Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

26.02.2012

На Гребінківщині демографія така, що кількість шкіл буде зменшуватися



На Гребінківщині демографія така, що кількість шкіл буде зменшуватися

24 лютого 2012 року в залі засідань Гребінківської районної державної адміністрації відбулася розширена колегія за участю голови райдержадміністрації Вихора А.В., голови районної ради Зінченка В.М., голів сільських рад, директорів загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів Гребінківського району.

На ній розглядалося питання про основні підсумки розвитку освіти Гребінківського району та завдання на 2012 рік.

Зокрема, начальник відділу освіти Валентина Миколаївна Лисогор у своїй доповіді зазначила. що:
    
- Важливим у 2011 році було прийняття Комплексної програми розвитку освітньої галузі Полтавської області на 2011-2015 роки, яка прийнята в рамках впровадження економічних реформ, ініційованих Президентом України. Вона стала дієвим інструментом, а не декларацією, оскільки в своїх пріоритетних напрямках має відповідне фінансове забезпечення.

Також доповіла: "За два останніх роки у Гребінківському районі відновлено та відкрито на базі пристосованих приміщень 3 дитсадів (Кулажинці «Вишенька», Олексіївка «Пролісок», Мар’янівка «Чебурашка»), виведено 1 початковий клас з дошкільних навчальних закладів (Березівська ЗОШ І-ІІ ступенів з дитячого садка 1 клас)."

Одним із шляхів вирішення питання охоплення дітей дошкільною освітою є створення дошкільних закладів при загальноосвітніх навчальних закладах, особливо у сільській місцевості.

Якщо у 2009 році таких було 4, то зараз – 7 груп короткотривалого перебування. За 2 роки на 36 збільшилась кількість дітей у таких дошкільних навчальних закладах і зараз в них перебуває 73 вихованці.

Також, начальник відділу освіти, відзначила діяльність закладів дошкілля таких, як ДНЗ «Веселка» і ДНЗ «Теремок» м.Гребінки, ДНЗ «Малятко» с. Сербинівки, та напрями розвитку основної і старшої школи.

У рамках виконання заходів Комплексної програми для закладів освіти Гребінківського району придбано 1 навчальний комп’ютерний комплекс (Березівська ЗОШ І-ІІ ступенів 5+1 комп’ютер) за кошти бюджету; за кошти спонсорів поставлено комп’ютерний комплекс  (8+1) у Мар’янівську ЗОШ І-ІІІ ступенів, 1 шкільний  автобус за кошти обласного бюджету за сприяння голови районної ради Валерія Миколайовича Зінченка.

Для шкіл придбано 6 мультимедійних проекторів (у Гребінківську гімназію, Тарасівську, Рудківську, Майорщинську, Ульяновську ЗОШ І-ІІІ ст., Березівську ЗОШ І-ІІ ст.) Послугами Інтернету користується 13 загальноосвітніх навчальних закладів, 13 шкіл мають Веб-сайти.

"На сьогодні в Гребінківському районі функціонує 20 загальноосвітніх навчальних закладів. З них: ЗНЗ І-ІІ ступенів 6, І-ІІІ ступенів – 13, 1 гімназія.
    
В районі 5 навчальних закладів І-ІІ  ступенів з контингентом до 40 учнів (лише Березівська ЗОШ І-ІІ ступенів налічує 56 учнів) і 10 загальноосвітніх навчальних закладів  (всі сільські школи) з контингентом до 100 учнів.Тобто із 20 загальноосвітніх навчальних закладів 15 є малокомплектними в сільській місцевості. Від того, багато чи мало буде шкіл із малою чисельністю учнів, діти не народжуються. На жаль, демографія така, що кількість шкіл буде зменшуватися. І ми вимушені будемо проводити оптимізацію, перш за все, для того, щоб надати дітям якісну освіту." - наголосила Валентина Миколаївна Лисогор.
    
Виходячи з цього, готуються реальні плани оптимізації мережі навчальних закладів. При цьому обов’язковою умовою закриття чи реорганізації навчальних закладів сільської місцевості є наявність згоди територіальних громад. Інтереси територіальних громад представляють депутати різних рівнів: це депутати сільської ради, районної ради, міської ради. Закон понад усе. Законодавства необхідно дотримуватися.

Це стратегічне завдання як для влади, так і для органів освіти.

Також, на розширеній колегії йшла мова про участь учнівської молоді Гребінківського району в олімпіадах і конкурсах
        
Минулого року в шкільних олімпіадах з 19 предметів взяло участь 847 учнів, з них 36 учнів показували знання в Полтавському обласному етапі.
    
Стабільна робота щодо залучення обдарованої молоді до участі в олімпіадах проводиться в Гребінківській гімназії, Гребінківській ЗОШ І-ІІІ ст.№4, Короваївській, Кулажинській, Слободо-Петрівській, Тарасівській, Ульяновській ЗОШ І-ІІІ ст. Вихованці шкіл району посіли одне друге і три третіх місць. Це учні Гребінківської гімназії та Ульяновської ЗОШ І-ІІІ ст.

Приємно, що учні ввійшли в десятку кращих в обласних олімпіад 15 осіб, учні Гребінківської гімназії, ЗОШ І-ІІІ ст. №4, Короваївської, Ульяновської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Олександрівської ЗОШ І-ІІ ступенів.

І ще про один аспект збереження здоров’я дітей - харчування

Кількість учнів, які охоплені усіма видами харчування, зросла із 83 відсотка у лютому 2011 року до 89  відсотків на кінець 2011р.  

На жаль, вартість харчування учнів, охоплених безкоштовним харчуванням, залишається вкрай низькою і становить 3 грн. 50 коп.

За матеріалами: відділу освіти Гребінківської РДА


Схожі матеріали:
👁 1680
Категорія: Новини Гребінки
Теги: ДЕМОГРАФІЧНА СИТУАЦІЯ, РДА, Гребінка, Гребінківська гімназія, школа, Відділ освіти




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ