Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


06.12.2015

СНІД стає проблемою села?


За 28 років (від початку епідемії у 1987 році і до жовтня 2015 року) на Полтавщині було зареєстровано майже 6000 випадків ВІЛ-інфекції


СНІД стає проблемою села?За 28 років (від початку епідемії у 1987 році і до жовтня 2015 року) на Полтавщині було зареєстровано майже 6000 випадків ВІЛ-інфекції. 2028 людей захворіли на СНІД, з них 959 – померли від хвороб, зумовлених синдромом набутого імунодефіциту людини. Найнебезпечнішим є поєднання ВІЛ-інфекції і туберкульозу – саме цей смертоносний дует забрав більшість життів (714 людей із числа хворих на СНІД)

За останні 10 років проявились кілька тенденцій: порівняно із 2005 роком у селах стало удвічі більше хворих на СНІД, а ін’єкційний шлях передачі інфекції (традиційний для наркозалежних) посів друге місце – зараз майже половина (45,4%) випадків інфікування відбувається статевим шляхом. У 2015 році лікарі Полтавської області зафіксували 328 випадків ВІЛінфекції, 99 – захворювання на СНІД (у 86 осіб із небезпечним супроводом туберкульозу). Сімдесят дві людини у цьому році  покинули цей світ.

Загалом під наглядом лікарів зараз перебуває понад 3 тисячі ВІЛінфікованих (з них 926 осіб – хворі на СНІД).

Найприкріше, констатують медики, що більшість хворих – молодого, працездатного і репродуктивного віку:  від 20 до 39 років. 15,6% хворих – діти до 14 років. Вони хворі від народження, інфікувавшись від своїх мам. Наразі на обліку перебуває близько 100 вагітних жінок з ВІЛінфекцією (для порівняння – у 2011 році було зареєстровано 145 таких жінок, які народили 102 дитини). Директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак також повідомив, що під час обстеження потенційних донорів було виявлено кілька ВІЛінфікованих, але завдяки тому, що кров попередньо тестували, цих людей відсіяли і не було допущено фатальних помилок. – Нині Полтавщина займає 1112 місце в Україні із розповсюдження ВІЛ-інфекції/СНІДУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реформа «Укрзалізниці»: ПАТ поділять на 30 філій

Нещодавно у Гадяцькому, Кобеляцькому і Пирятинському районі провели добровільні тестування крові на ВІЛ-інфекцію, на жаль, результати невтішні. Не зареєстрували спалахів ВІЛ-інфекції лише на двох адміністративних територіях. Якщо раніше СНІД був «хворобою міста», то за останні 9 місяців маємо тенденцію до збільшення кількості ВІЛінфікованих у сільській місцевості. Ми намагаємося розв’язувати проблему комплексно, разом із туберкульозом та наркоманією, – наголосив Віктор Лисак.
 
www.podii.com.ua


Схожі матеріали:
👁 955
Категорія: Прес-реліз
Теги: Полтавщина, ВІЛ-інфекція




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ