Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

30.01.2015

Якою є ситуація в найбільших підприємствах аграрної галузі Полтавщини?


Розповісти про співпрацю з пайовиками нам погодилися представники підприємств "Юнігрей-агро" та Агрофірма "Куйбишево"


Якою є ситуація в найбільших підприємствах аграрної галузі Полтавщини?Сьогодні, коли наша держава переживає важкий економічний період, виникає питання, як ці часи переживуть українські сільгосппідприємства. Ті, які ще вчора були прибутковими, сьогодні ледве зводять "кінці з кінцями".

Як це відобразиться на розрахунках з пайовиками? Чи отримають володарі земельного майна довгоочікувані кошти? Ми вирішили поцікавитися, якою є ситуація в найбільших підприємствах аграрної галузі Полтавщини.

Розповісти про співпрацю з пайовиками нам погодилися представники підприємств "Юнігрей-агро" та Агрофірма "Куйбишево", що входять до складу Компанії Кернел та орендують 52 тис. га землі у Оржицькому, Лубенському, Кременчуцькому, Глобинському, Пирятинському, Чорнухинському, Гребінківському та Семенівському районах області.

Пропонуємо Вашій увазі інтерв'ю з Олегом Коваленком, керівником регіонального земельного відділу кластеру Полтава - Захід Компанії Кернел.

- Які задачі ставить перед собою регіональний земельний відділ кластеру Полтава - Захід Компанії Кернел?

- Головне - наш пайовик (орендодавець) має бути задоволеним, відчувати всебічну підтримку з боку Компанії, що, не обмежується лише вчасною виплатою ОП, адже у сучасній нестабільній економічній ситуації потреби українського селянина значно ширші. Тому ми намагаємося чути, розуміти та допомагати кожному пайовику, оперативно реагувати на будь-які його звернення, щодня працювати над створенням нових умов співпраці, які будуть вигідні для нашого пайовика.

- З якими результатами підприємства Кернел. що працюють на Полтавщині завершили 2014 рік в розрізі співпраці з орендодавцями?

- Цьогоріч, як в принципі і щороку, по факту ще до початку грудня ми 100 % розрахувалися з нашими пайовиками. Традиційно, при виплаті ОП застосовувався індивідуальний підхід. Розрахунок проводився грошима, продукцією чи послугами - залежно від бажання людей і тих договірних відносин, що прописані в укладених угодах. Виплата орендної плати коштами склала - 60.1 млн грн, у натуральному вигляді (цукор, зерно, олія) проведена на суму 13.1 млн грн, виплата ОП авансом - 1,6 млн грн. Разом з цим у минулому році 2 млн 600тис. грн Компанія інвестувала в розвиток освіти, медицини, культури, покращення благоустрою та інфраструктури підопічних сіл Полтавщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міліція Полтавщини радить - як не потрапити на "гачок" телефонних аферистів та Інтернет-шахраїв!

- Розкажіть про основні переваги та ті нововведення, що чекають пайовиків Кернел у новому році?

Першою приємною новиною для пайовиків підприємств Кернел є суттєве збільшення
орендної плати, що зокрема пов'язано з збільшенням коефіцієнту оцінки вартості землі на 25%. Припустимо, пайовик здає в оренду Компанії пай розміром 3.52 га, орендна плата за який (відповідно до підписаного договору) складає 5% від оціночної вартості земельного наділу. Якщо до 1 січня вартість такої земельної ділянки становила 64 тис. грн, то пайовик отримував 3200.01 грн. З 1 січня 2015 року, після збільшення, вартість даного паю складає уже 79 936.14грн, відповідно і орендна плата з ПДФО складе 3996.81грн.

- Практика видачі ОП авансом в Компанії існує уже декілька років, чи змінилися її умови цьогоріч?

- Певні зміни є. Якщо раніше головною умовою видачі авансової ОП, окрім підписаної додаткової угоди до договору оренди строком не менше ніж на 10 років, були особливі життєві обставини, в які потрапив чи сам пайовик, чи члени його родини: хвороба, надзвичайна ситуація тощо, то тепер пайовик може отримати авансом орендну плату без обґрунтування потреби. Єдиною умовою для отримання такого авансу залишається підписання додаткової угоди на продовження дії основного договору оренди земельної ділянки. Для прикладу наведу ситуацію,з нашим пайовиком, який переуклав договір оренди з Компанією на 10 років. За пай у 3,52 га угодою задекларована ОП в 3200,01 грн. Він виявив бажання отримати виплату за пай авансом, і отримав 8000 грн. Тому, як бачите, умови співпраці, які ми пропонуємо нашим орендодавцям, є реальними та дієвими.

- Дуже часто пайовик через певні життєві обставини потребує значно більшу суму, ніж річна орендна плата. Чи є можливість задовольнити таку потребу пайовика?

- Так, з 2015 року наші орендодавці отримують таку можливість. Головною умовою тут є укладання договору довгострокової передачі власником земельної ділянки права користування даною земельною ділянкою орендарю (тобто Компанії) на термін не менше 20 років. При цьому землевласник (пайовик) отримує одноразову суму винагороди - плату за користування земельною ділянкою протягом дії договору (20 років). Окрім винагороди за користування землею Компанія бере на себе фінансові зобов'язання, пов'язані з іншими витратами за користування цією земельною ділянкою. Зауважу, що при укладанні такого виду договору "передачі права оренди земельної ділянки на 20 років Компанії" пайовик має можливість отримати ОП за значно більший період та у більшому розмірі, ніж при укладанні звичайного договору оренди на 7-10 років та отриманні авансової ОП.

- Чи збільшиться у новому році діючий відсоток суми ОП?

- Для початку скажу, що всі договори оренди з пайовиками нашого регіону Компанія уклала на 5% оціночної вартості землі - цей відсоток є одним з найвищих в Україні, Проте, з 2015 року за бажанням орендодавця цей відсоток може бути збільшеним від 0,5 % до 2%. Для цього пайовик має звернутися .до представника Кернел та підписати Додаткову угоду на збільшення строку дії основного договору оренди земельноїділянки до 10 років, відразу після підписання зросте і відсоток виплати ОП. Саме такою можливістю скористалася Нечипоренко Віра Терентіївна, яка є пайовиком нашої Компанії. У кінці 2014 року вона продовжила договір оренди на 10 років, і якщо раніше за свій пай у 3,34 га жінка отримувала 4125,55 грн (це 5%), то з 1 січня сума ОП зросла до 7 213,92 грн ( 7 %).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Гребінківщині ТОВ "Повстинагроальянс" є вправним господарем земель

- Чи продовжуватиме Компанія допомагати в переоформленні спадщини потенційним орендодавцям? Які особливості цієї процедури?

- Як і в минулих роках, Кернел бере на себе зобов'язання всебічно сприяти такій процедурі. Нагадаю, що у 2014 році завдяки допомозі Компанії здійснено оформлення 5 земельних ділянок, 7 справ ще в роботі. Проте, відтепер такою можливістю можуть скористатися й землевласники, які проживають за межами того населеного пункту, де знаходиться ще не успадкована ними земельна ділянка. Для цього вони повинні звернутися до представників Компанії з проханням надання допомоги в оформленні спадщини на дану земельну ділянку за кошти Кернел в рахунок ОП. Всі документи для переоформлення орендодавець вправі надіслати засобами поштового зв'язку, в тому числі "Новою поштою" тощо. Тобто особиста участь (присутність) спадкоємця не обов’язкова.

- Відомо, що 1 січня 2015 року буде стягуватися військовий збір з орендної плати. прокоментуйте таке нововведення, як воно вплине на зміну суми виплат пайовикам?

В випадку стягнення військового збору оподатковується сума орендної плати за користування земельною ділянкою, яку отримує пайовик відповідно укладеного договору оренди. Так, якщо розмір ОП, що зазначений у договорі, становить 1000 грн, то "на руки" наш пайовик отримає 835 грн. Утримані 165 грн яких включають 150 грн ПДФО (прибутковий податок) та 15 гривень (що становить в даному випадку 1,5 % від 1000 грн) підприємства - орендарі Компанії Кернел ("Юнігрей - Агро" та "Куйбишево") перерахують відповідно до закону, як військовий збір на потреби української армії. Тобто, платником військового збору виступає фізична особа - пайовик, а підприємство - орендар надає послугу по сплаті податку.

Отож, усі погодяться, що такі умови є досить доречними у такий скрутний економічний час в нашій країні. Наразі більшість аграрних Компаній навіть не мають коштів для розрахунку орендної плати за поточний рік. А в Кернел не тільки вчасно розрахувалися з орендодавцями, а й пропонують нові вигідні умови співпраці.

Довідка:

Кернел - найбільша агропромислова Компанія в Україні та СНД. Компанія є ключовим виробником і постачальником соняшникової олії на внутрішньому ринку. Торговельні марки Компанії: "Щедрий Дар", "Стожар", "Чумак Домашня", "Чумак Золота". Окрім цього, Кернел є найбільшим українським експортером соняшникової олії і шроту,а'також основним експортером зернових культур з Чорноморського регіону. Виробничі активи Компанії

- це чорноземні сільгоспугіддя і сучасні олійноекстракційні заводи. Логістика Кернел базується на сільськогосподарській інфраструктурі, що включає в себе найбільшу мережу елеваторів і глибоководних експортних терміналів. Одним з пріоритетних напрямків діяльності Компанії є сучасне виробництво сільгосппродукції. Земельні угіддя, які орендує Кернел, розташовані в більшості областей України. Всього, понад 400 тис. гектарів родючої землі обробляють досвідчені фахівці з використанням інноваційних технологій і кращої сучасної техніки. В Компанії працює понад 20 тис. співробітників. З 2007 р. акції Компанії торгуються на Варшавській фондовій біржі - ІРО Компанії стало кращим в країнах Центральної та Східної Європи за всю історію цієї біржі.
Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1709
Категорія: Полтавщина
Теги: Юнігрей-агро, Кернел, Полтавщина, Гребінківський, аграрна галузь




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ