Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


28.09.2016

Як запобігти розвитку хвороб від комп'ютера


Якщо ви постійно працюєте за комп'ютером, то ризикуєте стати короткозорим


Як запобігти розвитку хвороб від комп'ютераОсь і зараз ваш погляд звично ковзає по екрану монітора від рядка до рядка. І відбувається це, напевно, практично щодня, та й не по 15 хвилин в день. Як себе почуваєте? Очі не болять, а спину не ломить, може, рука з мишкою затекла або щось відсиділи?

Не хочеться затьмарювати ваше умиротворення, але довге і неправильне спілкування з комп'ютером загрожує розвитку багатьох захворювань. Головними серед них є хвороби хребта, очей, ожиріння, геморой і навіть психічні захворювання.

Але що ж робити, якщо комп'ютер – це ваша робота або, що ще гірше, життя. Як же тоді не стати хворим, товстим і старим, при цьому продовжуючи щоденне спілкування з комп'ютером. Єдине правильне вирішення проблеми – профілактика. Це не будуть виснажливі фізичні вправи або колосальні грошові вкладення. Основне правило – регулярність. Щоденні профілактичні заходи допоможуть не тільки легше дихати, але й ефективніше співпрацювати з ним, коханим комп'ютером.

Почніть з того, що установіть для екрану монітора наступні параметри: кількість кольорів не менш 256, розмір зерна не більше 0,28 мм, частота регенерації не менше 75 Гц. І пам'ятай, що сам монітор повинен знаходитися на відстані витягнутої руки (не менше 45 см від очей), а його верхня крапка повинна бути не нижче прямого погляду. Освітлення в кімнаті – яскраве і рівномірне, щоб уникнути стрибків відблисків по екрану. Тому не розташовуйтесь обличчям до вікна. У темний час доби обов'язково включайте електричне освітлення.

Хвороби від комп'ютера: погіршення зору

Якщо ви постійно працюєте за комп'ютером, то ризикуєте стати короткозорим, а значить, вправи для очей просто необхідні, та й займуть вони менше хвилини вашого часу. Зарядка для очей: міцно заплющити очі на 10 секунд; активно поморгати 5-10 секунд; зробити декілька кругових рухів очима; кілька разів поміняти фокус, тобто, спочатку подивися на будь-яку точку поруч з собою, а потім удалину, наприклад, на пташку в небі. Якщо ви вдома, то побалуйте свої очі: візьміть остиглий заварений чайний пакетик і покладіть на очі хвилин на 10.

Хвороби від комп'ютера: проблеми  з  дихальною       системою

Новий комп'ютер потрібно включити в добре провітрюваному приміщені і залишити там на кілька годин, тому що новий пластик, плати та інші деталі при нагріванні виділяють величезну кількість шкідливих речовин. Ну і, звичайно, пам'ятайте про провітрювання і зі старим комп'ютером. Найчастіше робіть вологе прибирання. Можна навіть завести акваріум або придбати штучний водоспад, навіть ваза з квітами буде корисна, тільки воду не забувайте міняти, хоча б один раз у два дні. Ідеальне рішення – це, звичайно, іонізатор повітря, який корисний навіть тим, у кого комп'ютера і немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бережемо зір змолоду

Існуюча думка про те, що кактус біля комп'ютера нібито вбирає «радіацію», не обґрунтовано, а значить помилково. По-перше, ніяких радіоактивних часток комп'ютер не випромінює. Як і будь-який кінескоп, монітор випромінює рентгенівське випромінювання, яке в сучасних моніторах повністю нейтралізується. Навіть якщо ваш монітор зовсім не сучасний, сидячи на відстані півметра від екрану, ви знаходитесь у цілковитій безпеці. По-друге, деякі рослини, до них належать і кактуси, сприяють підвищенню електромагнітного випромінювання, і зовсім не обов'язково від комп'ютера. Поставте його краще біля телевізора. Все одно кактус ніяким чином знизити випромінювання не зможе.

Хвороби від комп'ютера: проблеми з хребтом

Остеохондроз – це неминуча хвороба тих, хто проводить багато часу за комп'ютером. Рекомендації лікарів для профілактики захворювань хребта прості і постійні. Стежте за поставою! Коли сидите, поперек повинен спиратися на спинку стільця – це знижує навантаження на хребет. Намагайтеся не перебувати більше години в одній позі. По можливості збагатіть свій режим дня зарядкою або відвідайте  басейн. Пам'ятайте, що ходьба по сходах добре розминає затерплі м'язи попереку, тому іноді відмовляйся від ліфта. У боротьбі з шийно-грудним остеохондрозом допоможе нескладна вправа. Стули руки на потилиці, одночасно руками нахиляй голову вперед, а голову, навпаки, намагайтеся відкинути назад. При цьому м'язи шиї тренуються, а небезпека остеохондрозу зменшується.

Хвороби від комп'ютера: геморой

Ця хвороба не лише від сидячого способу життя. Її розвиток провокують хронічні запори, ожиріння, підвищений інтерес до алкогольних напоїв, любов до копчених, гострих, солоних та пряних страв, запальні захворювання в області малого тазу, заняття важкою атлетикою і багато іншого. До лікаря ж ми звертаємося зазвичай у разі нестерпного болю.  

Профілактикою геморою є раціональне харчування, помірне вживання алкогольних напоїв і гострої їжі, контроль стільця, фізичні вправи, дотримання особистої гігієни. Але найдієвіший – це регулярні піші прогулянки. Тож не нехтуйте дорученнями начальства прогулятися в сусідній офіс.

Вагітність і комп'ютер несумісні?

Існує думка, що комп'ютер підвищує загрозу викидня і частоту пороків розвитку плода. Але чи так це? Адже монітор не випромінює радіацію і є лише джерелом електромагнітних полів, які самі по собі не можуть призвести до мутацій у людських клітинах.

Проте, вагітність – це стан організму, якому властива підвищена сприйнятливість до хвороб, ослаблений імунітет. Вагітність істотно змінює кровообіг органу зору, що призводить до змін очного дна і, як наслідок, короткозорості. Також велика небезпека остеохондрозу, адже збільшення ваги тіла і зміщення центру ваги значно збільшують навантаження на хребет. До цього ж додається дефіцит кальцію в організмі. Тож вагітним жінкам не потрібно боятися комп'ютера як такого, досить буде стежити за своїм здоров'ям і виконувати профілактичні заходи.

Але навіть якщо «цікаве положення» вам не загрожує, бережіть себе, намагайтеся не проводити весь час у вільному плаванні по Інтернету, а щогодини робіть невеликі перерви. І ще, регулярно протирайте клавіатуру дезінфікуючими засобами, адже там накопичуються мікроби у величезних кількостях. Частіше бувайте на свіжому повітрі, по можливості робіть гімнастику. А ввечері вдома дайте своєму організму можливість відпочити хоча б хвилин 15-20.

Якщо ви будете піклуватися про своє здоров'я, воно обов'язково відповість вам гарним самопочуттям і високою працездатністю.

Друзі, приєднуйтеся до наших груп "ВКонтакте" та у "Фейсбуці"
 
Прес-центр Департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА


Схожі матеріали:
👁 1018
Категорія: Прес-реліз
Теги: вагітність, хвороби, комп'ютер, геморой




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ