Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


05.04.2015

Сьогодні у християн східного обряду – Вербна неділя


Це свято ще називають Входом Господнім до Єрусалиму


Сьогодні у християн східного обряду – Вербна неділяВхід Господній у Єрусалим – велике християнське свято, яке відзначають в останню неділю перед Великоднем. Його виникненню послужили біблійна історія в'їзду Ісуса до Єрусалима на віслюкові з Віфагії.

Згідно з євангельським переказом, напередодні входу до Єрусалиму Ісус зробив диво воскресіння праведного Лазаря. Звістка про це швидко рознеслася, і багато хто увірував у Христа. Коли наступного дня Ісус в'їжджав до міста на молодому віслюку, безліч людей вітали Його як царя. Вони постилали на його шляху одяг і пальмові гілки. В Єрусалимі й досі збереглася «Пальмова вулиця», названа на честь цієї події.

В Україні та в країнах, де пальма не є типовою рослиною, свято має народну назву Вербна неділя (Квітна, Шуткова, Баськова, Неділя ваїй), пов'язану традицією заміни пальмових гілок на гілки верби. Це велике свято у християнському році відноситься до числа дванадцяти найбільших.

Вербну неділю святкують за тиждень до Великодня, а весь тиждень називають вербним. Сьогодні у храмах урочисто освячують вербові гілки.

Незважаючи на те, що триває Великий піст, сьогодні дозволено послаблення в їжі. Наприклад, можна споживати страви з риби.

Після Вербної неділі настає Страсна седмиця – найсуворіший тиждень Великого посту, який завершується святкуванням Великодня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "За чистоту землі, красу і вроду!"

Українці дуже шанують свячену вербу. Вважають, що гріх топтати ногами освячені гілки, тому навіть найдрібніші гілочки, якщо вони залишилися після освячення, палили, щоб вони не потрапили під ноги. А освячені вербові гілки встромляють за образи та зберігають протягом року до наступних Великодніх свят.

На Вербну неділю жартівливо б’ють одне одного свяченою вербою, примовляючи: «Не я б'ю – верба б'є, за тиждень Великдень. Уже недалечко червоне яєчко!»

Схожі матеріали:
👁 1020
Категорія: Прес-реліз
Теги: Вербна неділя, свято, квітень




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ