Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


12.01.2014

Безалкогольні напої: асортимент – величезний, користь - сумнівна


Солодкою газировкою спрагу не втамуєш


Безалкогольні напої: асортимент – величезний, користь - сумнівна

У передсвяткові дні поряд з алкоголем у кілька разів зростають й об’єми продажу безалкогольних напоїв, особливо полюбляють газовану смакоту діти. Чимало торгівельних закладів пропонують малечі навіть так зване дитяче «шампанське», яке покликане створити особливу казкову атмосферу свята.

Проте, далеко не всі знають про те, що фахівці рекомендують звести вживання газованих напоїв до мінімуму, це пов’язано з тим, що їх вкрай рідко виготовляють на натуральній основі.

Зокрема, консервант бензоат натрію (Е211), бензойну кислоту Е-210 і бензоат калію Е-212 вводять у напої в якості бактерицидного і протигрибкового засобу, що дозволяє збільшити термін придатності харчових продуктів у кілька разів.

Ці речовини хоча й дозволені до застосування в харчовій промисловості багатьох країн, в тому числі й в Україні, вступаючи в реакцію з вітаміном С, утворюють бензол, канцерогенну речовину. До того ж, вони знищують всі бактерії підряд, в тому числі й корисні, порушуючи міклофлору в кишківнику.

Професор молекулярної біології і біотехнологій Пітер Пайпер перевірив вплив бензоату натрію на живі клітини дріжджів. Він відкрив, що це з’єднання пошкоджує важливу частину ДНК в мітохондріях, що призводить до збоїв в роботі клітин. Продукти, які містять бензоат натрію й калію, не рекомендують вживати астматикам та людям чутливим до аспірину.

А ось повірити в те, що ми п’ємо щось апельсинове, яблучне, вишневе тощо, нам допомагають ароматизатори, які хоча інколи й виготовляються на рослинній основі, здебільшого мають синтетичне походження.

Для того, аби надати напоям привабливого вигляду і вони відразу «кидалися в очі» потенційним покупцям, використовують барвники. І скільки б не писали про їхню шкоду для організму, споживач хоче бачити напій із смаком апельсина не прозорим, а яскраво помаранчевим. Барвники, які використовують в напоях, бувають натуральними і штучними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безалкогольні напої: асортимент – величезний, користь - сумнівна

Найбільш розповсюдженим із натуральних барвників є цукровий колер E-150, тобто палений цукор. Номенклатура штучних барвників набагато ширша, а їх собівартість набагато нижча собівартості натуральних, хоча в їх переліку немає жодного абсолютно безпечного. З особливою обережністю потрібно ставитися до тих барвників, які містять азот (Е-102, Е-110, Е-123, Е-124, Е-133, Е-151). Жовтий барвник Е-102 заборонено лише в Австрії, хоча відомо, що це – дуже сильний алерген. Він протипоказаний тим, хто не переносить аспірину та інших похідних саліцилової кислоти. При цьому вуглекислий газ лише прискорює всмоктування організмом різноманітних хімічних речовин.

Солодкою газировкою спрагу не втамуєш

Сумнозвісний підсолоджувач аспартам Е-951, зазвичай, кладуть до так званих низькокалорійних газованих напоїв, про його присутність свідчить попереджувальний напис на маркуванні: «Містить фенілаланін, не можна вживати дітям до семи років та хворим на фенілкетонурію».

Втім, солодка газировка з натуральним цукром приховує в собі іншу небезпеку – порушення обміну речовин. На думку науковців, доза цукру, яка міститься в склянці газованої води рівноцінна 5-10 ложкам! Проте, говорячи про зайву вагу, ми зазвичай, уявляємо їжу, а не напої, і рідкі калорії до уваги не беремо. Хоча в США вирахували, що майже п’яту частину всіх калорій населення цієї країни споживає саме з напоями.

Цукор із солодкої газировки швидко всмоктується в кров і під впливом інсуліну спрямовується на синтез жирів. Здавалося б, після такого приторного солодкого питва людину знудить, але чому ж тоді чимало людей щодня п’ють газовані напої літрами? Виявляється до їх складу входить ортофосфорна кислота (Е338), саме вона й блокує блювотний рефлекс.

До того ж, ця кислота порушує мінеральний склад емалі, що робить зуби більш чутливими, вони швидше псуються. А як відомо, після кожної склянки напою з ударною дозою цукру, пити хочеться все більше й більше...

Ні для кого не секрет, що у світі давно вже існує практика використання солодких газованих напоїв відомих брендів для чищення від іржі та бруду металу, сантехніки та інших предметів, тому в їхній здатності роз’їдати живі клітини сумніватися не доводиться.

Тож нині споживач має не лише звертати увагу на зовнішню привабливість товару та барвисту упаковку, а перш за все уважно ознайомитися з інформацією на маркуванні, прочитати, які інгредієнти входять до складу продукту, який його термін зберігання, що це за напій і чи є застереження до його вживання і зробити свій свідомий вибір, чи варто витрачати гроші на яскраву пляшку із сумнівним вмістом.

Енергетики не дають, а забирають енергію

Не так давно на полицях супермаркетів з’явився новий вид продукції – енергетичні напої. Вони відразу ж припали до смаку молоді, яка любить скуштувати будь-яку «новинку», особливо, якщо цей продукт здатен ще й викликати стан ейфорії чи бадьорості, якої так бракує зранку після пізньої вечірки чи для безсонної ночі перед іспитом.

В Україні «енергетики» віднесено до групи безалкогольних напоїв, виробництво яких регламентується двома державними стандартами ДСТУ 2368:2004 «Напої безалкогольні. Виробництво. Терміни та визначення понять» та ДСТУ 4069-2002 «Напої безалкогольні. Загальні технічні умови». На основі цих стандартів виробники можуть розробляти власні технічні умови на продукцію

Незважаючи на те, що асортимент «енергетиків» доволі різноманітний, основні їхні інгредієнти однакові: величезна доза кофеїну (психостимулятор, який у великих дозах викликає наркотичне звикання та нервозність, дратівливість, порушення серцевого ритму), сахароза (висококалорійний компонент), глюкоза, теобромін (речовина, схожа за впливом на кофеїн), таурін (похідна амінокислоти цистеїну, ефекти великих доз цієї речовини, не досліджені), глюкуронолактон – (природний метаболіт глюкози; у двох «стандартних» 250 мілілітрових баночках «енергетика», може майже в 500 разів (!) перевищувати добову норму споживання цієї речовини), L-карнитин (речовина, яка синтезується в нашому організмі, додаткового її надходження людина не потребує.

Дія високих доз L-карнитину невідома), D-рибоза (виробляється в організмі людини, штучного введення не потребує), гуарана (рослина-психостимулятор), даміана (рослина, яка викликає відчуття ейфорії), женьшень (рослина-природний стимулятор різносторонньої дії), вітаміни (які невідомо чи збережуться і навряд чи принесуть велику користь в такому хімічному «коктейлі»). Крім того, для надання необхідних смакових та ароматичних властивостей, в енергетичні напої додають безліч харчових добавок.

Сьогодні «енергетики» продаються в будь-якому кіоску, в барах, клубах, їх нерідко можна побачити навіть в тренажерних залах і на спортмайданчиках. Рекламні ролики запевняють нас, що це чудодійний засіб для боротьби із втомою, який допоможе Вам вести активний спосіб життя, покращить розумову діяльність, сприятиме захопленню спортом, танцями, тощо.

Та у фахівців не залишається сумнівів у тому, що їх все ж не можна споживати безконтрольно, на зразок води чи чаю, адже вплив «збуджуючого питва» на організм людини вивчено не до кінця. Науково доведено лише одне: «енергетики» не наповнюють нас енергією, як думає більшість, а всього-на-всього змушують наш організм витрачати внутрішні запаси сил, які він береже, як-то кажуть, на крайній випадок, для якихось естренних ситуацій. Тож витрачену енергію, необхідно обов’язково поповнювати, інакше в подальшому втоми, безсоння, роздратованості та депресії не уникнути.

У багатьох нічних клубах користується популярністю коктейль з «енергетика» та спиртного, завдяки якому можна всю ніч залишатися «під кайфом» і при цьому невтомно танцювати. Втім змішані з алкоголем енергетичні напої, можуть бути дуже небезпечними для здоров'я, адже це все одно, що тиснути на гальмо та газ одночасно: порушується ритм серця, зазнають посиленого навантаження нирки та печінка. Як відомо, кофеїн підвищує артеріальний тиск, а враховуючи його чималу дозу та поєднання із спиртним, цей ефект у багато разів збільшується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вода, яку ми п'ємо

В результаті у людини досить легко може настати гіпертонічна криза. І ще один тривожний аспект – можливе звикання, адже кожна куплена баночка буде спонукати Вас придбати наступну, аби знову підзарядитися. Так розвивається залежність.

Приємний солодкий смак «енергетиків» вводить в оману підлітків: вони купують їх потай від дорослих та вживають не замислюючись, як лимонад. Одна з педіатрів порівняла дію такого напою на дитячий організм з ударами хлистом смертельно втомленого коня, він може впасти намертво. Теж саме відбувається і з слабеньким дитячим організмом, якщо в нього влити штучний збуджувач.

Енергетичні напої неможна вживати безконтрольно

І все ж, якщо Вам доведеться скористатися енергетичним напоєм (а це повинно бути разово і лише у крайньому випадку), слід обов’язково дотримуватися певних правил. Ні в якому разі не споживати більше двох баночок, адже це вже явне передозування, яке може призвести до непередбачуваних наслідків. Не вживати напої після занять спортом – і те, й інше призводить до підвищення артеріального тиску. До того ж кофеїн має сечогінні властивості, а значить, вживати напій після тренувань, під час яких ми втрачаємо воду, неможна. Ні в якому разі не варто змішувати подібний напій з алкоголем, кавою та лікарськими засобами. Тим, хто піклується про свою фігуру, слід взяти до уваги, що енергетичні напої дуже калорійні.

А підвищити тонус з користю для здоров’я допоможуть контрастний душ, ранкова зарядка, рухливий спосіб життя та збалансований раціон. Соки і фрукти, що містять багато глюкози, також здатні бадьорити та покращувати настрій. «Продуктами радості» вчені невипадково назвали банани та чорний шоколад, які подразнюють «центри задоволення» головного мозку. Зрештою краще вже випити традиційну чашечку натуральної кави чи чаю, ніж хімічну бовтанку з сумнівним вмістом.

Науково-дослідний Випробувальний центр харчової продукції ДП «Полтавастандартметрологія» має у своєму арсеналі сучасний рідинний хроматограф, який дозволяє визначати наявність та вміст добавок синтетичного походження, зокрема, консервантів, барвників, підсолоджувачів, загущувачів, ароматизаторів, стабілізаторів, а також антибіотиків, і не лише у соках та напоях, а й у будь-якій харчовій продукції та продовольчій сировині.

Тож виробники та торгівельні мережі, які зацікавлені у створенні свого позитивного іміджу, при бажанні мають можливість проводити належні випробування своєї продукції, ось тільки на жаль, користуються цією можливістю далеко не всі.

ДП «Полтавастандартметрологія»


Схожі матеріали:
👁 3144
Категорія: Актуально
Теги: безалкогольні напої, барвники, вода, Спрага, бензоат натрію




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ