Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


13.03.2014

Тарас Кутовий: «У Криму намагаються розіграти сценарій Майдану»


Розвиток подій у Криму окупанти намагаються повторити за сценарієм Майдану


Тарас Кутовий: «У Криму намагаються розіграти сценарій Майдану»

Розвиток подій у Криму окупанти намагаються повторити за сценарієм Майдану, тобто спровокувати ескалацію конфлікту.

В таких умовах українська влада повинна проявити витримку і мудрість та не допустити, аби пролилася кров, вважає народний депутат України, «ударівець» Тарас Кутовий

Подаємо його бачення нинішньої ситуації в державі:

– Можна сказати, що результат референдуму наперед відомий – його порахують так, як потрібно сепаратистам. Уже навіть навезли «спостерігачів» – озброєних «зелених чоловічків», які потужно тиснуть на громадян своєю присутністю.

Більше того, нам прямо натякнули, що результат референдуму буде такий, як того хочуть сепаратисти: 11 березня нелегітимна рада Криму ухвалила нелегітимне рішення – декларацію про незалежність регіону та про намір увійти до Російської Федерації. Таким чином, проведення референдуму для них – символічна спроба узаконити свої сепаратистські дії, посилаючись нібито на волю народу.

Влада Криму апелює до преценденту із проголошенням незалежності Республіки Косово у 2010 році. Однак це не що інше, як спроба маніпулювати свідомістю, бо таке порівняння як мінімум є недоречним.

Передумовами до подій у Косово стала злочинна політика сербського диктатора, лідера комуністів Слободана Мілошевича по відношенню до місцевого етносу – косоварів. Дії правителя загрожували життю та національній самобутності конкретно взятого етносу.

Пізніше саме за це Мілошевича арештували і передали його справу до Гаазького міжнародного трибуналу. Натомість проблема з нацменшинами у Криму здебільшого або надумана, або штучно створена. Конституція Автономної Республіки Крим цілком забезпечує права мешканців півострову, які належать до різних етнічних груп, в тому числі, регулює й мовне питання.

Спекуляція полягає і в тому, що носієм влади є народ, а не національна меншість, якою є росіяни в Україні. На відміну від Косово, Крим багатонаціональний – поряд із 58% росіян там живе велика кількість кримських татар, українців та представників інших етносів.

На тлі кримського конфлікту нова українська влада має вирішувати ще й такі невідкладні й життєво важливі для усієї держави питання, як стабілізація економіки й загальне зниження напруги в суспільстві.

Разом з тим, окупанти в Криму намагаються спровокувати наростання конфлікту і тим самим виправдати свою агресію. Спочатку на півострові вдалися до силового впливу, там з’явилися військові, але спровокувати армію не вдалося, вона не здала українські частини.

Далі напруження почали збільшувати через погрози, залякування, умовляння, спроби задобрити чи тиснути на військових, але і так не вдалося подолати українську армію. Ми пам’ятаємо, що третій крок, який відбувся в Києві на Майдані, – це смерті людей.

Два перші кроки в Криму вже зроблено. Фактично, зараз тривають спроби штовхнути країну на той третій крок. А ще Володимир Путін прямо попередив: «Ми подивимося, як ви будете себе поводити, коли ми поставимо цивільних людей і за ними – своїх військових. Що ви робитимете в цій ситуації?» Тож украй важливо не піддатися на провокації і не допустити кровопролиття в Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: На Полтавщині чоловік мало не вбив дружину

Я би порадив кримським сепаратистам остерігатися гучних заяв. Упевненості їм зараз додає присутність великої кількості озброєних людей, які нібито підтримують і захищають нелегітимну владу. Насправді, мені здається, вся ця історія може сумно скінчитися для самопроголошених лідерів Криму, які з бравадою демонструють свої настрої. Їх, наприклад, можуть використати і одурити так само, як Путін одурив Януковича.

До речі про Януковича. Його колишні соратники з Партії регіонів, звинувачуючи свого лідера у зраді, неодноразово говорили про те, що не бажають бачити його ані в Криму, ані взагалі в Україні. Я ж навпаки хотів би, щоб екс-президент повернувся у державу, але на кордоні його має зустріти міліцейський автозак.
 
Записала Олена ЗАДОРОЖНА
Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 1134
Категорія: Актуально
Теги: майдан, Тарас Кутовий, Крим




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ