Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


14.08.2021

Сьогодні віряни відзначають Перший Спас — Маковія


У суботу, 14 серпня, розпочинається Успенський піст, присвячений Успінню Пресвятої Богородиці


Сьогодні, 14 серпня, віряни відзначають Перший Спас — Маковія. Це свято ще називають Медовим, або Спасом на воді.

У суботу, 14 серпня, розпочинається Успенський піст, присвячений Успінню Пресвятої Богородиці. Він так само суворий, як i Великий (триватиме до 28 серпня — свята Успiння).

Триматиме Успенський піст 14 днів та завершиться 28 серпня святом Успіння Богородиці. Цими днями бажано поститися, хоча б раз на день читати молитву Богородиці, відвідувати храм та хоча б раз сповідатися й причаститися у церкві.

Перший Спас — Маковія
 

Але звісно, не мед, і не квіти найголовніші у цей день на літургії. Офіційна, церковна назва свята — Походження чесних Древ Животворчого Хреста Господнього. Найголовніший момент 14 серпня у церкві — винесення з вівтаря Чесних Древ Животворчого Хреста Господнього та можливість підійти та вклонитися святині, яка виноситься раз на рік, у цей день. За переданнями, у цю мить Небо, Сам Господь наближаються до людей. Саме Хрест, а не квіти чи мед, треба із радістю зустрічати, усім серцем дякуючи Богу за його милість.

Історія свята

У народі його ще називають Першим Спасом або Спасом на воді. За давніми переказами, князь Володимир саме цього дня прийняв хрещення, тому у стародавньому Києві 14 серпня освячували воду в Дніпрі і називали цей Спас “Спасом на воді”.

В церковному календарі свято Маковея називається днем семи мучеників Маковеїв, їхньої матері Соломонії й учителя Єлеазара, які в 166 році до н. е. прийняли мученицьку смерть від сирійського царя Антіоха Епіфана за свою віру в Бога. У православній традиції Макавеїв уособлюють як символ непорушності в дотриманні християнських заповідей.

Вважається, що назва свята Маковій утворилася шляхом накладення імені Маккавея й співзвучної з ним рослини маку, який дозріває у цей час. Тому на Маковея у церквах святять мак, а також воду та запашні букети з трав.

Серед квітів у букеті обов’язково мають бути великі достиглі голівки маку. Такий букет називається “маковійчик” або “маковейка”. До нього можна класти також чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок, а також різні трави: васильки, м’яту, чебрець, любисток та інші.

Сьогодні досхочу їдять мед, не дарма ж Спас Медовий, а також чистять та впорядковують криниці й джерела. За давнім звичаєм на Медовий Спас віруючі приносять у храми мед для освячення. Традиція ця пов’язана зі стародавньою настановою — перший урожай приносити Богові і лише після цього споживати самим.

Цього дня у храмах також освячують букети з трав та квітів — “маковійчики”. Здавна вважається: якщо не освятити квіти на Маковія, то не буде квітнути господарство. Серед українців свято Маковія одне з найпоетичніших і найшановніших. У дохристиянські часи цього дня вшановували Богів Спасів і освячували квіти, городину та криниці. Зрештою, прийнявши християнізовану назву, люди зберегли давні традиції і дотримуються їх до сьогодні.

Що можна і не можна робити на Маковія

На Маковія треба назбирати польових квітів та підготувати баночку меду або води, щоб принести їх у храм та освятити на водосвятному молебні. Це — давня традиція принесення у домівку благословення Господнього.

Щодо вживання їжі, то треба пам’ятати, що це — перший день посту. Для вірян головне — від цього дня намагатися не вживати м’ясо, рибу, молоко, яйця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що приготувати на Маковий спас: рецепти приготування шуликів на Маковія

Традиційно, на Медовий Спас печуть пироги і пампушки – краще з медом і маком. Здавна збереглася традиція збору “маковійок” – традиційних букетів з 17 рослин. У ньому обов’язково повинні бути присутніми чебрець, полин, м’ята, калина, рута, ромашка, материнка, колоски вівса, буркун, тирлич, чорнобривці та голівки маку. Такий букет, а також воду і мед, краще освятити в церкві. Предки вірили, що якщо хвора людина з’їсть хоч ложечку освяченого меду, то неодмінно одужає, а освячений букет вбереже дім від злих духів. Оскільки це перший день Успенського посту, то трапеза повинна бути скромною. Краще обмежитися фруктовими та овочевими стравами. Вважається, що на Маковія також корисно купатися в морі, річці або озері, оскільки вода в цей час особливо цілюща.

У суботу, 14 серпня, іменини відзначають власники таких імен: Олександр, Антон, Гурій, Леонтій.

Схожі матеріали:
👁 337
Категорія: Актуально
Теги: Маковія, Успенський піст, Перший Спас




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ