Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


26.06.2021

26 червня - мучениці Акилини, прикмети, традиції, День ангела


26 червня — День народження зубної щітки, День боротьби з наркоманією та незаконним обігом наркотиків, Міжнародний день на підтримку жертв тортур.


Хто сьогодні святкує іменини

  • День ангела (іменини) сьогодні святкують: Килина, Олександр, Олексій, Андрій, Анна, Антоніна, Данило, Дмитро, Іван, Яків.
Яке православне (християнське) свято сьогодні

26 червня — мучениці Акилини

26 червня — мучениці Акилини

Свята Акилина — християнська мучениця і свята III століття, чиє ім'я на Русі перетворилося на Килину (Кулину). Народилася у фінікійському місті Бібл (нині Ліван); батько — християнин Евтолмій.

Під час гоніння на християн бесіди блаженної Акилини зі своїми однолітками підслухав один з рабів начальника області, на ім'я Никодим і повідомив про це своєму панові. Начальник області послав слуг схопити ту дівчину; це сталося на другий рік правління областю Волусіяна і на 20 році від її народження. Вона не зреклася віри навіть після тортур і була обезголовлена.

26 червня — День народження зубної щітки, День боротьби з наркоманією та незаконним обігом наркотиків, Міжнародний день на підтримку жертв тортур.

День боротьби з наркоманією та незаконним обігом наркотиків

Щороку від 1987-го 26 червня за рішенням Генеральної Асамблеї ООН у всьому світі — Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їхнім незаконним обігом з метою створення міжнародного суспільства, вільного від зловживання наркотиками.

За оцінками ООН, число осіб, що вживають наркотики, наразі становить не менше 185 млн людей (тобто 3% всього населення планети або близько 12% населення у віці від 15 до 30 років). Щорічно в результаті вживання наркотиків гинуть близько 200 тисяч людей. Наркоманія перебуває на шостому місці в списку найбільш поширених причин смерті осіб віком 15-49 років.

В Україні наркоманія збільшується на 8% в рік – тенденція одна з найвищих у світі. 70% наркоманів – молоді люди до 25 років. Жіноча наркоманія в Україні у відсотковому співвідношенні – найвища в Європі.
Міжнародний день на підтримку жертв тортур

Цей день був започаткований 1997 року Генасамблеєю ООН для привернення уваги суспільства до проблеми катувань та ефективного функціонування Конвенції проти тортур і інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання.

В Україні тільки до уповноваженого з прав людини впродовж року в середньому звертаються близько 1300 українців, котрі, за їхнім твердженням, зазнали катувань. Найбільші проблеми із дотриманням прав людини – у колоніях, слідчих ізоляторах та під час слідства, коли потрібні зізнання "вибивають" силою.

Прикмети і традиції

  • 26 червня можна було вирушати на збори суниці – на той час вона вже дозрівала.

  • У народі свято називали Гречишниця, оскільки було прийнято сіяти гречку.  Сіяти гречку слід було в курну, суху або піщану землю при ясній і сонячній погоді.

  • На день Килини наші пращури влаштовували свято каші. Селяни готували кашу і хвалили її перед сусідами, а також пригощали нею безхатьків. Ті своєю чергою дякували господарям та бажали їм, щоб у них гречка родила рясно. Говорили 26 червня: “Гречана каша матінка наша, а хліб житній – батько наш рідний”.

  • Молоко на Килину не пили, — існувала прикмета, що в цей день воно стає шкідливим для здоров’я.

  • Якщо огірки пізньої сівби не встигають дозріти до цього часу – значить, за прикметою, вони не будуть смачними.

  • Багато комах – буде тепла і ясна погода.

Що не можна робити сьогодні

  • Не можна важко працювати - інакше гречка не вродить.
  • У ліс 26 червня ходити не варто - комарі покусають.

26 червня і сторії

    1886 — французький хімік Анрі Муассан вперше отримав чистий фтор
    1896 — в Новому Орлеані відкрився перший у світі кінотеатр. Він був розрахований на 400 місць.
    1906 — стартували перші в історії автомобільні перегони Гран-Прі Франції.
    1919 — вийшов перший номер газети "Нью-Йорк Дейлі Ньюз"
    1925 — прем'єра в Голлівуді фільму Чарлі Чапліна "Золота лихоманка"
    1940 — радянський уряд передав румунському посланцю в Москві заяву з вимогою передавання Бессарабії Радянському Союзу. Цей ультиматум Королівство Румунія ухвалило 28 червня
    1940 — у Радянському Союзі введено восьмигодинний робочий день, семиденний робочий тиждень і кримінальна відповідальність за спізнення на роботу
    1945 — на конференції в Сан-Франциско представники 50 держав підписали Статут Організації Об'єднаних Націй.
    1945  — в СРСР було засновано звання генералісимус. Наступного дня першим і єдиним володарем його став Сталін.
    1945 — на конференції у Сан-Франциско представниками 50 держав було підписано Статут Організації Об'єднаних Націй.
    1957 — Рада з медичних досліджень Великої Британії опублікував дослідження, де наводилися докази високої залежності захворювань на рак легені від куріння.
    1979 — легендарний Мохаммед Алі оголосив, що залишає бокс.
    2003  — Верховний суд США постановив, що заборона гомосексуальних відносин суперечить Конституції країни.
    2006  — у Кельні відбувся матч 1/8 фіналу Чемпіонату світу з футболу Україна — Швейцарія в якому в серії післяматчевих пенальті з рахунком 3:0 перемогла збірна України.
     2015 — Верховний суд США, посилаючись на чотирнадцяту поправку до Конституції Сполучених Штатів, зобов'язав усі 50 штатів видавати шлюбні свідоцтва всім одностатевим парам.

Схожі матеріали:
👁 1974
Категорія: Актуально
Теги: традиції, прикмети, день ангела, мучениці Акилини




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ