Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


23.12.2022

У столиці запрацювала виставка про уродженця Полтавщини Григорія Сковороду


На 20 банерах – розповідь про різні аспекти життя і творчості мислителя


У столиці запрацювала виставка про уродженця Полтавщини Г. Сковороду

У Києві, на Контрактовій площі, неподалік пам’ятника Григорію Сковороді, та Харкові, в «Ермілов Центрі», запрацювала банерна виставка «Дух свободи нас в нас родить. Сковорода й ми», присвячена 300-річчю з дня народження філософа й гуманіста, уродженця козацького містечка Чорнухи на Полтавщині. Виставка створена у співпраці Українського інституту національної пам’яті (УІНП), Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди та Меморіального музею Григорія Сковороди у Переяславі.

На 20 банерах – розповідь про різні аспекти життя і творчості мислителя. Їх об’єднує тема свободи, що є основною у працях Сковороди.

Ідея прагнення волі особливо відгукується сьогодні, коли українці зі зброєю в руках виборюють право бути незалежними: «У цьому ми вбачаємо символізм, адже весь земний шлях Григорія Савича – це крокування вільної людини до абсолютної свободи», – наголошують автори.
 
«Творчість Григорія Сковороди багатогранна, але категорія свободи посідає в ній чільне місце. Поруч з ідеями гуманізму, «сродної праці», «нерівної всім рівності» формує підвалини його філософії»,–розповідає начальниця Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП та кураторка виставки Марія Тахтаулова.


У столиці запрацювала виставка про уродженця Полтавщини Г. Сковороду
 

Дизайн виставки створив каліграф, автор графічного стилю Православної церкви України Олексій Чекаль: «Шрифт для основних назв банерів трохи нагадує слов'янську в'язь та український скоропис, але виглядає як сучасний гротескний шрифт. Написи створюють атмосферу української естетики. Як тло я використав легкі каліграфічні розчерки, які можемо бачити в рукописах Сковороди, документах козаків та зошитах учнів Києво-Могилянської академії».

Переглянути виставку в електронному варіанті можна в розділі «Виставкові проєкти».
 

У столиці запрацювала виставка про уродженця Полтавщини Г. Сковороду

За матеріалами офіційного сайту УІНП


Схожі матеріали:
👁 279
Категорія: Актуально
Теги: Григорій Сковорода, виставка, Київ




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ