Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


08.09.2016

А головне - любити дітей


Без фінансової мотивації вчителів реформа може забуксувати


А головне - любити дітейУкраїнська школа стоїть на початку системних змін. Ці зміни в освіті викликані життям. Життя теж змінюється і дуже швидко. Тож реформування освітянської галузі начасі. Але хотілося б, щоб результатом реформування стало суттєве підвищення якості освіти.

Міністерство освіти і науки надало для громадського обговорення нові програми навчання для молодших школярів. Це лише перший крок на шляху до реформування середньої освіти. Починати реформу хотіли з 1 вересня 2016 року, потім-з 1 вересня 2017 року.

Тепер планується вже з 1 вересня 2018 року провести перший набір в нову школу. Але вже сьогодні першокласники почнуть навчатися за новими програмами.

Людмила Андріївна Безвиненко зібрала перед початком нового навчального року круглий стіл з обговорення питання реформування школи, наякий запросила вчителів, представників громадських організацій, батьків, бабусь та учнів початкових класів.

У вступному слові вона привітала присутніх з наступаючим святом - Днем Знань та наголосила на важливому значенні школи для формування особистості. Також вона коротко зупинилася на основних етапах реформи освіти та на патріотичному вихованні учнівської молоді.

Неля Володимирівна Бондаренко, заступник директора з навчально-виховної роботи ЗОШ І-ІІІ ст. №4 підкреслила, щоу реформі школи важливу роль відіграє децентралізація: у об'єднаних громад бюджетбуде загальний, і невигідно утримувати великі школи з малою кількістю учнів. І в першу чергу оптимізація шкіл торкнеться сільської місцевості. Після появи планів для мережі загальноосвітніх установ почнеться створення опорних шкіл.

Кожне село матиме початкову школу, а в регіонах створять опорні, зі спецобладнанням - туди будуть привозити дітей, щоб вони могли вчитися в профільних старших класах. Для цього місцева влада повинна закупити транспорт. Учні, які не дуже добре здали ЗНО після 9-го класу, будуть йти навчатися до профтехучилищ.

Без фінансової мотивації вчителів реформа може забуксувати. А от у Міносвіти кажуть, щоб підняти зарплату вчителям, спочатку потрібно оптимізувати кількість шкіл. Планується також, що вчителі будуть отримувати надбавку за зовнішню добровільну сертифікацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про пріоритети реформування української школи

Юлія Григорівна Гетта. старший учитель, учитель початкових класів ЗОШ І-ІІІ ст. №2 зупинилася на змінах у програмі початкової школи. З 1 вересня дітям в молодшій школі буде навчатися легше. Відтепер вчитель, виходячи з того, які перед ним діти за рівнем освіти, сам визначатиме кількість годин для нової теми.

Завдання діти можуть виконувати олівцем, вчителі не писатимуть червоною ручкою, а система оцінювання знань молодших школярів враховуватиме вікові особливості учнів. Вчитель має орієнтуватися на особистість учня.

Людмила Миколаївна Саволенко, вчитель початкових класів ЗОШІ-ІІІ ст. №1 звернула увагу на впровадження компетентнісного підходу до навчання молодших школярів.

При вивченні української мови акцент буде на розвитку усного мовлення, словниковий перелік зробили більш сучасним. На уроках читання не будуть перевіряти читання на швидкість, вчитель має розвивати не лише темп, а й спосіб читання, виразність, правильність, розуміння прочитаного. На уроках фізкультури не буде нормативів і команд “рівняйсь - струнко”, введено нові сучасні ігри.

Світлана Валентинівна Шапошник, вчитель початкових класів ЗОШ І-ІІІ ст. №4 наголосила, що у 1-2 класі дітей не примушуватимуть зубрити напам’ять таблиці множення та додавання, але це не виключає тренування і розвитку пам’яті.

На уроках української мови у 3-му класі введуть жанр есе, щоб стимулювати дітей вільно висловлювати свою думку.

Школярі мають можливість користуватися планшетами та смартфонами Поліна Григорівна Комар, заступник директора з навчально-виховної роботи ЗОШ І-ІІІ ст. №1 відзначила, що відбулося значне розвантаження програм у початкових класах, і це позитивно. Адже у дітей у зв’язку з великим навантаженням суттєво погіршилось здоров'я, швидко втрачається інтерес до знань.

Тому правильно, що зменшились обсяги домашніх завдань (у першому класі -відмінили), також домашніх завдань не буде на вихідні, свята та канікули. Але у всьому має зберігатися баланс. А ще дуже важливо розбудовувати партнерство з батьками.

Також своїм баченням змін у навчанні та вихованні школярів поділилися Олександра Олександрівна Хворостян, вчитель історії ЗОШ І-ІІІ ст. №1, Олег Валерійович Макогон, вчитель, прихильник ГО “Просвіта”, бабуся першокласниці Валентина Григорівна Маліченко, прабабуся школярки початкових класів Лідія Іванівна Куркіна.

Маленькі учениці Настя Лисенко, Настя Вельбой та Таміла Усачова подарували присутнім віршики про школу та першу вчительку, а учасники хорового колективу “Берегиня” - чудові пісні Дмитра Луценка.

Учасники круглого столу прийшли до спільного висновку: головне у реформі - організувати учнів, навчити їх логічно мислити, навчите вчитися.

Тож багато тут залежить від особистості вчителя. Ерудиція, знання психології дітей, володіння методикою викладання і велика любов до дітей вчителя - запорука успіху шкільної реформи.

Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 854
Категорія:
Теги: реформа, школа, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ