Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


16.09.2021

«Космічний бетон» будуть робити з марсіанського грунту і крові космонавтів


Білки крові «згортаються», утворюючи «бета-листи», які розширюються назовні, щоб утримувати матеріал разом


Звернувши погляд у минуле, де стародавні споруди скріплювалися кров'ю тварин, і заглянувши в майбутнє, в якому люди використовують марсіанський грунт для будівництва на місці, вчені придумали новий рецепт економічного «космічного бетону». За словами вчених, групи астронавтів у космосі можуть виробляти сотні кілограмів будівельного матеріалу щороку, постійно розширюючи потенційну марсіанську середовище проживання.
 
«Космічний бетон» будуть робити з марсіанського грунту
 

Новий будівельний матеріал був розроблений вченими з Манчестерського університету, які черпали натхнення в древніх будівельних методах, які включали підмішування крові тварин в будівельний розчин в якості сполучного матеріалу. Свиняча кров і вапняний розчин були однією з найбільш помітних сумішей, в яких кров регулювала зростання кристалів карбонату кальцію, і в одному дослідженні це навіть описувалося як «одне з найважливіших технологічних винаходів в історії архітектури».
 
«Дивно, що серйозна проблема космічної ери, можливо, знайшла своє рішення на основі натхнення середньовічних технологій», - говорить автор дослідження доктор Аледо Робертс.

Вчені були зайняті вивченням питання про те, як можна побудувати середовище проживання під час майбутніх марсіанських або місячних місій. Завантаження космічного корабля цеглою або мішками з цементом була б непомірно дорогою, тому ця область досліджень включає вивчення того, як ці структури можуть бути зроблені з матеріалів, які вже є, з грунтом Місяця і Марса.

Деякі цікаві дослідження в цій області показали, що ці грунти можуть бути змішані з іншими інгредієнтами і перетворені в будівельні блоки, цеглу, які міцніше, ніж залізобетон, або цеглини, які генерують електрику. В якості альтернативи вважається, що марсіанський ґрунт містить метали, які можна витягти і розплавити, щоб сформувати ключові частини житла.

У колах космічної інженерії це відомо як використання ресурсів на місці, і вчені з Манчестерського університету виявили творчий підхід, визначивши, які саме ресурси будуть в наявності у майбутніх дослідників. Працюючи з змодельованими місячними і марсіанськими грунтами, команда експериментувала з використанням людської крові і продуктів життєдіяльності в якості сполучного матеріалу і отримала деякі цікаві результати.

Робота показала, що звичайний білок в крові, званий сироватковим альбуміном, можна використовувати в якості сполучного для отримання матеріалу, схожого на бетон, з міцністю на стиск, порівнянної зі звичайним бетоном. При дослідженні діючих механізмів команда виявила, що білки крові «згортаються», утворюючи «бета-листи», які розширюються назовні, щоб утримувати матеріал разом.


«Космічний бетон» будуть робити з марсіанського грунту
 

Що ще більш цікаво, команда виявила, що сечовина, відходи, які виявляються в сечі, поті і сльозах, можуть бути включені для збільшення міцності на стиск більше ніж на 300 відсотків. Іншими словами, ключ до космічного бетону, більш міцному, ніж той, який у нас є тут, на Землі, може бути знайдений в нашій крові, поті, сльозах і сечі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сучасне будівництво на межі загальної ери 3D-друку

Згідно з розрахунками команди, екіпаж з шести астронавтів у дворічної місії на Марс може призвести понад 500 кг AstroCrete, названий новий матеріал. Вчені говорять, що при використанні в поєднанні з мішками з піском або цеглою з грунту кожен член екіпажу може призвести досить AstroCrete, щоб розширити середовище проживання, щоб розмістити ще одну людину, ефективно подвоюючи простір укриття з кожною місією.
 
«Вчені намагалися розробити життєздатні технології для виробництва матеріалів, подібних бетону, на поверхні Марса, але ми ніколи не переставали думати, що відповідь може бути всередині нас», - каже д-р Аледо Робертс.


Схожі матеріали:
👁 330
Категорія: Технології
Теги: життя на Марсі, будівельний матеріал, космос, бетон




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ