Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


07.07.2019

Свято Івана Купала: що заборонено робити


Одне з чотирьох головних свят сонячного календаря


У зв’язку з введенням григоріанського календаря 1 березня 1918 року свято збігається з церковним святом Різдва Івана Предтечі та припадає на 7 липня.

Одне з чотирьох головних свят сонячного календаря

Ймовірно, свято було встановлено в часи, коли сонцестояння випадало на 24 червня. Святкували Купала здавна по всій Україні, щоправда з певними відмінностями по регіонах. За радянського панування частина притаманних святу регіональних звичаїв відмерла. Подібні звичаї існують у багатьох народів, особливо індоєвропейських: Ліго у латвійців, Літа (Litha) у кельтів, Вардавар у вірменів, Исиах у якутів, чехів, німців, австрійців, сербів, болгар, поляків, англійців, білорусів а також росіян[3]. Найбільшого розмаху свято набуло в Іспанії, де 19–24 червня проводиться фестиваль «Вогнища Сан Хуана», та в Бразилії — «Феста Юніна» 13-29 червня.

Свято Івана Купала


На 7 липня припадає Різдво Іоанна Предтечі (24 червня за старим стилем), яке святкують християни східного обряду. В Україні цей день називають святом Івана Купала. Саме святкування в своїй суті пов’язане з давньослов’янською вірою та носить магічний характер — ритуальні очищення вогнем, ворожіння, гадання, ігри. В часи після Хрещення Русі старі звичаї стали тісно пов’язаними з християнською подією, свято набуло нового змісту.

З давній часів свято має свої заборони:
  • заборонено купатися, оскільки нечисть може затягнути необережного людини під воду;
  • варто триматися подалі від води вагітним, дітям і людям похилого віку;
  • не можна спати;
  • краще нічого не віддавати, не продавати і не позичати. В іншому випадку родина може збідніти. Якщо знайдете на дорозі гроші – навіть велику суму – ні в якому разі не можна їх брати.


Схожі матеріали:
👁 733
Категорія: Актуально
Теги: Івана Купала, Купальське вогнище, свято




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ