Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


19.09.2017

Подвигу героїв жити у віках!


В оборонних та визвольних боях на території Гребінківського району загинуло 412 бійців та командирів Червоної армії


Подвигу героїв жити у віках!У ці вересневі дні ми традиційно вклоняємося і шануємо наших визволителів, які здобули мир у 1941 - 1945 роках. Вони понад усе прагнули, аби війна більше не повторилася на нашій землі.

Із вдячністю і побажаннями здоров’я звертаємося до тих поодиноких ветеранів, які зустрічають нинішній вересень. Світла пам'ять тим солдатам, про кого в родинах лишився один тільки спомин та пожовклі світлини тих часів.

Летять роки і невблаганний час робить свою сумну справу. Все менше героїв тих часів лишається серед нас.

Немає сьогодні з нами визволителя Гребінки, Почесного громадянина міста Миколи Єгоровича Воробйова. Царство Небесне його душі. Не приїздять, як було раніше, визволителі Гребінківщини: Герой Радянського Союзу, Почесний громадянин Ю.М.Сагайдачний, генерал-майор М.Д. Божко, Герої Радянського Союзу О.К.Болбас і О.Д.Воробйов, а також М.Д. Меркулов (Пензенська область), П.І.Чернов (Тульська область), М.С. Барахов (Рязанська область), Услан Каро в національному таджицькому одязі, Д. Г.Штань (м.Муром), Б.Л.Бух (Київ), Г.Є. Внукова (Київ) та багато інших. Добру пам’ять про них ми надовго збережемо в своїх серцях.

На честь воїнів - визволителів височить тепер у місті (на розі вулиць Героїв України і Миру) обеліск - вічна пам'ять тим, хто поліг у боротьбі з ворогом і хто вистояв у ній. А першим танком, який приніс на своїй броні визволення, був той, яким командував 19-зічний лейтенант Герой Радянського Союзу Юрій Сагайдачний. На честь героїв-танкістів встановлено тепер у місті бойовий танк тих насів, танк - фронтовик.

В оборонних та визвольних боях на території Гребінківського району загинуло 412 бійців та командирів Червоної армії. На місці поховань встановлено 27 пам'ятників, меморіальний комплекс у місті Гребінка. Кожного року лягають до їх підніжжя полум'яні квіти в знак вічної скорботи і невмирущої пам’яті.

У ці дні згадаймо всіх, згадаймо всіх солдатів, схилимо чоло до вічного вогню...

На 2820 наших воїнів-земляків війна принесла похоронки. Всі вони поіменно занесені до Книги Пам’яті і Книги Скорботи України, доземний уклін і довічна пам'ять переможцям фашизму.

У Книзі Пам’яті ми бачимо цілі сім’ї односельців, які не повернулися до рідних домівок. Що пережила жінка, яка втратила 3-4    синів і чоловіка? Скільки прожито і пережито того страшного лихоліття, знає тільки Господь.

Неймовірну жорстокість війна принесла дітям, десятки міліонів сиріт і напівсиріт, недоїдання, холод і голод, виснажлива праця на рівні з дорослими і замість них. Верховна Рада змушена була встановити спеціальний Статус - діти війни. Ми завжди будемо у неоплатному боргу перед цими людьми. Усі, хто боровся з нацизмом, залишаться у нашій пам’яті, як славні сини і дочки України. Про бойові подвиги і героїзм, проявлені нашими земляками на фронтах Другої світової війни, красномовно говорять їхні бойові нагороди.

Понад 3500 Гребінківців нагороджено орденами і медалями, а Григорію Кагамлику і Василю Ринді присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Прославилися в боях кавалери трьох орденів Слави Михайло Вовк і Олександр Яценко, а також кавалер чотирьох орденів Червоної Зірки Володимир Пастрома, кавалери трьох орденів Червоної зірки: Андрій Гуртовенко, Григорій Галян, Василь Гавриленко, кавалер трьох медалей "За відвагу" Петро Ларіонов та багато інших. Ми безмежно вдячні їм і завжди будемо пам'ятати їх подвиг.

У ці дні ми з гордістю називаємо імена наших славних жінок - учасниць бойових дій: Олександри Артеменко, Ніни Глухової (с. Сотницьке), Ганни Остапир, Алли Рохманійко, Віри Соломенікової (с.Загребелля), Віри Шкребко та інших. Низький вам уклін. Здоров'я, миру і благополуччя.

З великою шаною називаємо імена фронтовиків - ветеранів Другої світової війни: Федора Викова, Юрія Орлова, Івана Курочки (с. Сліпорід - Іванівка), Павла Батрака, Івана Колесника, Петра Чміля, Василя Юрченка, Сергія Прудиуса, Григорія Поповича, Михайла Ірклієнка, Петра Сухореброго, Костянтина Кубрака, Василя Сергієнка, Миколи Кобзаря, Леоніда Уперяченка (с.Майорщина), Володимира Кузьменка (с. Лутайка), Петра Симоненка (с. Тополеве), Якова Шульги (с. Відрадне), Миколи Вірського,  Григорія Холоші, Сергія Бойка, Тофіля Литвинчука (с. Овсюки) та інших.

Ви - наша гордість і слава. Низько вклоняємося кожному з вас - усім, хто на своїх плечах виніс тягар воєнного та повоєнного лихоліття. Ваш внесок в перемогу над нацизмом, вашу мужність і жертовність неможливо переоцінити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 19 вересня Гребінка відзначає 74-у річницю визволення міста від від фашистських загарбників

22 вересня ми будемо відзначати День партизанської слави. У нашому місті живе давно вже посивілий юний партизан Василь Боровик. Все післявоєнне життя віддав він праці на залізниці. З Днем партизанської слави Вас, Василю Лаврентійовичу, і довгих вам років життя, здоров'я, миру і благополуччя.

Сьогодні Україна знову дає відсіч агресору. Сучасні українські воїни самовіддано відстоюють незалежність та територіальну цілісність країни, охороняють спокій мирних громадян. Священний обов'язок кожного з нас - бути гідним ратного подвигу батьків і дідів, та зробити все для того, щоб на мирній землі виховувати дітей, радіти успіхам у труді.

Війна на Донбас', болить у душі кожного ветерана. Вони всім серцем поділяють біль непоправних втрат - загибелі активістів під час Революції гідності на Майдані, бійців і мирних жителів на Сході країни, загибелі наших земляків: Андрія Черненка (с.Слободо -Петрівка), якому за громадянську мужність, патріотизм, виявлені під час Революції гідності, присвоєно звання Героя України (посмертно), молодшого сержанта В'ячеслава Лисенка (с. Березівка), який загинув у бою за Донецький аеропорт, виявивши мужність і стійкість, нагороджено орденом "За мужність" (посмертно), Євгена Лукаша (м. Гребінка), який трагічно загинув у зоні АТО. Вони наша туга і гордість без меж. Вічна пам'ять і слава героям.

Сьогодні ми з великою пошаною називаємо воїнів-земляків Володимира Дудку (поранений, перебуває в госпіталі), Олега Данильченка, Володимира Сердюка, Дмитра Деркача, Ігоря Вареника, Владислава Шостака, Павла Тишковця та багатьох інших учасників АТО, які ризикуючи своїм життям, проявляючи мужність і стійкість, не пускають ворога далі, оберігають наш спокій. І саме завдяки їм ми можемо будувати плани на життя в новій Україні.

Незважаючи на складну ситуацію, люди продовжують допомагати нашій армії“ І всім, чим у змозі, ветерани району також допомагають воїнам АТО, адже ми разом робимо добру справу”, - говорить керівник Гребінківського волонтерського центру "Допоможи фронту" Надія Бутенко.

Відправка допомоги на схід - це не просто передача харчів та речей бійцям, для хлопців це знак того, що вони не залишені напризволяще, що вдома піклуються про них, пам’ятають для чого вони там. Армія по - справжньому стала народною, її підтримують мільйони звичайних людей.

Сьогодні ветерани, як і всі люди нашого району, як і всієї України, стурбовані тим, як спинити війну. І нехай зусиллями політиків; а не лише жертовною відвагою наших воїнів, збройний конфлікт буде якомога швидше врегульований. Виникає якась злість чи лють ідо ворогів і до влади теж, бо війна тягнеться, а кращі хлопці гинуть. Вони там, щоб країна якомога швидше могла зорієнтуватися, сконцентруватися, а армія .модернізуватися й дати колосальну відсіч агресору...

Священний обов’язок кожного з нас - бути гідними подвигу батьків, дідів і прадідів.

Низький уклін усім, хто дав нам вічний урок мужності. І через багато років ми вчимося у вас відданості своїй країні та незламному духу у боротьбі за неї.

Подвигу героїв Другої світової війни, Героїв Небесної Сотні і героїв, що боронять сьогодні Україну на Сході - жити у віках.

Дорогі ветерани! Шановні гребінківці!

Рада Гребінківської організації ветеранів щиро і сердечно вітає всіх вас і ваші сім'ї з Днем визволення міста та району від фашистських загарбників. Щиро бажаємо вам доброго здоров'я, щастя, благополуччя, миру і спокою, активного довголіття, мирного неба над нашою Україною.

А всім учасникам Антитерористичної операції побажаємо витримки, удачі та відваги, всі повертайтеся додому живими.

Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1314
Категорія: Актуально
Теги: Сагайдачний, Воробйов, Гребінківщина, Кагамлик, визволителі




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ