Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

17.06.2015

На Полтавщині активно дебатували навколо адміністративно-територіальної реформи


Дефіцит бюджету освітньої галузі Гребінківського району – понад 4 млн.грн.


На Полтавщині активно дебатували навколо адміністративно-територіальної реформи13 червня за участі голови обласної ради Петра Ворони відбулося засідання координаційної ради при голові Оржицької районної ради,де розглядалося питання «Про Перспективний план формування спроможних територіальних громад».

У засіданні взяли участь керівники району, структурних підрозділів районної ради та райдержадміністрації, сільські та селищні голови, депутати різних рівнів, представники громадськості.

Першим слово було надано голові РДА, який коротко поінформував про рішення сесій сільських і селищних рад. Практично всі громади заявили про своє бажання утриматися від об’єднання. Наразі не було рішення Воронинцівської, Райозерської, Се-лецької та Черевківської сільських  рад та наявне рішення Лазірківської сільської ради про бажання увійти до Гребінківської об’єднаної громади.

Потім до слова запрошено голову обласної ради П. В. Ворону. Мабуть, не помилимося, коли скажемо, що для всіх було приємно чути слова голови обласної ради, який зазначив, що він присутній найперше як депутат-мажоритарник від Оржиччини. Саме цей факт і зумовлює його позицію вбільшості запитів суспільства загалом і земляків зокрема. Потім Петро Васильович коротко розповів про питання, які розглядалися на засіданні Ради регіонального розвитку за участі перших осіб держави – Президента та Прем’єр-міністра. Він навів слова П. Порошенка, якими Глава держави охарактеризував процес об’єднання громад як такий, що позначений перебільшеною запопадливістю чиновників різного рівня. 

Нині, наголосив він, ми бачимо таку картину: центральна влада говорить про добровільність і демократичність процесу, а на місцях спостерігаємо практично примус.  Закон України передбачає захист  громад, що не хочуть об’єднуватися, ним обумовлено власне добровільність такого кроку. У той же час ті, хто хоче спробувати працювати по-новому, також мають право на свій шлях поступу. Отож, мабуть, буде виправданою з’ява проектних громад, які або підтвердять, що так буде краще, або спростують це твердження, зазначив очільник області.

Він повідомив, що до 15 липня обласна рада має затвердити проектний план формування спроможних громад, додаткове фінансування яких буде здійснюватися з державного фонду регіонального розвитку. На Полтавську область наразі передбачено близько 82 млн. грн. таких коштів, відтак для Оржицького району «перепаде» 1-1,5 млн.грн.

Також П.В.Ворона ще раз повернувся до подій обласної сесії, на якій проект «перспективного плану об’єднання громад» було відправлено на доопрацювання, і пояснив таке рішення: «Ми не могли відхилити проект, оскільки насправді є громади, які хочуть об’єднатися. Згідно із Законом, ми повинні надати їм шанс». Далі П.Ворона коротко проаналізував грядущі зміни, а саме: трирівнева система управління (громада - район (повіт) - область); мажоритарна система виборів чи вибори за відкритими списками; вірогідність перевиборів через певний час у зв’язку зі змінами до Конституції, створення виконкомів при районних та обласних радах тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині жінка крала золоті прикраси у дітей

Далі була найцікавіша і най-конструктивніша частина засідання: бажаючі могли задати питання і одержати на них відповіді. Усіх, хто виступав, об’єднувало щире та непідробне вболівання за долю громад і району загалом. Так, було поставлено питання про необхідність широкого обговорення у громадах і прийняття виважених, а не поспішних рішень (В.І.Боровський). Про відсутність чітких правил гри, виписаних Законом і підзаконними актами, говорив уже вкотре М.Боговик, Чутівський сільський голова. «Громади просто не мають прозорого плану розвитку, саме тому й не поспішають приймати рішення про об’єднання, - зазначив він. – Як тільки переконаються, що обіцяне буде виконано і для людей села так буде краще, то самі проситимуться до об’єднання». Цю ж думку продовжив і С.В.Таран, Плехівський сільський голова, який додав, що невиписано навіть чіткої структури громади, органів її управління тощо. Депутат Оржицької селищної ради В.С.Пієнко намагався пояснити позицію депутатського корпусу селищної ради і небажання об’єднуватися. «Ми стали зайвими у своїй державі, - з болем сказав він. – Зараз іде війна. Чи на часі такі зрушення? Немає транспортного сполучення, розбиті дороги, не налагоджено електронний документообіг… Яке покращення життя простому сільському жителю?». Про дефіцит дотаційного районного бюджету (особливо у час нестабільної цінової політики), а відтак про те, що все-таки доведеться колись об’єднуватися, говорив голова райдержадміністрації В.Г.Симоненко. За його словами, нині хвилює жителів району утримання закладів освіти, медицини, культури у разі відмови від об’єднання, адже ці питання потребують планомірного і щоденного розв’язання на основі розрахунку наявних та необхідних коштів.

Про ціну питання в голови обласної ради поцікавилася головний редактор «Оржицьких вістей»: «У розрізі обласного (районного) бюджетів суми у 82 млн.грн. і 1-1,5 млн.грн. відповідно вартують тих збурень і ризиків чи ні?».

Петро Васильович Ворона намагався дати чіткі відповіді. Якщо люди висловлюють незгоду, то до них прислухаються. Просто необхідно усвідомити причини незгоди: люди не вірять у позитивні зміни чи не мають інформації про ті вигоди, преференції, які будуть у громади. Нині в області спостерігається ситуація, коли є ті, хто відмовляється від об’єднання, але є і його прихильники. Отож треба дати можливість вибирати і тим, і іншим.

Щодо законодавства, то справді, нормативно-правова база практично відсутня, і пояснюється це недостатністю політичної волі. Звичайно, щозадекларований обсяг надходжень в область і район надзвичайно малий у порівнянні з наявними бюджетами. Та погодяться всі, що реформування місцевого самоврядування просто неминуче, адже процес урбанізації ніщо і ніхто не в силі зупинити. Нині спостерігаємо процес: у селі немає роботи, відтак молодь виїжджає, отож маємо сумну демографічну ситуацію. «Рано чи пізно ми до цього прийдемо, але все має бути природнім шляхом, а не примусово», - наголосив голова облради.

Як вихід, він запропонував громадам об’єднатися у частині співпраці. Наразі є чинним Закон України «Про співпрацю територіальних громад». Отож сільським і селищним радам відповідно до його норм потрібно підписати Меморандум про співпрацю і подати своє рішення на розгляд Президії обласної ради. Більше того, Петро Васильович закликав активізуватися у частині залучення додаткових коштів, як-то участь у різноманітних проектах, конкурсах із отримання грантів тощо, для вирішення болючих питань  громад.

Окремо присутні звернули увагу на рішення сесії Лазірківської сільської ради. Було наведено кілька цифр для порівняння ситуації в районах. Наприклад, дефіцит бюджету освітньої галузі Оржиччини становить 1 млн. грн., а Гребінківського району – понад 4 млн.грн. На утримання двох загальноосвітніх шкіл (Лазірківської та Величківської) та позашкільного закладу – Будинку школяра - з районного освітянського бюджету йде близько 4 млн.грн. Звичайно, що кошти перейдуть у Гребінківський район, бо «гроші ходять за дитиною». Питання лише в тому, чи об’єднана Гребінківська громада захоче їх спрямувати на ці заклади, чи буде шукати шляхи оптимізації. І насамкінець цікаво: краще бути самостійною сільською радою у складі Оржицького району чи селом Лазірки у складі Гребінківської громади?

Зауважимо, що пропозиція про підписання Меморандуму примирила ставлення оржиччан до реформування. Справді, можливо, це вихід – не поспішати, вивчити досвід інших громад, а вже потім упроваджувати кращі здобутки у себе. У той же час спробувати підвищувати рівень життя простих селян через  реалізацію Закону «Про співпрацю територіальних громад». І це якраз той випадок, коли люди були почуті, коли влада на боці своїх громадян.
 
Газета "Оржицькі вісті"


Схожі матеріали:
👁 1298
Категорія: Полтавщина
Теги: Гребінківський, освіта, Дефіцит бюджету




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ