Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


02.09.2014

Зібрати першокласника коштує близько 3-х тисяч гривень


Школярам офіційно дозволили брати на уроки мобільні


Зібрати першокласника коштує близько 3-х тисяч гривень

Щоб зібрати першокласника до школи у цьому році, батькам потрібно понад дві з половиною тисячі гривень. Найбільші витрати – на рюкзак, шкільну та спортивну форму, взуття. Але різноманітні канцтовари, бантики та гольфики – все разом складає кругленьку суму

Молода мама Юлія Пелих з Полтави у цьому році відведе свою 7-річну доньку Дашу здобувати знання. Щоб дівчинка протягом навчання з’являлася на уроки в повній «екіпіровці», сім’я вже витратила 2,5 тисячі гривень. Але й цього виявилось недостатньо…

 – Ще не купили туфель. Окремо готуємо гроші для оплати зошитів-прописів та інших навчальних матеріалів. Тому зошитів та різних канцтоварів, необхідних для уроків творчості, поки що не купуємо. У школі невдовзі мають дати список того, що буде закупляти клас і що потрібно придбати самостійно, – ділиться Юлія. – Для нас такі витрати – серйозне випробування для сімейного бюджету. Добре, що допомогли батьки: дали тисячу, потім ще кілька сотень. Самі б ми не впорались.

За словами мами Юлі, шкільну форму вона купувала не одним комплектом, а роздільно – окремо спідничку, піджак та сарафан.

– Кожна річ коштувала близько 200 гривень. У сумі – 600 гривень, тоді як наші знайомі придбали шкільну форму такої ж якості за 800 гривень. Так само купувала спортивний костюм: окремо штани, футболки, кеди. У сумі вийшло 260 гривень. А на шкільному ринку лише сам костюм без взуття коштує близько 300 гривень, – зауважила жінка. – Крім цього, я купила доньці шість блузок, адже їх потрібно часто міняти. І сподіваюся, що так вони швидко не зносяться. Віддали за кофтинки 440 гривень. Ортопедичний рюкзак нам обійшовся у 370 гривень, – розповіла Юлія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шановні громадяни, мобільні телефони атакують "вірусні" смс-посилання

Вона також зазначила, що була шокована цінами на звичайні білі бантики.

– Один бантик середнього розміру коштував 30 гривень, за два віддали вже 60 гривень. А ми їх, можливо, кілька разів на урочисті події одягнемо, та й все, – пожалілася мама.

Скільки коштують на ринку основні речі, необхідні школяру?

Шкільний ортопедичний рюкзак – від 300 гривень.

Шкільна форма – від 400-600 гривень і вище.

Блуза чи сорочка – від 150 до 250 гривень.

Спортивна форма – близько 300 гривень.

Туфлі – близько 200 гривень, кросівки – від 120 гривень.

Гольфи – від 30 гривень, а колготи – в середньому 40 гривень. Пара бантів – від 40 гривень.

Шкільні «гаджети» для зручного носіння зошитів, ручок, олівців та наборів для праці – папки та пенали – від 20-25 гривень і вище.

Зошит на 12 аркушів – від 2 гривень, а на 24 – від 4-5 гривень і вище. Щоденник – від 16 до 40 гривень.

Інші канцтовари, необхідні для занять праці та малювання – загалом від 80 гривень і вище.

Новації, які чекають на школярів вже з вересня

1. У школах введуть уроки мужності

Революція Гідності, анексія Криму, війна на сході України – ці події диктують зміни в різних сферах соціального життя українців, у тому числі в освіті. Саме тому навчальний рік у школах розпочнеться з першого уроку «Україна – єдина країна». Таку рекомендацію надало Міністерство освіти і науки України.

Продовженням цього уроку має стати курс уроків мужності для школярів. Міносвіти просить розповісти про героїзм українських військових і добровольців заради свободи, незалежності та демократичного розвитку нашої держави. Педагогам також рекомендують поговорити з дітьми про мужність простих українців, волонтерів, які допомагають забезпечувати війська усім необхідним, вивозять із захоплених міст і сіл мирних громадян, приймають у себе родини вимушених переселенців.

Уроки мужності не будуть обмежені стінами класу. Вчителі можуть влаштовувати зустрічі з учасниками АТО та волонтерами. Дітям можуть запропонувати зустрітися з пораненими бійцями у військовому госпіталі. Один з варіантів уроку – написання листів солдатам у межах Всеукраїнської акції «Лист пораненому».

 2. Школярам пропонують «шестиденку» та більші канікули

Діти можуть навчатися в школі шість днів на тиждень. Це пов’язано з жорсткою економією енергоносіїв під час цьогорічного опалювального сезону. Такий режим навчання поки що не є обов’язковим. Це рекомендація Департаменту освіту і науки Полтавської облдержадміністрації. Школи можуть як відмовитися від такої пропозиції, так і прийняти її.

З метою економії змінять і тривалість канікул. Осінні та весняні канікули збільшать до 2 тижнів. Зимові канікули триватимуть 1 місяць впродовж січня 2015 року.

3. Вивчення другої іноземної мови відтепер необов’язкове

Міносвіти України скасувало обов’язкове вивчення другої іноземної мови, починаючи з 5 класу. Як пояснив заступник міністра освіти і науки Павло Полянський, не в усіх школах були вчителі та необхідні умови для виконання цієї норми. До того ж, ця новація стала інструментом адміністративного тиску на керівництво українських шкіл для негласного просування російської мови, зауважив чиновник.

4. Школярам офіційно дозволили брати на уроки мобільні

Табу на користування мобільними телефонами під час уроків, яке діяло з 2007 року, буде скасоване вже у вересні. Відповідний наказ підписав міністр освіти і науки Сергій Квіт. Чиновники щиро сподіваються, що учні користуватимуться гаджетами лише для навчання. Проте школярам не варто занадто радіти – на контрольні та іспити брати з собою мобільні їм не дозволять.

Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 1124
Категорія: Актуально
Теги: школа, Першокласник




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ