Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

19.05.2011

Головний державний санітарний лікар Гребінківського району попереджає, остерігатись укусів кліщів



Головний державний санітарний лікар Гребінківського району попереджає, остерігатись укусів кліщів

На травень-червень припадає найбільша активність кліщів.

"У кінці весни в лісах і парках активізуються кліщі, укусів яких потрібно остерігатися під час відпочинку на природі.
В цей час -  кліщі виплоджуються.

На активність впливає ще вологість. Чим вона більша, тим вони активніші. Другий період активності - вересень. Кліщі живуть у лісах, чагарниках, парках, на луках, у місцях, де випасають худобу.

 Вони в основному перебувають на деревах і падають із них. Але можуть бути в траві, заноситися в приміщення з букетом квітів, на взутті. Кліщі активні протягом всього світлового дня.

Небезпеку несе не сам кліщ, а хвороба, яку він може передати. Для нашої природної зони характерні іксодові кліщ, які переносять енцефаліт. На щастя, у нас в області і районі природних осередків кліщового енцефаліту не виявлено. Укуси кліщів погрожують людині такими хворобами, як і іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайму), кліщовий вірусний енцефаліт і марсельна лихоманка.

Першим проявом хвороби Лайму є почервоніння в місці присмоктування кліща, головний біль, твердіння м'язів шиї, болі в суглобах, ломота в усьому тілі і слабкість.

На місці укусу з'являється почервоніння. Раніше хвороба Лайма реєструвалася на окремих територіях, зараз випадків стає все більше. На Полтавщині її почали реєструвати з 2000 р. і якщо 2000- го було всього два випадки, то 2008 -го - 12 випадків, 2009-го - 21 випадок, 2010-го - 9 випадків .

Велике значення має правильна та вчасна діагностика. Якщо потрапляємо до грамотного спеціаліста, то хворобу реально виявити і вилікувати антибіотиками.

Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може привести до ураження різних органів. У 2009 році в Україні було зареєстровано 979 випадків захворюваності хворобою Лайму.

Кліщовий вірусний енцефаліт розпочинається з головного болю, лихоманки, нудоти, блювоти і порушення сну. При цьому захворюванні переважно вражається центральна нервова система, що може привести до важких мір інвалідності і навіть смерті.

Щорічно випадки кліщового вірусного енцефаліту серед людей реєструються в Криму і на Волині. У разі поїздки в ці регіони слід пройти курс щеплень проти кліщового енцефаліту не пізніше, ніж за 14 діб до виїзду у вказані регіони.

Марсельною лихоманкою людина може заразитися через укус інфікованого південного собачого кліща. Випадки марсельній лихоманці в Україні реєструються на території Криму.

У разі виявлення кліща на шкірі, необхідно негайно звернутися в найближчий трамвпункт. Якщо це зробити неможливо, то кліща потрібно видаляти самостійно:

- змастіть кліща олією (не заливайте, щоб не задихнувся). Повільно видаляйте разом з хоботком, розхитуючи кліща з боку в бік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити міжхоботком кліща та шкірою людини.

Після видалення кліща місце присмоктування обробіть 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном.  Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою Після видалення ретельно вимийте руки з милом, кліща спаліть. Протягом двох тижнів після укусу кліща щоденно вимірюйте температуру тіла і слідкуйте за самопочуттям.

У разі появи будь-яких ознак захворювання - підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі -звертайтеся до лікаря-інфекціоніста.


Як уберегтися від кліщів?

На природу краще одягати сорочку з довгими рукавами, довгі штани і заправляти їх у носки. Голову прикривати хусткою чи кепкою. Після прогулянки треба себе оглянути уважно, бо укус кліща людина не відчуває. У нього в слині є знеболююча речовина, що не дас змоги відчути, коли він упивається в тіло. Ретельно треба оглянути голову, руки, частини тіла, які були відкритими. Можна захиститися репелентами, вони відлякують кліщів.

В кінці травня на початку червня в районі будуть працювати оздоровчі табори. Дітям, батькам .медпрацівникам необхідно дотримуватись вказаних рекомендацій.
Безпечного Вам відпочинку!

Схожі матеріали:
👁 2099
Категорія: Суспільство
Теги: здоров'я, кліщі




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ