Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


13.10.2022

Патрони ЗСУ: у Інституті нацпам’яті розповіли про бригаду морпіхів, названу на честь адмірала флоту УНР, уродженця Полтавщини


Контрадмірал Військово-морського флоту УНР Михайло Остроградський – народився у 1870 році на Полтавщині


Контрадмірал Військово-морського флоту УНР Михайло Остроградський

14 жовтня - День захисників і захисниць. З цієї нагоди Український інститут національної пам’яті проводить інформаційну кампанію під гаслом «Боролись! Боремось! Поборемо!», щоб показати тяглість боротьби за державну незалежність і військових традицій, а також зв’язок поколінь, які втілювали і втілюють цю боротьбу й вшанувати захисників різних історичних періодів.

Зокрема у межах рубрики «Патрони ЗСУ» розповідаємо про ті постаті, чиї імена носять бригади сучасних Збройних сил України. 23 серпня 2020 року 35-й окремій бригаді морської піхоти Військово-морських сил ЗСУ присвоєне почесне найменування імені контрадмірала Михайла Остроградського, головнокомандувача Чорноморського флоту Української Народної Республіки.

Розповідаємо про нього детальніше

 Контрадмірал Військово-морського флоту УНР Михайло Остроградський – виходець із давнього козацько-шляхетського роду, нащадок гетьмана Данила Апостола. Народився у 1870 році на Полтавщині. Після закінчення Морського кадетського корпусу був командиром канонерських човнів, есмінця «Жуткий». У роки Першої світової війни крейсер «Пам’ять Меркурія» під його командуванням здійснював успішні операції в Чорному морі. У 1917-му на цьому крейсері замайорів український стяг на знак визнання влади Центральної Ради.

Остроградський був серед ініціаторів підняття українських прапорів над Чорноморським флотом у Севастополі 29 квітня 1918-го. Тоді більшість кораблів флоту були підпорядковані уряду УНР саме завдяки авторитету Михайла Остроградського.

 В умовах протистояння російським більшовикам та білогвардійцям і непростих стосунків із тодішніми союзниками – німцями Остроградський продовжував розбудовувати флот України. Долучався навіть до розробки української військово-морської уніформи. Її затвердили та запровадили в 1918 році.

 У квітні 1918-го гетьман Павло Скоропадський призначив Михайла Остроградського представником Морського міністерства в Криму. А за кілька тижнів йому присвоїли звання контрадмірала. Він навів лад із кадрами, розпочав залік до резерву охочих офіцерів та унтерофіцерів, які не залишилися на службі. Свої україноцентричні погляди демонстрував у спілкуванні й з росіянами, і з німцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нині та ж боротьба, яку вела УПА, проти того ж ворога – російського імперіалізму

 У 1920 році Симон Петлюра призначив Остроградського командувачем Чорноморським флотом Армії УНР та морським аташе при румунському уряді.

35-та бригада імені Михайла Остроградського була сформована у 2018 році. Її гасло: «Воля і честь». Морпіхи бригади боронять країну від російських окупантів на Донецькому, Херсонському, Миколаївському напрямках. Взірцем незламності стали воїни бригади та прикордонники, які в лютому 2022 року прийняли удар агресора на острові Зміїний.

За матеріалами офіційної ФБ-стор. Українського інституту національної пам’яті


Схожі матеріали:
👁 319
Категорія: Актуально
Теги: Михайло Остроградський, адмірал флоту УНР, уродженець Полтавщини




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ