Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


29.08.2013

Найбільше людей «розводять» через інтернет та мобільний телефон


Із початку цього року Управління внутрішніх справ у Полтавській області зареєструвало 1605 шахрайств


Найбільше людей «розводять» через інтернет та мобільний телефон

Із початку цього року Управління внутрішніх справ у Полтавській області зареєструвало 1605 шахрайств. Про те, як найчастіше обводять кругом пальця довірливих полтавців, ми спілкуємося із заступником начальника управління карного розшуку обласної міліції Романом Іващенком

Нині найпоширеніші види «розводів» – через інтернет та мобільний телефон. А найбільш схильною проковтнути наживку таких злочинців залишається найбезпорадніша категорія населення – самотні люди похилого віку.

– Як нині обдурюють жителів Полтавщини через новітні технології?

– Сучасні шахраї активно працюють в інтернеті. Найчастіше продають різні товари за заниженою ціною. У найкращому випадку покупцям приходить китайська підробка замовленого товару, у найгіршому – вони втрачають значні суми грошей, адже за вимогою фірми оплачують товар наперед. Тому слід користуватися лише перевіреними інтернет-магазинами з досвідом, читати відгуки людей на форумах і ніколи не платити наперед.

З півроку на Полтавщині масово поширились і шахрайства по мобільному телефону, коли людям уночі телефонує псевдопрацівник міліції й повідомляє, що хтось із їхніх близьких став винним у ДТП, учинив бійку чи взагалі убив людину. І врятувати його від законного покарання зможе лише певна сума грошей. Інколи для переконливості дають послухати голос того родича, який нібито просить виконати все, чого вимагають ті «правоохоронці».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Може подорожчати бензин

І психіка наляканої людини спрацьовує так, наче вона справді чує голос того родича. Тоді серед ночі люди йдуть до лайт-боксів у магазинах і перераховують останні гроші. Так, нещодавно пенсіонерка з Полтави задля спасіння свого онука віддала злочинцям п’ять тисяч доларів. А її землячка перерахувала на вказаний шахраями рахунок близько восьми тисяч гривень своїх запасів, навіть не запідозривши обману. У той час – коли її син, що начебто потрапив у халепу, спокійнісінько спав у сусідній кімнаті… У таких випадках слід хоча б елементарно перевірити, де той родич, про якого йдеться.

– А найдовірливішими лишаються одинокі пенсіонерки?

– Так, вони найбільше вірять у чиюсь липову підтримку. Приміром, приходять соціальні працівники і «роздають» матеріальну допомогу від керівництва села чи області. Але видають її великою купюрою. Бабуся, щоб дати здачі, лізе до своєї схованки, де часто зберігає гроші «на смерть». Тоді, доки одна з гостей її відволікає, інша забирає кошти. Іноді приходять під приводом державної програми заміни «старих» купюр чи повірки лічильників, купівлі пуху-пера чи пляшок. Тому одиноким стареньким ми дуже радимо ніколи не пускати незнайомців до своєї хати, ким би вони не представлялись. Спершу завжди викликати до себе родичів чи хоча б сусідів. Разом їм буде набагато легше протистояти злочинним намірам таких гостей.

– Літо – «жнива» для шахраїв у сферах нерухомості та працевлаштування. Чи фіксували Ви якісь незаконні оборудки у цих галузях цього року?

– Так, улітку до Полтави для підробітку та пошуків житла масово з’їжджаються студенти. Саме вони часто й потерпають від таких шахраїв. Їм пропонують роботу, якої насправді не існує, або здають в оренду квартири, до яких не підходять ключі. В усіх цих випадках люди наперед платять гроші, натомість отримуючи лише гіркий досвід.

Вистачає «розводів» і серед бригад, що за «дешево і сердито» пропонують зробити євроремонти, і серед «власників» квартир, які, мовляв, терміново від’їжджають за кордон і майже задарма продають свою квартиру, а насправді просто винаймають її на період своєї діяльності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Декілька порад від інспекторів дорьожно-патрульної служби Полтавщини

Нерідко ошукують підлітків, виманюючи в них коштовності з дому, нібито щоб вигнати з їхньої оселі «демонів» і зняти страшну порчу з їхніх батьків. Було кілька випадків, коли чоловікам пропонували продати фотодокази зради їхніх дружин. Таким промислом заробляли в’язні з колонії, яким налякані чоловіки перераховували необхідні суми коштів на рахунок мобільного телефону.

 – Звідки шахраї беруть інформацію про людей?

– Більшість залишає свої контакти і дані про свою сім’ю в різних соціальних службах інтернету. Крім того, багато людей подає оголошення в газети зі своїми телефонами й іменами.

– Які населені пункти страждають від цього найбільше?


– Такі злочинні схеми працюють повсюди. Звісно, найбільше їх у великих містах – Полтаві та Кременчуці. Але страждають усі райони області.

– Що порадите, аби не потрапити на гачок шахраїв?


– Шахрайство розкрити найскладніше. Адже автори таких злочинів – чудові актори, психологи й стратеги. Вони наперед, дуже чітко й детально продумують свої злочинні схеми, збирають інформацію про людей, діють на їхню психіку й слабкі місця. Тому не довіряйте незнайомцям, користуйтеся послугами перевірених фірм, вимагайте їхніх офіційних документів, укладайте угоди й уважно їх перечитуйте. Не «ведіться» на нереально низькі ціни та фантастичні послуги.

А коли ви все-таки потрапили у пастку шахраїв, то повідомте про це у міліцію. Близько половини таких злочинів нам усе-таки вдається розкривати. Щороку їх стає значно менше. А в деяких сферах їх узагалі вдається викорінювати.

Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 1279
Категорія: Актуально
Теги: мобільний телефон, Інтернет, полтава, літо




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ