Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


17.02.2016

УВАГА! Поліція застерігає!!!


Афери, «народжені» в умовах неоголошеної війни


УВАГА! Поліція застерігає!!!Шахраї виманюють гроші «ворожбою» і «зняттям порчі»

Для, так званого, «ворожіння» або «зняття порчі» шахраї обирають здебільшого молодих жінок та дівчат шкільного віку. Вказані прийоми зазвичай використовують гастролери, які періодично мігрують з великих міст до сільської місцевості і навпаки.

Під приводом «ворожби», вони фактично випитують у жертви особисту інформацію, яка допомагає з’ясувати рівень її матеріального становища. Надалі, залякуючи настанням тяжкої хвороби або смерті рідних, пропонують провести обряд, так би мовити, «очищення» (інакше, зняття порчі). Для відвернення біди вони наказують жертві принести гроші та золоті вироби.

Задля уникнення схожої ситуації поліція рекомендує остерігатися спілкування з незнайомими або малознайомими особами, які нав’язують подібного роду послуги. Окрему увагу слід приділити дітям та літнім людям. Вказаній категорії осіб правоохоронці радять регулярно нагадувати про небезпеку та наводити реальні приклади шахрайств.

Про місце перебування осіб, які займаються названим видом «ремесла», бажано негайно поінформувати поліцію за номером 102 або за телефонами «гарячої лінії» Гребінківського ВП ГУНП в Полтавській області (0532) 92- 057, чи безпосередньо до відділу поліції.

Обережно! Шахраї маскуються під соціальних працівників

Шахрайський прийом розрахований на осіб похилого віку, що мешкають усамітнено. Через поважний вік або фізичні вади вони неспроможні перевірити інформацію, а також документи осіб, які представляються соціальними працівниками.

За стандартною «схемою» шахраї приходять додому та пропонують обміняти старі купюри на нові. У процесі обміну замість грошей віддають літній людині конверт з папірцями.

Для того, щоб звести шанси аферистів нанівець, поліція радить родичам та знайомим, у колі яких є літні люди, не полишати їх на самоті та повсякчас обговорювати з ними цю тему і нагадувати про правила поведінки.

Яких правил слід дотримуватися:
---------
- якщо зустріли незнайомця на вулиці або він завітав додому, обов’язково вимагайте документ, який посвідчує особу або доводить, що вона є представником конкретної організації;

- не повідомляйте стороннім і малознайомим особам реквізити банківської картки, паролі, логіни та інші персональні дані;

- звертайте увагу на особливі прикмети невідомих, аби, за необхідності, надати цю інформацію поліції.
---
Якщо Ви або Ваші близькі опинилися в аналогічній ситуації, негайно поінформуйте поліцію за номером 102 або за телефонами «гарячої лінії» Гребінківського відділу поліції (0532)92-057 чи звернутися безпосередньо до відділу поліції.

Будьте уважними! Інтернет – сприятливе середовище для шахраїв

Аферисти використовують значний попит на послуги Інтернет-магазинів та аукціонів. Вони створюють фіктивні аккаунти з товаром або послугами і вимагають від клієнтів передоплату за неіснуючий товар.

Тому, спеціалісти радять бути уважними при купівлі та продажу товарів в мережі Інтернет. Зокрема, звертати увагу на рейтинги продавців (покупців), перевіряти контакти (телефон та електронну пошту), підтримувати двосторонній зв'язок і зберігати історію листування або телефонних перемовин.

Яких правил слід дотримуватися користувачам Інтернет-ресурсів:
розраховуватись зі службою доставки по факту отримання товару (післяплата) або передавати готівку безпосередньо продавцеві в руки;

не рекомендовано переказувати кошти на гаманці електронних платіжних систем (це не гарантія стовідсоткової ідентифікації особи користувача (продавця);

якщо продавець пропонує перерахувати кошти на рахунок однієї з банківських установ, вимагайте від нього копію паспорта, а для Інтернет-магазинів – реєстраційні документи суб’єкта господарювання. Вказані документи потрібні для перевірки відповідності банківських реквізитів даним продавця (шахраї зазвичай використовують банківські картки сторонніх осіб, тому звертайте увагу на розбіжність між анкетними даними продавця та власника картрахунку).
Якщо обману уникнути не вдалося і продавець (покупець) не виходить на зв'язок (відключений телефон, ігнорує електронні повідомлення), слід зібрати необхідні матеріали, які дозволять здійснити низку ефективних оперативно-слідчих дій:
• скопіювати в електронному вигляді або за допомогою копіювальної техніки чек та/або інші документи, які підтверджують оплату;

• зберегти СМС-переписку та історію дзвінків з мобільного телефону (бажано зробити скріншоти (миттєві фотознімки екрану) або фото цих відомостей);

• зберегти історію переписки із «шахраєм», скріншоти сайта, соціальної сторінки з його оголошеннями, поштові повідомлення разом із заголовками, будь-які контактні дані афериста та його можливих співучасників: номери телефонів, e-mail, skype або інших профілів спілкування;

• негайно поінформуйте поліцію за номером 102 або за телефонами «гарячої лінії» Гребінківського відділу поліції в Полтавській області (0532)92-0657 чи безпосередньо до відділу поліції.
Необачливі власники картрахунків ризикують своїми статками

Незаконне списання коштів з банківських карт клієнтів – один із найбільш поширених різновидів шахрайств ХХІ сторіччя. Вказана схема обману передбачає використання засобів зв’язку (стаціонарних або мобільних телефонів), нерідко з прихованими номерами телефонів. Обман полягає у переконанні жертви у виникненні технічних проблем з обслуговуванням картки, для вирішення яких необхідно уточнити конфіденційну інформацію власника рахунку.

Нерідко телефоном або через смс-повідомлення аферисти вимагають погашення кредитної заборгованості шляхом перерахування грошей на відповідний рахунок. У таких випадках сума завданих збитків залежить від фактичної суми грошових коштів на розрахункових рахунках та кредитного ліміту картки «жертви».

Яких правил слід дотримуватися власникам картрахунків:

уникайте сумнівних та незрозумілих платіжних операцій. Якщо дозвонювач представляється працівником баку, вимагайте його персональні дані та номер телефону, щоб у подальшому перевірити отриману інформацію в банківській установі.

не повідомляйте стороннім особам конфіденційну інформацію (реквізити банківських карт, пін-коди, персональні дані, секретні слова тощо)

Якщо Ви вже опинилися в подібній ситуації, необхідно:

зберегти СМС-переписку та історію дзвінків шахрая. Бажано зробити скріншоти (миттєві фотознімки екрану) або фото переписки. Телефонувати можуть з декількох номерів (від імені працівників чи служби безпеки банку).
за першої ж нагоди отримайте в найближчому відділені банківської установи роздруківку за банківським рахунком. Ця інформація дозволить слідчим встановити рахунок, на який були перераховані грошові кошти.

• зателефонуйте до поліції: 102 або за телефонами «гарячої лінії» Гребінківського відділу поліції в Полтавській області (0532)92-0657 чи безпосередньо до відділу поліції.

Псевдополіцейські шантажують жертв кримінальною відповідальністю

Названий різновид шахрайства передбачає телефонний дзвінок псевдополіцейського.

Невідомий телефонує пізно ввечері або зранку, як правило на стаціонарний або мобільний телефон, і намагається переконати жертву в тому, що її близького родича затримано за скоєння того чи іншого виду кримінального правопорушення.

Шахраї зазвичай лякають кримінальною відповідальністю за збереження наркотичних засобів та порушення правил дорожнього руху з тяжкими наслідками. Рідше вигадують певну надзвичайну ситуацію.

За скасування «кримінальної статті» псевдоправоохоронці вимагають хабара, вказуючи реквізити банківського рахунку або електронного гаманця. У деяких випадках злочинці використовують «таксистів» (своїх пособників). У визначений час спільник під’їжджає за адресою проживання жертви, де остання передає грошові кошти.
Яких правил слід дотримуватися, якщо ви отримали схоже повідомлення:

негайно зв’язатися з родичем (знайомим) телефоном або в інший прийнятний спосіб, аби перевірити почуту інформацію про надзвичайну подію, учасником якої міг бути родич (знайомий);

• уникати необдуманих дій і негайно зателефонувати в поліцію: 102 або за телефонами «гарячої лінії» Гребінківського відділу поліції в Полтавській області (0532)92-0657 чи безпосередньо до відділу поліції.
Якщо кошти були перераховані відповідно до вимог шахраїв, необхідно зберегти історію дзвінків «шахрая» і чеки з результатами трансакції. Така необхідність викликана наявністю прикладів, коли потерпілі не фіксують номери картрахунків, на який були перераховані кошти.

Афери, «народжені» в умовах неоголошеної війни

Останнім часом значного поширення в Україні набули фіктивні повідомлення про утримання людей в полоні незаконних військових формувань «ДНР» та «ЛНР». Побіжно «працюють» псевдоволонтери, що здійснюють збір благодійних коштів для бійців АТО, та «працівники військкоматів», які вимагають хабарі за відтягнення призову до строкової служби.

Негативна тенденція, викликана нестабільною соціально-політичною обстановкою на сході країни, вимагає від громадян обачливості та виважених дій у разі виникнення схожої ситуації.

Фахівці рекомендують:
• перш ніж вдаватися до конкретних дій слід ретельно перевірити отриману інформацію та переконатися у її достовірності;

• не зволікати із дзвінком в поліцію: 102 або за телефонами «гарячої лінії» Гребінківського відділу поліції в Полтавській області (0532)92-0657 чи безпосередньо до відділу поліції.
Ваше вчасне звернення дасть правоохоронцям можливість оперативно встановити особу шахрая та затримати його.

Гребінківський Відділ Поліції


Схожі матеріали:
👁 1303
Категорія: Прес-реліз
Теги: афери, поліція, шахраї, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ