Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


29.05.2021

29 травня - пpеподобного Єфрема Перекомського, прикмети, традиції, День ангела


В цей день сіяли ячмінь, пшеницю, жито, овес. Будь-яку роботу на землі починали з молитовного звернення до святого.


День ангела сьогодні

День ангела (іменини) сьогодні святкують:Олександр, Георгій, Федір, Богуслав, Максим.

29 травня вшановують пам'ять пpеподобного Єфрема Перекомського



пpеподобного Єфрема Перекомського.
 

Народився в 1412 році в родині Кашинського купця Стефана і його дружини Анни. У хрещенні отримав ім'я Євстафій. В юності пішов послушником в Калязинський монастир до преподобного Макарія. Незабаром і його батьки прийняли чернецтво. Згодом Євстафій прийняв постриг з ім'ям Єфрем.

Близько 1450 року Єфрем покинув монастир і перейшов на озеро Ільмень, де облаштував собі келію. Незабаром навколо нього почала формуватися чернеча громада. На прохання братії Єфрем став їх настоятелем і близько 1450 року прийняв від архієпископа Новгородського Євфимія свячення у сан ієромонаха.

Помер Єфрем 26 вересня 1492 року був похований в Нікольському храмі. Згодом мощі Єфрема були перенесені в нову обитель, а над могилою поставили каплицю.

У 1549 році за митрополита Макарія Єфрем був канонізований для загальноцерковного шанування

Цього дня святкують Міжнародний день миротворців.

Міжнародний день миротворців

Святкується ООН щороку 29 травня з 2002 року. У 1948 році Рада безпеки ООН заснувала першу місію з підтримки миру. Відтоді були проведені 72 миротворчі операції.

За ці роки під прапором ООН пройшли службу понад 1 млн миротворців, 3800 із них загинули при виконанні службових обов'язків.

В Україні офіційно святкують від 2003 року. Свято було встановлено в Україні після офіційного звернення Асоціації миротворців України до президента України. Із встановленням в Україні Міжнародного дня миротворців було скасовано День миротворця.

Всесвітній день здоров'я травної системи

29 травня — Всесвітній день здорового травлення заснований в день прийняття Статуту Всесвітньої організації гастроентерологів (World Gastroenterology Organisation, WGO) в 1958 році.

Це свято має привернути увагу громадськості до кількості проблем порушення травлення, що невплинно зростають, та до пошуку ефективних шляхів боротьби з ними.

За оцінками фахівців, причиною більшості захворювань є неправильне харчування і пов’язане з ним порушення роботи органів травлення.

Які народні прикмети і традиції сьогодні

Традиції:
  • В цей день сіяли ячмінь, пшеницю, жито, овес. Будь-яку роботу на землі починали з молитовного звернення до святого.
  • Господині готують на обід каші з манної, ячної, гречаної або пшоняної крупи.
Прикмети:
  • Якщо 29 травня йде дощ і чути квакання жаб у водоймах – погода скоро налагодиться.
  • На озерах з’явилося латаття – до стійкого літнього тепла.
  • 29 травня гримить грім – буде хороший урожай зерна.
Що не можна робити в цей день
  • Не можна працювати на полі після полудня, інакше всі посіви або згорять, або будуть вкрадені, або побиті градом.
  • Не можна на цей день призначати важливі події, весілля, застілля.
  • У цей день прикмети радять бережливо ставитися до землі: не можна забивати в неї кілки, копати ями, використовувати для неї будь-які гострі предмети.

Що сталося цього дня

    526 — внаслідок великого землетрусу було зруйновано одне з найбільших міст античності Антиохію. Загинуло близько 250 тис. людей, переважно християнських прочан.
    1630 — підписана Переяславська угода, договір між українською козацькою старшиною і польським гетьманом С. Конецпольським
    1660 — в Англії реставрована монархія, новим королем став Карл ІІ Стюарт, син страченого Карла І Стюарта.
    1738 — у Петербурзі видано імператорський указ про повернення козаків і посполитих, що втекли в Гетьманщину та в Російську імперію, на Слобідську Україну.
    1790 — Род-Айленд останнім із первісних 13 колоній-штатів приймає Конституцію США
    1802 — академік Василь Петров відкрив явище електричної дуги
    1900 — компанія "Отіс" зареєструвала торгову марку "Ескалатор" (пізніше ескалаторами стануть називати всі ескалатори)
    1928 — Фріц фон Опель на експериментальному автомобілі власної конструкції подолав рубіж швидкості 200 км/год.
    1942 — під час Другої світової війни німецька армія під Харковом завершила оточення понад 250-тисячного угруповання військ Червоної армії.
    1953 — людина вперше здолала найвищу точку планети — на вершину Джомолунгми (8 848 м) піднялись новозеландець Едмунд Персиваль Гілларі і шерп Норгей Тенцинґ.
    1964 — у Києві відкрили для відвідувачів найбільший в СРСР ботанічний сад.
    1990 — 40 європейських держав, Європейський інвестиційний банк і Європейська економічна спільнота уклали угоду про створення Європейського банку реконструкції та розвитку
    2003 — форвард "Мілана" Андрій Шевченко виграв свій перший трофей за 4 роки, проведені в Італії, забивши останній гол в матчі з "Ювентусом" (фінал Ліги Чемпіонів; 3:2 на користь "Мілана").
    2014 — поблизу міста Слов'янська був підбитий терористами з ПЗРК гелікоптер Мі-8МТ (борт "16") Національної гвардії України, на борту якого був генерал-майор Сергій Кульчицький. Під час падіння вибухнули паливні баки. Внаслідок події загинуло 12 осіб.

Схожі матеріали:
👁 1912
Категорія: Актуально
Теги: день ангела, традиції, прикмети, пpеподобного Єфрема Перекомського




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ