Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


06.06.2021

6 червня - святої блаженної Ксенії Петербурзької, прикмети, традиції, День ангела


У народі початком червня вважалося саме 6-е число, коли зацвітала шипшина


День ангела сьогодні

День ангела (іменини) сьогодні святкують: Григорій, Олена, Іван, Ксенія, Оксана, Микита, Семен, Степан, Федір.

6 червня —  святої блаженної Ксенії Петербурзької


Ксенія Петербурзька
 

Справжнє ім'я Ксенія Григорівна Петрова — православна юродива дворянського походження, яка жила в Санкт-Петербурзі. Після досягнення повноліття Ксенія Григорівна поєдналася шлюбом з придворним співаком — Андрієм Федоровичем Петровим.

Після раптової смерті чоловіка 26-річна Ксенія обрала шлях юродства. Вона пожертвувала будинок знайомій, стала одягатися в червону кофту і зелену спідницю, а на босих ногах носила рвані черевики. Від допомоги відмовлялася.

Цілими днями вона блукала вулицями Петербурга, а ночі проводила в полі, де стоячи на колінах молилася до світанку, б'ючи земні поклони на всі чотири сторони. Вона напророкувала смерть імператриці Єлизавети Петрівни і Іоанна Антоновича. Своїм даром прозорливості вона допомагала людям у їхньому життєвому устрої і спасінні душі. Особливе благополуччя відвідувало тих, кому блаженна Ксенія що-небудь давала.

Жінка провела в юродстві 45 років і померла на початку XIX століття. Була похована на Смоленському кладовищі Санкт-Петербурга.

Який сьогодні день

6 червня — Всесвітній день боротьби з хворобою Вернейля, День Йо-йо, День журналіста.

Всесвітній день боротьби з хворобою Вернейля


Всесвітній день боротьби з хворобою Вернейля
 

Відзначають щороку у першу неділю червня, започатковано у 2012 році. Дату запроваджено у зв’язку з необхідністю поширення інформації про захворювання шкіри – гідраденіт, яке діагностують у 1% жінок та чоловіків від всього населення планети. Маловідома хвороба шкіри у більшості пацієнтів діагностується вже у хронічній стадії розвитку. Мета дня - привернути увагу до захворювання та підвищити обізнаність й поінформованість людства.

День Йо-йо

Йо-йо — іграшка, яка складається з двох однакових за розміром та вагою дисків з пластику, дерева або металу, з'єднаних між собою віссю, до якої прив'язаний шнурок. Перша популярність йо-йо припала на 1920-ті роки. Ймовірно, йо-йо є другою (після ляльок) найстарішою іграшкою, відомою людству.

Перші йо-йо, що збереглися, були виготовлені з теракотових (глиняних) дисків і знайдені в Греції, вони датовані приблизно 500 роком до н.е. В сучасний період іграшка переродилася у 1866 році, коли винахідники з Цинциннаті Джеймс Гейвен і Чарльз Геттранк отримали патент на цю іграшку, названу ними банделором. Її ж масове виробництво почалося лише в 1928 році, на підприємстві Yo-yo Manufacturing Company Педро Флореса в Санта-Барбарі. Вже в 1928 році вироблялося 300 тис. екземплярів йо-йо на день.

День журналіста


День журналіста
 

6 червня своє професійне свято святкують працівники засобів масової інформації в Україні. Свято встановлено 25 травня 1994 року Указом Президента України Леоніда Кравчука на підтримку ініціативи делегатів I Всеукраїнського з'їзду редакторів газет і журналів.

Спочатку дата святкування планувалася на 15 травня. В цей день в Україні вперше вийшла газета українською мовою "Зоря Галицька". Але пізніше було обрано 6 червня, оскільки цього дня в 1992 році в бельгійському Брюсселі Національну спілку журналістів України прийняли до Міжнародної федерації журналістів - найбільшої в світі організації професійних працівників ЗМІ.

Які народні прикмети і традиції сьогодні

Традиції:
  • У народі початком червня вважалося саме 6-е число, коли зацвітала шипшина. Говорили: “Шипшина цвіте — рум’янець року веде”. Люди вважали, що шипшині можна розповісти про свої печалі, переживання, і вона допоможе впоратися з болем і розчаруванням. Для заспокоєння дитини дорослі разом з нею сідали під шипшиною і розповідали їй казки.
Прикмети:
  • Якщо шипшина зацвіла – заморозків більше не буде.
  • Якщо цього дня дощить - буде багато грибів.
  • Жаби ввечері голосно квакають – погода завтра буде хороша.
  • Нема роси – чекайте дощу, сильна роса – чекайте вітру.
Що не можна робити в цей день
  • У слов'ян дата 6 червня вважалася однією з найбільш несприятливих в році. На цей день намагалися не планувати важливих справ, оскільки вони не матимуть успіху.
  • Сьогодні можна з легкістю можна стати жертвою шахрайства, тож варто уникати розмов із незнайомими людьми.
  • Не бажано цього дня вирушати у подорожі чи поїздки.

Що сталося цього дня

    1683 — в Англії в Оксфорді відкрився перший у світі публічний музей
    1882 — ньюйорківець Генрі Сілі (англ. Henry W. Seeley) запатентував електричну праску
    1925 — Волтер Крайслер заснував автомобільну корпорацію "Chrysler"
    1933 — у місті Кемден (штат Нью-Йорк) відкрився перший у світі кінотеатр, у якому фільм можна було дивитись не виходячи з автомобіля
    1944 — в Західній Європі відкрито Другий фронт: на Півночі Франції почалась висадка військ союзників по антигітлерівській коаліції
    1981 — зареєстровані перші хворі на СНІД
    1990 — Всеукраїнський православний собор у Києві проголосив патріархат УАПЦ і обрав митрополита Мстислава першим патріархом Української автокефальної православної церкви
    1991 — Нобелівську премію миру вручено президенту Радянського Союзу Михайлу Горбачову

Схожі матеріали:
👁 1543
Категорія: Актуально
Теги: прикмети, святої блаженної Ксенії Петербурзьк, день ангела, традиції




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ