Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

17.12.2017

На Полтавщині зросла захворюваність на вірусний гепатит А


З середини липня поточного року реєструється спалах у Гребінківському районі, до цього часу там реєструються нові випадки


На Полтавщині зросла захворюваність на вірусний гепатит АЛікарі-епідеміологи Кременчуцького міськрайонного відокремленого підрозділу лабораторних досліджень інформують населення про зростання  захворюваності на вірусний гепатит А. На даний  час в місті вже захворіло 7 осіб. Зареєстровано 2 сімейних осередки: в одному крім 2 дорослих захворіла чотирирічна дитина, а у другому – подружня пара.

За даними епідеміологічного розслідування інфікування в усіх випадках сталося за межами міста. За 10 місяців 2016 року випадки вірусного гепатиту А у місті не реєструвалися. Спостерігається зростання захворюваності на вірусний гепатит А і по Полтавській області.

З середини  липня поточного року реєструється спалах у Гребінківському районі, до цього часу там реєструються нові випадки.

Захворюваність також спостерігається у Полтавському, Лубенському районах, у м. Горішні Плавні та м. Полтаві. Для вірусного гепатиту А характерна осінньо-зимова сезонність, тому саме час нагадати про це захворювання.        

Вірусний гепатит А – це класична хвороба «брудних рук». Збудник знаходиться у виділеннях захворілого та при недотриманні  правил особистої гігієни може потрапити на руки, продукти, предмети оточуючого середовища, а потім, через ці предмети і до організму здорової людини. Небезпека  захворювання полягає у тому, що у період коли людина вже хворіє і виділяє найбільшу кількість збудника, відсутні ознаки характерні виключно для вірусного гепатиту А.

Протягом «скритого» періоду, який триває близько тижня, захворілого турбують головний біль, підвищення температури тіла до 37°, 38°, біль у горлі та катаральні явища, можуть бути біль у шлунку та рідкі випорожнення, а можливі і біль у м'язах та суглобах. Такі симптоми характерні для цілого ряду захворювань і на початку не викликають великої тривоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Гребінківщині вперше за 40 років капітально відремонтували сільський ФАП

Тільки коли з'являються  темна (колір пива) січа та випорожнення кольору білої глини, хворий та його оточуючи можуть запідозрити виникнення захворювання. А при появі жовтяниці слизових оболонок, очей та шкіри, діагноз вірусного гепатиту вже не викликає сумніву. З появою жовтяниці кількість збудника у випорожненнях значно зменшується, при цьому хворий стає менш небезпечним для оточуючих.
 

Зросла захворюваність на вірусний гепатит А
 

При вірусному гепатиті А в першу чергу страждає печінка, тому несвоєчасне звернення до лікаря, відсутність адекватного лікування, недотримання режиму харчування та фізичного навантаження  може призвести до приєднання ускладнень хвороби, найбільш важкий з яких це цироз печінки.  

У м. Кременчуці випадки вірусного гепатиту А востаннє реєструвалися у 2015році, захворіло 2 особи. Спалахи цього захворювання мали місце у 2005 році, тоді захворіло 170 осіб та у 2002 і 2003 роках, тоді було зареєстровано відповідно 297 та 191захворілий на вірусний гепатит А.

Лікарі-епідеміологи радять виконувати елементарні правила особистої гігієни, регулярно мити руки з милом, ретельно мити овочі та фрукти перед вживанням. Не купуйте харчові продукти у місцях несанкціонованої торгівлі та у мало відомих осіб. Якщо ви користуєтесь неперевіреними джерелами водопостачання, воду перед вживанням необхідно кип’ятити (збудник хвороби гине через 3-5 хвилин після кип’ятіння). При появі будь-яких симптомів захворювання, необхідно негайно звернутися до сімейного лікаря за місцем мешкання або до лікаря-інфекціоніста.

І запам'ятайте, що будь-яке інфекційне захворювання легше попередити ніж лікувати.

   
Завідувач відділенням профілактики інфекційних
захворювань Кременчуцького міськрайоного
відокремленого підрозділу лабораторних досліджень
ДУ «Полтавський ОЛЦ МОЗ України» Лариса Коровіна


Схожі матеріали:
👁 1581
Категорія: Здоров'я
Теги: Збудник, Гепатит А, захворюваність, Вірус




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ