Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

25.04.2012

Повноцінний сон - гарантія здоров'я


Сон - необхідна складова для відновлення сил і працездатності


Повноцінний сон - гарантія здоров'я

Сон - необхідна складова для відновлення сил і працездатності, для хорошого самопочуття і гарного настрою протягом дня. У той же час порушення сну можуть свідчити про певні психологічні проблеми чи захворювання у людини.

Як відомо, у сні ми проводимо третину свого життя. Але неправильно думати, що сон - дарма проведений час. Це досить активна фаза життя людини.

Під час сну мозок переробляє отриману за день інформацію, стабілізує емоції. М'язи розслаблюються, робота всіх органів переходить у сповільнений режим.

Відновлюються клітинки шкіри, крові, а також енергетичний запас організму в цілому. Загалом, це чудовий оздоровлюючий і косметичний засіб. Недарма медики називають сон «СТО» для організму людини, коли він відпочиває, позбавляється певних проблем і набирається сил.

У цей же час недосипання може призвести до серйозних наслідків для здоров'я: від дратівливості, погіршення працездатності та пам'яті, неврозів і депресій до серйозних психічних розладів.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Советы тем, кому трудно просыпаться по утрам

Здоровий сон - це сон, під час і після якого людина не відчуває дискомфорту, а лише задоволення. Існує думка, що ідеальний сон має тривати не менше семи-восьми годин. Насправді, це дуже індивідуально. Так само, як і положення, в якому спить людина. Не можна давати рекомендацій, яка поза для сну краща. Для кожного вона своя.

Найкраще засинати до дванадцятої години ночі. У цей час сон є найбільш продуктивним для нашого організму. Недарма у народі говорять: година сну до дванадцятої години варта двох годин після дванадцяти.

Щоб сон був повноцінним і здоровим

Не їжте перед сном. Інакше наш організм у сні змушений не відпочивати, а працювати.

На вечір не давайте організму інформації, яка збуджує - хоч позитивної, хоч негативної. Тому перед сном краще не сідати перед телевізором чи комп'ютером. Якщо вже й дивитися якісь фільм чи програму, то спокійні, розважливі, сентиментальні.

Організм циклічний і має свій годинник - намагайтеся засинати і прокидатися в один і той же час.

Постіль повинна бути зручною для вас. Має значення і те, з чого вона зроблена: з натурального чи синтетичного матеріалу. Натуральна тканина, однозначно, краще діє на організм. Постільну білизну бажано не крохмалити.

Для хорошого сну необхідне свіже повітря. Перед відходом у царство Морфея добре провітрюйте кімнату. Якщо є можливість перед сном прогулятися по вулиці, зробіть це.

Найчастіша причина безсоння - стреси

На жаль, сьогодні дуже багато людей страждають від порушень сну. Всього налічують більше ста розладів сну. Сюди відносять страх сну (людина постійно думає, що може заснути і не прокинутися), поверхневий сон, затяжне пробудження, втрата почуття сну, сомнамбулізм (лунатизм), апное (зупинка дихання), сіпання ногами, розмови уві сні та інше.

Одне з найпоширеніших порушень сну - безсоння.

Для того, щоб вилікувати людину від безсоння, потрібно знайти першопричину. Як правило, у 70-80 відсотках першопричиною стає функціональне порушення сну, зумовлене певною стресовою ситуацією.

Усі причини безсоння перелічити неможливо, їх безліч: психологічні, фізіологічні, соматичні захворювання, нестача вітамінів, гельмінти, органічні та судинні ураження, неврози, отруєння тощо. Потрібно розбиратися у кожному конкретному випадку. Тому з подібною проблемою варто звертатися до спеціаліста. Як ми лікуємо безсоння?

Крім снодійних препаратів, є різні засоби: можна перед сном понюхати настоянку валеріани (але враховуйте, що не для всіх людей її запах прийнятний), можна класти на постіль чи біля неї подушечки з різними травами (наприклад, хмелем, лавандою), можна також капати на постільну білизну аромамасла з відповідними запахами.

Допомагає і такий чай: одна столова ложка звіробою на склянку води. Заварють також мелісу, м'яту, пустинник, чебрець, ромашку лікарську. Усі ці засоби досить ефективні. Окрім траволікування, широко застосовують психотерапію, рефлексотерапію, музикотерапію, фізіотерапію, електросон (ритмічний монотонний вплив на головний мозок людини імпульсів току низької частоти і малої сили), електрофорез, масаж.

Тобто все, що мінімально пов'язане з медикаментами. Недопустиме безконтрольне використання пацієнтами снодійних ліків, без попередньої консультації з лікарем. Це може викликати звикання і не позбавить проблеми, а лише ускладнить її.

Повільний сон характеризується зниженням мозкової активності, значним розслабленням м'язів тіла, зменшенням ритму сердечних скорочень і дихання. Тривалість фази повільного сну коливається від 50 до 60 хвилин. Ця фаза змінюється фазою швидкого сну.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Как избавиться от храпа?

Швидкий сон - сон із сновидіннями. Під час швидкого сну мозкова активність людини підвищується, може бути помітний рух очних яблук під віками. Тривалість фази швидкого сну складає від 10 до 15 хвилин на початку сну і збільшується до 20-30 хвилин ближче до ранку. Таким чином, повний цикл (швидкий - повільний сон) триває близько півтори години.

Від хропіння рятує тенісний м'ячик

Хропіння також відносять до порушень сну. Є дані, що після 35 років хропить кожен п'ятий чоловік і кожна десята жінка. Після 60 років від цього страждає 70 відсотків населення. Доведено, що чоловіки хропуть частіше за жінок. Також ця проблема більше «чіпляється» до тих, хто зловживає алкоголем.

Хропіння - це вібрація м'якого піднебіння людини. У певний час його м'язова тканина стає в'ялою. Коли людина дихає, потік повітря змушує її вібрувати, спричиняючи при цьому неприємні звуки. Причинами хропіння може бути неправильне положення тіла, надмірна вага, куріння, анатомічні особливості (наприклад, викривлена носова перегородка), запальні захворювання та інше.

Щоб позбавитися від хропіння, радимо виконувати таку вправу: кажіть букву «к», не вимовляючи її. Ніби ви хочете сказати букву, але вголос її не кажете. Це напружує піднебіння і підкачує, зміцнює його. Робіть вправу тричі на день по одній хвилині. Через кілька тижнів уже буде результат.

Є ще один спосіб, вигаданий англійцями. Коли я говорю про нього, всі починають сміятися, думають, що це жарт. Потрібно покласти тенісний м'ячик собі у спідню білизну під резинку (неважливо, збоку чи ззаду). Людина дійсно перестає хропіти. Очевидно, це діє як подразнюючий чинник, через який людина не так глибоко засинає.

Хропіння може бути чисто фізіологічним, коли людина стомилася і у сні дуже розслабилася, разом з цим розслабляються її м'язи. Має значення і поза сну. Найчастіше хроплять, коли сплять на спині. Тоді м'яке піднебіння звисає. Потрібно просто спробувати спати в різних положеннях, підібравши найзручніше для вас, у якому ви не будете хропіти.

Спіть на здоров'я!

Схожі матеріали:
👁 1935
Категорія: Здоров'я
Теги: здоров'я, сон, хропіння, організм, ліки




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ