Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


03.02.2022

Крок до свідомого споживання. Навіщо сортувати сміття та як робити це правильно?


Щоб наблизитися до раціонального споживання та зменшити забруднення природи, варто встановити контейнер для сортування сміття.


Скорочення кількості сміття — нагальна потреба для всього світу. За даними держстатистики, на території України функціонує 6 тисяч легальних сміттєзвалищ. Нелегальних — у 5 разів більше. Там накопичено близько 13 мільярдів тонн відходів. Під час гниття вони виділяють метан, що нерідко займається. Парниковий газ сприяє підвищенню температури на планеті. Також у процесі розкладання сміття у ґрунт та водойми просочується фільтрат, мікропластик, небезпечні хімічні сполуки. Це шкодить і довкіллю, і людині. Щоб змінити ситуацію на краще, можна почати з малого — сортування сміття.

баки для сортування сміття

Чому важливо сортувати відходи

Частина з того, що потрапляє на полігони, придатна до перероблення та вторинного використання. З макулатури можна виготовити туалетний папір, лотки для яєць і картон, з пластику — нитки, дріт, одяг та аксесуари, іграшки, господарські товари, дорожнє покриття чи паливо, зі скла — тару та декор, з металу — цвяхи або меблі тощо. Та спочатку матеріали треба здати на перероблення. Відправляючи усе це в загальне сміття, люди втрачають цінні ресурси.

Щоб наблизитися до раціонального споживання та зменшити забруднення природи, варто встановити контейнер для сортування сміття. З його допомогою зручно відстежувати, скільки відходів продукує людина. Для багатьох таке спостереження стає справжнім відкриттям, спонукає переглянути побут, дізнатися більше про філософію zero waste, спробувати втілити її на практиці.

До того ж сортування — один із дієвих методів екологічного виховання. Спочатку діти сприймають процес як гру, з задоволення повторюють за дорослими, а згодом ставляться до нього як до норми. Власний приклад мотивує не гірше, ніж спеціалізована література чи тематичні ігри.

Як користуватися баками для сортування

Ви можете придбати контейнери різного розміру. Для встановлення у квартирі чи офісі підійдуть бокси зі вторинного картону розміром 30х30х70 см із кришками. З їх допомогою зручно розділяти пластик, метал, скло, папір, засоби особистої гігієни, залишкове сміття. Перед тим як відправити чергову порцію сміття в бак, різні матеріали потрібно відділити одне від одного, якщо є можливість — спресувати.

Коли контейнер заповниться, сміття треба вивезти до найближчого пункту перероблення. Розподілені відходи не гнитимуть на сміттєзвалищах та не отруюватимуть довкілля. Натомість їх використовують, аби виготовити нові речі.

Також радимо звернути увагу на біорозкладні сміттєві пакети. Їх роблять із біопластику на основі кукурудзяного крохмалю. У складі немає небезпечних домішок, тому пакети розкладаються, а також придатні до компостування.

Источник: сайт ozero.me



Схожі матеріали:
👁 290
Категорія: Прес-реліз
Теги: баки для сортування, сортування сміття, відходи




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ