Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


23.07.2020

Договір дарування: основні нюанси при його укладанні


Які документи потрібно підготувати і надати нотаріусу?


Хто з нас не любить отримувати подарунки? Особливо якщо мова йде про цінні речі. А деяким людям подобається виступати й у ролі дарувальника. Саме про процедуру дарування і піде мова у нашій статті. Ми детальніше розповімо про те, як оформляється договір дарування грошових коштів, нерухомості та іншого майна, які документи для цього потрібні. Для нотаріального оформлення передачі майна та майнових цінностей звертайтесь в нотаріальну контору, в тому числі цим займається й приватний нотаріус Ольга Радзієвська.


Договір дарування: основні нюанси при його укладанні


Отже, у статті ми зупинимося на основних нюансах, які потрібно знати, щоб успішно укласти договір дарування, у тому числі й про:

  • документи, які треба надати нотаріусу;
  • види майна, які можна дарувати;
  • хто може виступати сторонами договору;
  • зміст договору та ін.

Що можна і чого не можна дарувати?

В першу чергу, потрібно розуміти, що такий договір передбачає безоплатність передачі подарунку від однієї особи іншій. Які ж речі, майно можуть стати предметом договору? Це може бути і готівка. Щодо готівкових операцій є обмеження на законодавчому рівні. Суб’єкти господарювання можуть здійснювати між собою розрахунки готівкою впродовж 1-го дня у розмірі 10 тис. грн. Якщо ж розрахунок відбувається з фізичними особами, то розмір готівки впродовж 1-го дня не повинен перевищувати 50 тис. грн. Якщо ж Вас цікавить інша, більша сума, тоді потрібно проводити ці кошти через банківські або небанківські фінансові установи. І тут є виняток: на договір пожертви такі обмеженні з розрахунками не поширюються. У будь-якому випадку, Вам варто звернутися до нотаріальної контори, якщо Ви хочете отримати детальні роз’яснення щодо цього питання.

Окрім готівки, предметом договору також може бути і нерухомість, і цінні папери та інші рухомі речі, майнові права. Що ж не може бути предметом договору? Не можна дарувати речі, які вилучені із цивільного обороту. Що це може бути? Наприклад, вибухові речовини, а також боєприпаси.

Які документи потрібно підготувати і надати нотаріусу?

Якщо мова йде про двох фізичних осіб, тоді потрібно підготувати такі документи для договору дарування: паспорти, ІПН, документ, який підтверджує право власності на майно, яке Ви збираєтесь дарувати, звіт про оцінку майна (наприклад, якщо йде мова про квартиру чи будинок), документи, що підтверджують родинні стосунки, якщо сторонами договору є родичі. Обов’язково зверніться до нотаріуса, щоб дізнатися повний перелік документів: він буде залежати від предмету Вашого договору.

Зміст договору

Що прописується у договорі? Це предмет договору, умови передачі майна, права та обов’язки обох сторін, момент прийняття дарунку, строк дії та умови розірвання договору. Зміст договору також може залежати від виду подарунку.

Не забувайте, що у нотаріальну контору також можна звернутися і з інших питань, у тому числі щодо оформлення купівлі-продажу будинку та інших видів нерухомості, написання позовної заяви про встановлення факту прийняття спадщини. Основне у даному випадку – обрати кваліфікованого нотаріуса.



Схожі матеріали:
👁 914
Категорія: Прес-реліз
Теги: нотаріус, документи, Договір




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ