Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


29.08.2013

Що чекає на гаманці українців уже незабаром?


Із 1 вересня набирають чинності акти та закони, що можуть насамперед суттєво відобразитись на економіці українських родин


Що чекає на гаманці українців уже незабаром?

Із 1 вересня набирають чинності акти та закони, що можуть насамперед суттєво відобразитись на економіці українських родин.

Чергові зміни відбулися у сфері готівкових розрахунків, податкових зборів при продажу автомобілів, контролю над бізнесом та інших галузях, що зачепить як «пересічних» громадян, так і «великих» підприємців.

Національний банк вніс суттєві корективи у сферу готівкових розрахунків. З 1 вересня розрахуватися готівкою українці зможуть тільки за покупки на суму менше 150 тис. грн. Усе, що вище цієї межі, – тільки через банк. Цією постановою Нацбанк обмежив підприємців у граничній сумі розрахунків готівкою впродовж робочого дня, а також тих, хто збирається придбати квартиру на вторинному ринку чи дороге авто, що було у використанні.

Фізичним особам при розрахунках між собою за договорами купівлі-продажу можна використовувати готівкову суму, що також не перевищує 150 тис. грн. З одного боку НБУ полегшує контроль над готівковим ринком та курсом гривні, дає банкам можливість видачі дешевих кредитів, з іншого – посилює контроль податкової над грошима українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільше людей «розводять» через інтернет та мобільний телефон

Вступають у дію зміни до Податкового кодексу України щодо утилізаційного збору при продажеві нових авто. Із 1 вересня до ціни імпортних легковиків додаватиметься 5,5 тис. грн, а до вартості вантажівок і автобусів – 11 тис. грн. І це не остаточна сума. Вона може бути навіть більшою в залежності від об’єму двигуна та строку експлуатації авто. Тобто від моменту вступу змін у дію вартість іномарок виросте на суму збору.

Податкова візьметься за великий бізнес. У межах трансфертного ціноутворення (система визначення звичайної ціни товарів або результатів робіт (послуг), в операціях, визнаних контрольованими, податкова матиме можливість контролювати операції з переказу коштів у понад 50 млн грн з України на рахунки в країнах, де податок на прибуток менший, ніж в Україні, мінімум на 5%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Може подорожчати бензин

Нові правила контролю будуть поширюватися на операції між великими компаніями. За оцінками міністра доходів і зборів Олександра Клименка, за три найближчі роки дія закону дозволить залучити до бюджету додатково 20 млрд грн. Буцімто таким чином олігархів хочуть зробити спонсорами держави.

Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 964
Категорія: Актуально
Теги: гроші, гривня. гаманці, українці, НБУ




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ