Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

24.06.2013

Галина Попович з Полтавщини прославила село Овсюки на увесь Радянський Союз


У цій немолодій жінці, яка опирається на паличку, ще жевріє енергія господарки з великої літери


Галина Попович головувала в чотирьох селах

Вона нагороджена численними відзнаками колишнього СРСР. Завдяки їй у селі Овсюки на Гребінківщині з'явився газ, водогін, побудували дороги. А слава про це село гриміла на весь Радянський Союз. Овсюківці говорять про Галину Попович з великою повагою і вдячністю.

У цій немолодій жінці, яка опирається на паличку, ще жевріє енергія господарки з великої літери. Повсюди - лад. У дворі повно троянд, а в хаті буяють гігантські монстери та інша екзотика... Тридцять років Галина Миколаївна головувала в овсюківському колгоспі.

Звичайне нині село гриміло на весь Радянський Союз, тричі поспіль ставало переможцем всесоюзного соцзмагання. У середині 1980-х у сільському дитсадку було 120 дітей, а в місцевій школі - понад 200. «Нью-Овсюки» на заздрість усьому району розросталися, міцніли й молодшали.

Приборкання козаків

- Хіба тоді, у 1952 році, коли закінчила сім класів Майорщинської школи, думала, що керуватиму колгоспом! - усміхається жінка. - У нашій сім’ї було шестеро дітей. На моїх плечах лежала турбота за чотирма меншими братиками.

У 1956-му Галина Миколаївна вивчилася на агронома в Березоворудському аграрному технікумі на Пирятинщині й отримала направлення в Овсюки.

Тамтешній голова колгоспу був старий, утомлений. Подивився на тендітне дівча й не схотів її брати: «У нас козацьке село, мужики у тракторній бригаді здорові, ти з ними не справишся».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтава має «сестер» в усьому світі

Незабаром дівчину через Майорщинську сільраду викликали в райком партії. І того ж дня її, як королеву, на престижному автомобілі «Побєда» доставили в Овсюки. Голова колгоспу був шокований. «Чого не взяв на роботу цю дитину? - запитав керівник райкому партії. - Не дивися, що мала, виліпиш із неї те, що хочеш».

- І почалося моє ходіння по муках, - згадує жінка. -Пішки всі поля обходила. Треба було все прощупати своїми пучками. Бригадир тракторної бригади Іван Шевченко навчив, як налаштовувати сівалку. «Дивися, доцю, - розчепірив долоню. - Між вказівним і великим пальцем повинно вміщатися 24 - 25 зернин. Ото, вважай, не буде земля пустувати».

Козаків-трактористів також згодом приборкала. Один із них, якого селяни називали Буржуякою, погано виорав поле. «Переробляйте!» - наполягала тендітна агрономша. А він як пожбурить у неї молотком. «У сантиметрі просвистів біля скроні. Ще трохи - і вбив би, - згадує. - Одначе переробив усе як треба». Галина Миколаївна потроху входила «в колію». І вже голова довіряв їй так, що й документи за нього підписувала. Хотів навіть за свого сина висватати.

Невгамовна будівниця

Галина Миколаївна працювала в Овсюках агрономом до 1974 року. За цей час у колгоспі кілька голів змінилося. Люди не витримали: «Ставте Галину й більше нікого не треба!». Жінка погодилася, не знаючи, що до колгоспу приєднують і сусідню Рудку. Про це змовчали, щоб не передумала. Згодом приєднали ще й Горби та Покровщину. Галина Миколаївна з жахом дізналася, що дістала «у спадок» 12 ферм...

- Спочатку так утомлювалася, що, прийшовши додому, падала на стілець і, сидячи, засинала, - розповідає жінка.

У Покровщині почали будувати відгодівельний комплекс на чотири тисячі голів. Будівництво було схоже на БАМ. Худобу збирали по всьому Радянському Союзу, купували в колгоспах і в приватних господарствах.

- М’ясо було такої якості, що й на Туреччину відправляли, - хвалиться здобутками жінка. - Дві тисячі голів щороку здавали. Пливли наші бики морями-океанами. Почалися віддяки. Нас нагороджували на найвищому рівні партія, комсомол, профспілки. Зараз грамоти повикидали, хоч вони й їсти не просили.

У селі щороку будували по 10 - 15 хат. Чийсь син іще служив у лавах армії, а йому вже будинок зводили. В Овсюках працювало шість будівельних бригад. А голова колгоспу ніг під собою не відчувала, щоб забезпечити їх будматеріалами, роботою. Адже в ті часи все треба було «вибивати». А коли трапилося чорнобильське лихо, то почали приймати ще й переселенців із радіоактивно забрудненої зони. У 1980-х - на початку 1990-х загалом побудували 121 хату, а також аптеку, дитсадок, контору. Й ошатну церкву.







- Церква - то вічна пам’ять, - каже Галина Миколаївна. - Я машину цегли на дитсадок, а машину - на церкву. Як відчувала, що все розвалять, а до церкви руки не дійдуть. І мене не стане, а вона стоятиме.

За керівництва Галини Попович в Овсюках - перших у районі - провели природний газ. З’явилися свій водогін, дороги з твердим покриттям. І знову ж таки все треба було вибивати, відвойовувати, переконувати.

- В одного начальника випрошувала щебінь на будівництво доріг, - згадує жінка.

- А він мене питає: «Що ти там будуєш, я тобі вже втретє щебінь даю?». Кажу: «Дорогу до кладовища». Десять нарядів на щебінь виписав і сказав категорично: «Більше не приїжджай!».

Зустріч Поповичів


Побувала Галина Попович і на четвертому з’їзді колгоспників у Москві, була делегатом XXV з’їзду КПРС у Москві у 1976 році.

Після дня засідання на з’їзді ми перевзувалися в роздягальні з ткалею із Лубенського району Шурою Єжовою. Вона мене гукнула: «Поповичко, ти вже?». Поруч роздягалися космонавти Павло Попович, Валерій Кубасов, Олексій Слисеєв та вчений у галузі космонавтики Леонід Шкадов. Павло Романович не витримав: «А хто це тут Попович?». Тихенько відповідаю: «Я». А Шкадов: «Что, землячку встретил? Ваш полтавский акцент сразу слншно».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 90% женщин летом сильно комплексуют

Призначили нам вечірню зустріч у ресторані на 21-му поверсі готелю «Росія», де ми жили. Я відразу своїх організувала. А Черкаси, Вінниця та Суми також почули й підтягнулися за нами. Шкадов зайшов у ресторан із «оберемком» шампанського, Попович - з батареєю коньяку, Слисеєв ситро приніс. Їм дружно зааплодували. Космонавти сіли до нашого столу. Ми теж скинулися грошима, замовили наїдки. І тут понеслося. Пили то за космонавтів, то за хліборобів. Попович затягнув «Ой посіяла огірочки...», я почала підспівувати. Згодом постягували столи і зібрали всіх в одну хор-компанію Оркестр грав, а ми співали до сходу сонця.

Зранку всі делегати з’їзду вже знали, що відбулася зустріч Поповичів. І до генсека Леоніда Брежнєва добігла чутка. А о восьмій треба було вже сидіти в залі засідань Брежнєв каже Поповичу: «А. покажи ж свою землячку!».

- Попович обійняв мене притулив до себе, - каже Галина Миколаївна. -    я з-під його руки визираю. А Брежнєв: «Іч, що він робить І я б не проти».

Можна і в президенти!

За роки копіткої праці Галина Попович нагороджена орденом Трудового Червоного Прапора, орденом «Знак Пошани», медаллю «За трудову доблесть», отримала звання «Заслужений працівник сільського господарства». Почесних та похвальних грамот і не перелічити.

Та досі їй болять наслідкі руйнації, що сталася за останні 20 років.

- Комплекс у Покровщин розвалили. Я не можу туди і заїхати, - бідкається жінка - Там чистота була, троянди цвіли, працівниці ходили в білих халатах.

В Овсюках за її головування, з’явилася потужна художн самодіяльність. У село запрошували артистів із Києва, та й самі овсюківці часто виїжджали з концертами. У село отримували найбільше в районі туристичних путівок за кордон, у санаторії та будинки відпочинку.

динки відпочинку. Ними нагороджували простих людей - свинарок, доярок, трактористів. За рахунок колгоспу щороку більше десятка чоловік училися у вишах... Вона сама ніколи не цуралася роботи, і всі працювали. Навіть бабусь забирали в поле від самих дворів. У селі з усмішкою згадують переполох, як одна бабуся переплутала двір: «Дітоньки, куди ви мене привезли? Це не моя хата. Ой це в мене вже той, як його - стє-клорєз» (склероз).

В Овсюки приїжджали німці, болгари, численні делегації з усього Союзу. Усім був потрібен досвід Галини Попович. 16 років вона була депутатом облради, незважаючи на те що перебрала дозволений термін на цілих шість років!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Отдых у моря. Влияние моря на организм человека

Завдяки потенціалу тих часів село ще й сьогодні тримається.

2004 року Галину Попович змусили полишити посаду. За рік до цього почали на неї компромат збирати.

- Я ніде не була замішана, у махінації не влазила, - каже жінка. - Моталася, як могла. Щоб домовитися за ті ж будматеріали, торби возила - шматок м’яса, сала. Але не гроші! Почали шукати компромат і виявили, що не заплачено 32 тисячі фіксованого податку. А 2003 року виникли форс-мажорні обставини - озимину пересівали, бо вимерзла.

Та попри це на мене ще й кримінальну справу відкрили. 11 разів на допиті у прокурора була, три суди пройшла. У суді в Пирятині жінка-суддя зачитала вирок про зняття всіх обвинувачень і сказала: «А тепер, Галино Миколаївно, хоч у президенти йдіть. Не заслужили ви, щоб вас так смикали». Змусили мене марно пектися душею. Я вірю, що прийде кінець оцьому безладу, руйнації. Бо не буде від них нікому ні добра, ні щастя!

Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 2289
Категорія: Суспільство
Теги: Полтавщина, Гребінківський, Радянський союз, Овсюки, Галина Попович




Всього коментарів: 1

0
1 Мнение   (24.06.2013)
Люди со всего мира берут пример с женщин Полтавщины. Их трудовые подвиги, порядочность, чесность-стали символами воспитания не только бывшего СССР, а и всех континентов.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ