Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


24.06.2013

Кожен українець – потенційний багатій


Копійка гривню береже. А іноді не просто береже, а й примножує у десятки разів


Кожен українець – потенційний багатій

Копійка гривню береже. А іноді не просто береже, а й примножує у десятки разів. Далеко не кожен пересічний українець знає, що колекціонери готові викласти по кілька тисяч гривень за монету номіналом у дві копійки. Тому, можна збагатитися, просто порившись у гаманці або розбивши скарбничку.

Копієчка до копієчки – і буде статок. Більшість українців, розплачуючись дріб’язком, навіть не підозрюють, що випускають з рук значні суми грошей. Річ у тім, що монети – це не лише розмінний засіб, а й непогане джерело доходу. Навіть дві українських копійки можна продати нумізматам за кілька тисяч гривень. Саме стільки коштують монети 1992 року випуску. Така висока ціна – через обмежений тираж та відмінний від решти дизайн.

Нагадаю, що гривні разом з копійками були введені в обіг лише у 1996 році. Але окремі тиражі монет були відчеканені ще задовго до цього. Сучасні монети для України друкували дві країни – Англія та Італія. Нині ж ми самі забезпечуємо себе, завдяки Луганському патронному заводу. Тож всі монети мають суттєві відмінності. Наприклад, Великобританія друкувала для нас 10, 25 і 50 копійок.

Їхня спільна риса – опуклий щит герба і втиснутий тризубець. У обігу ці монети зустрічаються рідко. Тому і коштують від 200 до 750 гривень. Мало хто пам’ятає, що у 1992 році були випущені пробні монети, номіналом «один шаг» і «п’ятдесят шагів». Однак вони так і не були затверджені як назва українського дріб’язку. Зараз вартість цих монет на нумізматичному світовому ринку коливається від тисячі доларів.

Пізніше пропонувалося багато різних назв українських монет. Копійку не хотіли називати саме так, оскільки вважалося, що це русизм. Однак 2 березня 1992 року постановою Президії Верховної Ради України розмінну монету таки назвали й затвердили: «копійка». Але ці монетки виявились практично непотрібними, оскільки в умовах інфляції на них нічого було купити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким вимогам має відповідати державний службовець?

Собівартість виготовлення 1 української копійки складає 15 копійок. Її вага – 1,5 г. Для цього використовують харчову неіржавіючу сталь високої марки. 100 гривень по 1 копійці – це 15 кг цінного металу. Тому український дріб’язок часто вивозять за кордон у якості цінного металевого брухту.

Орієнтовні ціни на монети приблизно такі: 1 копійка 1994 року – 300-600 гривень; 2 копійки 1992 року – від 4 до 8 тисяч гривень; за 1 гривню 1992 року нумізмати дають 2-4 тисячі гривень. Якщо говорити про пам’ятні монети, то зараз їх дістати не так то й легко.

Нумізмат Петро Рябченко нарікає: якщо раніше можна було зробити замовлення у Нацбанку на отримання нових монет чи банкнот, то зараз ця практика припинилась. І новинки коштують у кілька разів дорожче, ніж раніше. Однак, пересічний українець, продавши кілька рідкісних копійок, може розбагатіти.

«Так, дві копійки 92 року, якщо це не підробка, коштують від 200 до 600 доларів. Там було дві різновидності, але це був не банківський випуск, це був пробний випуск Луганського монетного двору, їх було зроблено не більше 30-40 монет і коштують вони дійсно стільки. Але ж підробки роблять, і хто вам зараз скаже це підробка чи це оригінальна монета 92-го року випуску?», – стверджує Петро Рябченко.

Якщо Ви переглянули свій дріб’язок і не знайшли жодної рідкісної монетки, не варто засмучуватися. Попитом у нумізматів користуються і браковані монетки. Тобто ті, на яких помітні помилки чи дефекти карбування. При сучасній технології вони майже завжди випадкові і, як правило, вкрай рідкісні, що робить такі монети цінними для колекціонерів. Проте дефекти оригінальних монет не слід плутати з копійками, яким завдали ушкодження вже після того, як вони були випущені. Цінуються у нумізматів і монети із зсувом зображень аверса і реверсу відносно один одного. Такі повороти – 90 або 180 градусів – зустрічаються у будь-якому номіналі і вартість їх, залежно від року і штемпелів, якими вони виконані, від 30 гривень.

Однак далеко не кожен українець розуміє, що потенційно володіє значними статками. За словами колекціонера Олександра Макарова, інколи шахраї обманним шляхом за безцінок забирають те, що коштує тисячі доларів. Або навпаки, громадяни самі відмовляються брати те, що їм пливе у руки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Галина Попович з Полтавщини прославила село Овсюки на увесь Радянський Союз

«Монети випускаються спеціальної серії для колекціонерів. До речі, з одного боку, воно начебто добре. Свого часу мені людина приносила монету «Оранта». Не пам’ятаю, скільки він просив, але в одну ціну із тим же царським червонцем, з австрійською монетою такого ж розміру, золотою. І я подумав – навіщо мені ця «Оранта»? Я краще купив би царський червонець. А потім, через якийсь час відбувся різкий стрибок цін на ці золоті монети і «Оранта» стала коштувати 5 тисяч доларів. Тоді я і усвідомив, що погарячкував, не купивши цю монетку», – нарікає Макаров.

Для того, аби визначити вартість монети, можна звернутися до спеціалістів. Але це коштуватиме певну суму, яку, зізнаються нумізмати, новачкам витрачати немає необхідності, оскільки більша частина монет на початку коштуватиме мало. Краще сфотографувати знахідки і виставляти їх на спеціальних форумах. Таким чином можна заробити від кількох десятків гривень до кількох тисяч. Тому, проінспектуйте кишені, а раптом там лежить крихітка на мільйон?

vidomo.if.ua


Схожі матеріали:
👁 3928
Категорія: Актуально
Теги: монета, Копійка, гривня




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ