Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

04.11.2016

Кожного жителя Полтавщини зобов’яжуть сплачувати за вивіз та переробку сміття


У Полтавській області всерйоз взялися за вирішення «сміттєвого питання»


Кожного жителя Полтавщини зобов’яжуть сплачувати за вивіз та переробку сміттяУ Полтавській області всерйоз взялися за вирішення «сміттєвого питання».

До 2020 року, обіцяють посадовці, на Полтавщині закриють усі несанкціоновані смітники, кількість звалищ скоротять у десятки разів, переобладнавши ті, що залишаться, у цивілізовані полігони, а також забезпечать сортування та переробку сміття.

Щоправда, тоді за утилізацію побутових відходів кожен муситиме платити – а, як відомо, в селах з цим є дуже велика проблема. Про це повідомляє ЕнергоЛайф.інфо.

Про деталі прийдешніх реформ говорили сьогодні на прес-конференції  начальник управління ЖКГ Полтавської ОДА Едуард Рева та представники ПНТУ імені Кондратюка, що займалися розробкою новою концепції поводження з твердими побутовими відходами Юрій Голік та Оксана Ілляш.

Нині на території Полтавщини зафіксовано понад 670 сміттєзвалищ. З них тільки 8 являються повноцінними полігонами, тобто місцями, які мають відповідну документацію, рівні захисту та обслуговуються персоналом. В ідеалі, такими мають бути усі місця, де збираються відходи. Першим кроком на шляху до змін буде закриття та рекультивація основної кількості смітників, другим – технічне оснащення та створення документації на інші.

«Ми 18 років збирали закордонний досвід поводження з твердими побутовими відходами. Найбільше нас вразили швейцарці – у них сортується та переробляється абсолютно все сміття. Коли в Україні з кожного жителя направляється щороку 290 кг сміття на полігони, то у Швейцарії – нуль кілограм. Такі офіційні дані», - розповів професор кафедри прикладної екології та природокористування ПНТУ ім. Кондратюка, голова Екологічної ради Полтавщини Юрій Голік.

За словами начальника обласного управління ЖКГ Едуарда Реви, на Полтавщині скоро створять п’ять субрегіонів, на яких будуть розміщені санкціоновані полігони для побутових відходів. Також побудують сміттєпереробні заводи (усього 3 в області), у кожному районів розмістять сортувальні пункти (всього 17-19).

«Полігони – це технічно обслуговувана, закрита та безпечна територія, - розповіла доцент кафедри прикладної екології та природокористування ПНТУ ім. Кондратюка Оксана Ілляш. – Коли німецькі експерти приїжджали в Україну з метою допомогти вирішити проблему сміттєзвалищ, то у нас навіть виникли проблеми з перекладом цього слова – в Німеччини звалищ просто не існує».

Оксана Ілляш розповіла, що запровадження нових правил поводження з твердими побутовими відходами буде проходити у 4 паралельні етапи. По перше, це інвентаризація усіх звалищ, тобто їх документальний опис. По-друге, забезпечення збору сміття у всіх населених пунктах шляхом забезпечення контейнерами. По-третє, це створення парку сміттєзбиральної техніки для того, щоб усе сміття звозилося в центральні субрегіональні полігони. І четвертим пунктом буде відсортування вторсировини.

Сміттєзвалища будуть виводится з експлуатації поетапно, інакше це спричинить повний колапс, говорить фахівець. І все ж, із 670 найближчим часом залишать тільки близько 150-ти. Їх паспортизують, проведуть облік відходів, аналіз їх упливу на навколишнє середовище. Далі необхідно буде встановити у всіх населених пунктах контейнери. Нині заявлена необхідність в 26,5 тисячах. Вивозити сміття буде раз у три дні.

Планувати розміщення полігонів почнуть вже найближчим часом. Найскладнішим моментом передбачається знаходження спільної мови з місцевими жителями – їм потрібно буде донести, що полігони та звалища – це різні речі, а з появою санкціонованих полігонів зникнуть всі стихійні звалища.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині поліція знищила майже на 2 мільйони гривень наркотиків (ФОТО)

Також передбачаються проблеми з тарифними питаннями:

«Нині в селах за вивіз сміття ніхто не платить, - говорить Едуард Рева.  – тому зобов’язання сплачувати за нову послугу, скажімо, 20 грн. на місяць з людини стане окремим політичним питанням».

На скільки затягнеться реалізація нової концепції поводження з побутовими відходами на Полтавщині, наразі спрогнозувати важко. Вона розрахована до 2040 року, але багато чого хочуть зробити вже до 2020-го. Враховуючи нинішну ситуацію зі сміттям в регіоні, для переходу на нормальні цивілізовані умови поводження з ним потрібне значне фінансування. Залучати збираються гроші з бюджетів усіх рівнів, а також інвестиційні кошти з-за кордону.

Схожі матеріали:
👁 1022
Категорія: Полтавщина
Теги: смітники, Полтавщина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ