Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


14.03.2014

«Усі кандидати на керівні посади міліції мають проходити люстрацію Народною Радою»


Нещодавно у Полтаві представили нового начальника управління обласної міліції Івана Корсуна


«Усі кандидати на керівні посади міліції мають проходити люстрацію Народною Радою»

Максимально активізувати роботу правоохоронців області та за потреби провести заміну кадрів планує новий головний правоохоронець області Іван Корсун.

Нещодавно у Полтаві представили нового начальника управління обласної міліції Івана Корсуна. Говоримо з ним про його перші кроки на новому посту та нинішню ситуацію в Україні.

– Іване Григоровичу, Ви досить бурхливо заступили на свій пост. Не встигли приступити до виконання посадових обов’язків, як Народне віче оголосило Вам недовіру. Довкола Вашого прізвища крутяться закиди й про «кришування» тітушок, і про те, що Ви зламали пальці комусь із чиновників. Як Ви прокоментуєте ці слова?

– Я вже так втомився відповідати на ці запитання! Як Вам довести, що я цього не робив?

Я – віруюча людина. Хочете – перехрещусь (хреститься – Авт.). – Стосовно нібито зламаних пальців – в той день я був у Черкаській обласній раді. Близько 250 прихильників Партії регіонів та стільки ж опозиціонерів намагалися увірватися до сесійної зали.

Якби я їх туди впустив, вони б потрощили все. Я – міліціонер і служу не конкретній партії, а народу України. Зрозуміло, що я став на захист правопорядку. Але пальці нікому не ламав. Це не стиль керівника і взагалі правоохоронця. Я завжди знаходив спільну мову з адекватними керівниками.

Наприклад, з колишнім мером Полтави Анатолієм Кукобою ми співпрацювали, як то кажуть, на одному диханні. Анатолій Тихонович був унікальною людиною. Я можу із впевненістю сказати, що багатьом керівникам треба було у нього повчитися господарювати – і молодому поколінню, і нам, працівникам міліції.

– Як Ви потрапили до Черкас?

– На початку кар’єри мені пропонували роботу в різних регіонах України, включаючи Київ. Але я – не штабний кадр, а людина, яка народилася і виросла «на землі». Тому я прийняв пропозицію про призначення на Черкаську область, тим паче, що батько дружини родом із Канева.

– Ви пройшли службовий шлях від начальника управління ДАІ Черкаської області до заступника начальника управління, начальника міліції громадської безпеки. Важко було?


– Шлях був, чесно кажучи, тернистий – і злети, й падіння. Але завжди намагаюся служити чесно, не зважаючи ні на чини, ні на погони. В Черкасах я працював з 2002 по 2013 рік. Вирішив піти на пенсію, бо був незгодний з політикою, яку диктувала тодішня влада. Попередній Президент – Віктор Янукович – не звертав уваги на людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Тарас Кутовий: «У Криму намагаються розіграти сценарій Майдану»

Була ж програма, яку він оприлюднив на виборах. А в процесі роботи пішов не тим шляхом. І команда, звісно, підвела, але й сам він не хотів працювати для людей.

Подивіться на Межигір’я, чи, наприклад, на будинок колишнього генпрокурора. Навіщо такі статки? Це занадто. Є шматок хліба – і добре. Немає – зароби. А Віктор Янукович віддалився від людей. В результаті й виник Майдан.

– Ви особисто були на київському Майдані?

– Так. У мене донька живе в Києві. Тож ми з дружиною були на Майдані. Настрій народу, обурення відчувалося майже фізично. По совісті, Віктору Януковичу треба було написати заяву про звільнення і порадити зробити це саме Кабінету Міністрів на чолі з Миколою Яновичем. Мотивуючи тим, що для людей нічого не зробили, а лише для себе.

Потрібно було лише кілька слів на офіційному документі: «Мій український народе, вибачте, що я не зміг зробити те, що обіцяв…». І тоді не було б ані Майдану зі смертями, ані подій у Криму. Але на таке здатна лише по-справжньому сильна людина. Дивлячись на його виступи по телебаченню, розумієш, що він живе якимось своїм життям.

– Чи плануєте Ви заміну кадрів?

– На жаль, серед моїх колег є такі, що переступають присягу. Я перевіряю всі відомі мені факти перевищення службових повноважень. Винні будуть покарані. Але це не означає, що я «махатиму шашкою». Упереджено ставитися не буду. Відповідно реагуватиму лише на факти скоєння правопорушень. Я розумію Майдан і людей на ньому.

Підтримую чесних людей, які боролися не заради наживи. Але зараз до органів правопорядку приходять певні особи, які під виглядом майданівців, представників громадських об’єднань прагнуть впливати на роботу правоохоронців.

Серед них є навіть двічі судимі. Поки я виконую обов’язки начальника УМВС, подібного «керування» з боку таких осіб не буде. Окрім того, я перевіряю діяльність міліціонерів області. Якщо виявиться, що хтось з них перевищує повноваження, то винні будуть покарані.

– Які нині пріоритетні напрямки в роботі міліції?

– У першу чергу необхідно розібратися з проблемними питаннями, які виникли через Майдан. У Києві були задіяні тридцять полтавських працівників спецзагону «Беркут». Їхні дії треба чітко відстежити. Перевищували службові повноваження, звісно, не всі. Генеральна прокуратура України спільно з Міністерством внутрішніх справ знайдуть справді винних, і їх буде покарано.

Ті жахливі кадри, які бачила вся Україна, – роздягненого на морозі чоловіка і знущання над ним – назавжди залишаться у моїй свідомості. Таке могли зробити не люди, а повністю деградовані особи. Я запевняю, що кожен винний буде відповідати за чинним законодавством.

– Чи потрібні взагалі Україні спецпідрозділи типу «Беркут»?

– «Беркута», звісно, вже не буде. Створять інший спецпідрозділ. Він дійсно потрібен. Це показують останні події в Криму. Але в цьому підрозділі мають бути справжні професіонали, що служитимуть народу України. Коли я був на затвердженні у міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, він чітко сказав, що зараз потрібне посилене патрулювання.

У деяких містах України злочинці, прикриваючись Майданом, розкрадають магазини, аптеки тощо. Окрім того, на мій погляд, у торгових точках підприємців слід ставити зовнішнє і внутрішнє відеоспостереження. І, звісно, користуватися послугами державної охоронних фірм.

– Ви були запрошені на Народне віче. Які питання стосовно міліції розглядалися на зібранні?

– На Народному віче я запропонував, щоб усі кандидати на керівні посади міліції проходили люстрацію Народною Радою. Цю мою пропозицію на віче прийняли одноголосно. Це питання, до речі, погоджене і з Міністерством внутрішніх справ.

– Подейкують, що Ви заможна людина. Чи є у вас автомобілі, дачі?


– Про мене розповідали багато – і те, що мені носили тисячами хабарі, і що в Черкасах у мене є свій бізнес. Це – неправда. Я більше 10 років прожив у відомчому готелі, щомісячно сплачував за проживання. У мене навіть квартири не було. Сім’я жила у Полтаві, а я – в Черкасах. Практично доньку й сина підняла на ноги дружина, за що я їй щиро вклоняюся.

Квартиру отримав у Полтаві, на Алмазному. Перший раз дали у 1984-му. Це було у п’ятницю, пам’ятаю, як зараз. А вже в понеділок забрали (сміється). Виявилося, що вона була потрібніша комусь іншому, вищому за посадою. А вдруге виділили квартиру у 1986-му. Знаєте, яке то було щастя? Ми з дружиною раділи, як діти.

Вже згодом, коли донька виходила заміж, ми продали житло, а натомість придбали земельну ділянку в Мачухах. Теща мені якось сказала, що без клаптика городу нормального життя не буває – і огірочки треба посіяти, і помідори не на ринку купувати. Будівництво триває й досі. Парку автомашин у мене не було ніколи. Дружина їздить на «Хонді». Вона – підприємець, і може собі дозволити автомобіль. Переважно на її гроші і будуємо свою оселю.

Спілкувався Ярослав ТКАЧЕНКО
Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 1127
Категорія: Актуально
Теги: люстрація, Народна Рада, полтава




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ