Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


07.02.2022

Полтавські телеканали показали документальні фільми про дисидентів-шістдесятників Івана Дзюбу, Михайлину Коцюбинську та Надію Світличну


Показ відбувся у межах угоди про інформаційну співпрацю між УІНП як центральним органом виконавчої влади та менеджментом полтавських телеканалів


Взимку цього року минає 50 років від операції КДБ «Блок», коли Україну охопили масові арешти українських дисидентів комуністичною владою у 1972 році, які у самвидаві назвали «великим погромом». До сумної пам’ятної дати Український інститут національної пам’яті (УІНП) спільно з «Історичною правдою» створив три документальні фільми про шістдесятників Івана Дзюбу, Михайлину Коцюбинську та Надію Світличну.

Усі вони опинилися в епіцентрі репресій у 1972 році. Днями з ініціативи Полтавського офісу ці фільми продемонстрували полтавські телеканали «Місто+» та «Центральний». Показ відбувся у межах угоди про інформаційну співпрацю між УІНП як центральним органом виконавчої влади та менеджментом полтавських телеканалів.

Стрічки розповідають про долі трьох людей з одного середовища київських шістдесятників, які після «великого погрому» мали різні життєві траєкторії.
 


 Водночас вони продовжують документальний цикл про українських дисидентів, який інститут й «Історична правда»презентували у 2020-му.
 


Як зазначається на офіційному сайті УІНП, заступник голови Українського інституту національної пам’ятіВолодимир Тиліщак вважає, що, на жаль, ця сумна пам’ятна дата – 50-річчя з часу масових арештів українських дисидентів «є не лише приводом нагадати про минуле, вона набула нової прикрої актуальності, адже близько 130 громадян України залишаються політв’язнями того ж окупаційного режиму. Тож ціна окупації та несвободи – це завжди тюрми, табори, ув’язнення».
 


У коротких фільмах-візитках складно  розкрити всі складні етичні й інші вибори, які робили їхні герої, але вони допомагають наповнити телеканали та інтернет-простір контентом, який може зацікавити та підштовхнути дізнатися більше.

Полтавський офіс УІНП


Схожі матеріали:
👁 313
Категорія: Актуально
Теги: арешти українських дисидентів, Шістдесятники, комуністична влада




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ