського.

На іконі зображена Божа Матір на повний зріст з предвічним Немовлям і митрополит Максим, який стоїть на колінах і приймає з Її рук святительський омофор. Ікона написана в пам'ять явища Пресвятої Богородиці святителю Максиму, коли він прибув у Володимир з Києва.

У баченні Божа Матір вручила йому омофор зі словами: "Раб Мій Максим, добре, що ти прийшов відвідати Моє місто. Прийми цей омофор і паси у граді Моєму словесні вівці".

Свято Весни і Міжнародний день праці

1 травня - Міжнародний день праці, його офіційно святкують у 43 країнах, зокрема і в Україні.

День праці почали святкувати на знак пам’яті про робітничі протести в Чикаґо в США, які почалися 1 травня 1886 року.  Протестувальники вимагали впровадження 8-годинного робочого дня. Демонстрації учасників протесту закінчувалися сутичками с поліцією. Жертви були як серед правоохоронців, так і страйкарів.

За 3 роки Паризький конгрес II Інтернаціоналу, на згадку про події у Чикаго, ухвалив рішення про проведення 1 травня щорічних демонстрацій.

В Україні День робітничої солідарності вперше відсвяткували у Львові — 1890 року. День Праці також був державним святом і неробочим днем в Українській Народній Республіці. У 2017 Верховна Рада України перейменувала "День міжнародної солідарності трудящих" на "День праці".

На сьогоднішній день свято відзначається у 143 країнах і територіях світу.

День глобальної любові

День глобальної любові

 
День Глобальної Любові був встановлений Фондом Любові в 2004 році. Його мета - плекати любов до нашої планети, одне до одного, до свободи, щоб люди у всіх країнах могли жити радісно і безстрашно.

Цього дня кажіть про любов коханим і близьким, даруйте теплі слова людям. Не піддавайтеся образам, просіть пробачення у тих, кого ви образили самі. І ви побачите як світ навколо вас стрімко змінюється.

Міжнародний день соняшника

Міжнародний день соняшника

Це нове неформальне свято святкують в різних містах світу 1 травня. Засновник традиції - британський міський садівник Річард Рейнолдс. Це йому спала на думку ідея, перетворити соняшник на символ гармонії між містом і природою.

Головна акція свята - садіння соняшників в місті у дворах, на пустирях, на вулицях, біля доріг, всюди, де знайдеться місце для квітки. Крім цього 1 травня проводяться всілякі екологічні заходи, конкурси, майстер класи тощо.  Девіз свята: навіть мала  справа і мале насіння може змінити навколишній світ на краще.

Які народні прикмети і традиції сьогодні

Традиції:

На Русі цей день називали "Косма", "Кузьма", "Кузьмін день", "Козьма-городник", "городник", "посіви".
  • В цей час вважалося, що вже можна починати сівбу.
  • У народі вірили, що можна визначити час сівби по рослинах, які вже розпустилися і / або зацвіли. Говорили, раз вільха зацвіла - сій гречку, під час цвітіння фіалки і верби-бредіни треба сіяти редис, моркву, цибуля, кріп і петрушку.
  • З сівбою пов'язані багато звичаїв. Вважали, що перед посівом треба вийти вранці до криниць, змочити у воді насіння і кинути на дно мідні гроші, попросивши хорошого врожаю.
  • Деякі змочували насіння річковою водою три ранкові зорі поспіль. Однак про це нікому не можна було говорити, інакше хорошого врожаю не чекай.
Прикмети:
  • Зацвіла вільха – час гречку сіяти.
  • Зозуля довго кує – тепло прийде, а холод відійде.
  • Йде дощ – можна змочити волосся дощовою водою, і тоді воно буде добре рости.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна їсти їжу, яку приготували з допомогою термічної обробки.
  • Не можна вживати спиртні напої.
  • Не можна розговлятися з трьох годин ночі Страсної суботи до самого ранку неділі.
  • Не можна займатися рукоділлям, працювати в саду, фізично, а також робити хатні справи.
  • Не можна ходити на риболовлю, не можна полювати та кривдити тварин у цілому.
  • Не можна влаштовувати вечірки й сильно веселитися, танцювати, співати.
  • Не можна в цей день ходити на кладовище.
  • Не треба в цей день брехати та засуджувати інших людей і в цілому не можна бути токсичною людиною.
  • Не можна відмовляти людям, якщо попросили про допомогу.

Що сталося цього дня

    305 — римський імператор Діоклетіан (~245-316), що почав службу звичайним солдатом і правив імперією двадцять років, добровільно відмовився від влади. Решту свого життя він провів на острові Спліт.
    1328 — за мирним договором 1328 року Королівство Англія визнала незалежність Королівства Шотландія.
    1497 — мученицькою смертю від татар загинув митрополит Київський Макарій. Нетлінні мощі святого покояться у Володимирському соборі.
    1682 — Людовик XIV урочисто відкрив Паризьку Обсерваторію.
    1707 — Королівство Англія, Уельс та Королівство Шотландія об'єднані в одну державу — Королівство Великої Британії.
    1786 — у Відні відбулась прем'єра опери Вольфганга Амадея Моцарта "Весілля Фігаро".
    1840 — у Великій Британії з'явилася в продажу перша у світі поштова марка — "Чорний пенні"
    1886 — у Чикаго пройшла масова демонстрація робітників, котра була атакована поліцією.
    1919 — у Фінляндії затверджено національний прапор
    1931 — у Нью-Йорку пройшла офіційна церемонія відкриття найвищої у світі будівлі — 102-поверхового "Емпайр-Стейт-Білдінг", збудованої за проектом архітектора Вільяма Лема всього за один рік.
    1937 — президент США Франклін Делано Рузвельт підписав акт про нейтралітет, що не дозволяв США втручатись у військові події в Європі.
    1943 — німецькі нацисти вчиняють масове вбивство 9000 євреїв з гетто в м. Бродах на Львівщині.
    1944 — відбувся перший політ реактивного літака "Мессершмітт Me 262".
    1954 — в Сеулі преподобний Мун заснував Церкву Об'єднання (Асоціація Святого Духа за об'єднання всесвітнього християнства). Сьогодні церква має послідовників більш, ніж у 150 країнах світу.
    1966 — студент Георгій Москаленко і робітник Віктор Кукса вночі встановили на даху головного корпусу Київського інституту народного господарства український національний прапор
    1997 — на парламентських виборах у Великій Британії вперше за останні 18 років перемогу здобула Лейбористська партія.
    1997 — Румунія офіційно попросила вибачення за примусову депортацію до трудових таборів тисяч етнічних німців і "продаж" еміграційних документів, що мали місце в роки комуністичного правління.

Схожі матеріали:
👁 2207
Категорія: Актуально
Теги: прикмети, заборони, традиції, 1 травня, Велика субота, Максимівської ікони Божої Матері, свято весни




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ