Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

08.02.2013

У Гребінці стартували легкоатлетичні змагання пам'яті Героя Радянського Союзу Григорія Кагамлика


8-9 лютого у спорткоплексі відбудуться відкриті обласні меморіальні легкоатлетичні змагання пам'яті Героя Радянського Союзу Григорія Кагамли


У Гребінці стартували легкоатлетичні змагання пам'яті Героя Радянського Союзу Григорія Кагамлика

У Гребінці розпочалися спортивні змагання присвячені ювілейній даті - 70-річчя славного подвигу Героя Радянського Союзу Григорія Сергійовича Кагамлика та 90-річчя з дня народження героя.

Перед присутніми виступили голова Гребінки Федір Мілевський та начальник відділу освіти, молоді та спорту  Валентина Миколаївна Лисогор.

8-9 лютого у спорткоплексі відбудуться відкриті обласні меморіальні легкоатлетичні змагання пам'яті Героя Радянського Союзу Григорія Кагамлика. В змаганнях візмуть участь команди з Кременчука, Полтави, Пирятина, Мени, Лубнів, Драбова, Гребінки.

Із історії

ГЕРОЇЧНИЙ ПОДВИГ ЖИТИМЕ У ВІКАХ!


Народився Григорій Кагамлик в 1923 році в селі Слободо-Петрівка Гребнківськсго району Полтавської області всім'ї селянина. Українець. Закінчив 7 класів місцевої школи. Працював у колгоспі. У боях Великої Вічизняної війни з вересня 1941 року. Воював на Західному, Брянському, Центральному фронтах. Сержант, командир відділення роти протитанкових рушниць 47-го стрілецького полку 15-ої стрілецької дивізії 13-ї армії Центрального фронту.

В кінці червня 1942 року Кагамлик брав участь в боях, відбиваючи гітлерівський наступ на річці Тім Курської області. Зі своєї протитанкової рушниці він підбив 2 німецьких танка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На магистральных путях "Укрзализныци" проводились испытания скоростного двухсистемного межрегионального электропоезда

До осені 1942 року сержант Кагамлик у складі свого підрозділу обороняв один з танконебезпечних напрямів в районі селища Тербуни Липецької області. В кінці січня 1943 року війська Воронезького і Брянського фронтів просувалися на захід, звільняючи міста і єела Воронезької, Курської і Орловської областей від гітлерівських окупантів. Після потужної артилерійської підготовки в наступ пішли воїни 15-ої стрілецької дивізії 13-ої армії, в якій служив сержант Кагамлик.





Наступ розвивався успішно. Зламуючи оборону фашистів, дивізія просувалася до великого залізничного вузла Понирі. Ворог був вже вибитий з села Друге Нікольське (нині в межах села Прилепи Понирівського району Курської області), і до станції залишалося зовсім небагато.

Втративши дуже важливий оборонний рубіж, фашисти стали готувати контратаку. Відділенню протитанкових рушниць сержанта Кагамлика командир роти поставив завдання захищати єдину танконебезпечну дорогу і не пропустити по ній ворожі танки. Позицію винищувачі танків зайняли поряд з кулеметниками: кулеметники відсікають піхоту, притискають її до землі і знищують, а бронебійники ведуть вогонь по танках.





Наступ фашистів почався удосвіта 9 лютого 1943 року. Під прикриттям артилерійського вогню рушили танки. Слідом за ними -гітлерівські автоматники. Кагамлик двічі вистрілив в головний танк і підбив його. Кулеметники відкрили вогонь по фашистській піхоті.

Ворог відкотився. Минуло декілька хвилин, і фашисти знов пішли в наступ. Тепер на позиції бронебійників рухалося вже 5 танків. Знову наші кулеметники відкрили вогонь. Фашистський танк, намагаючись обійти кулеметників, на декілька секунд обернувся до них боком. Пролунав постріл сержанта Кагамлика - і другий танк спалахнув. Втративши декількатанків, ворог відступив.

Настав невеликий перепочинок. Лише тоді Кагамлик відчув біль -під час бою його поранило двічі.

А ворог знову пішов в атаку. Кагамлик узяв у руки протитанкову рушницю. Фашисти наближалися до наших бойових порядків. Убито кулеметника. Сержант перебрався в сусідній окоп і ліг за кулемет. У руках Кагамлика знову ожив "максим", став косити ворожу піхоту. Але фашистська куля пробила груди сержанта, і кулемет замовк.

Коли однополчани остаточно відбили всі атаки ворога, в гімнастерці Кагамлика знайшли комсомольський квитокз написом: "Помру, але не відступлю ні кроку назад. Клянуся своєю кров'ю. Сержант Кагамлик". Свою клятву він виконав.





Указом Президії Верховної Ради СРСР від 18 травня 1943 року за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецькими загарбниками і проявлені при цьому відвагу і геройство Григорію Сергійовичу Кагамлику було посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Похований герой в братській могилі в селищі Понирі Курської області. Навіки зарахований в списки військової частини. На батьківщині Героя встановлений бюст, в Полтаві - меморіальна дошка. Його ім'ям названі вулиця і школа в рідному селі, вулиця і школа N° 16 в Полтаві. Комсомольський квиток і протитанкова рушниця АС-635 сержанта Кагамлика зберігаються в Центральному музеї ВС СРСР. Нагороджений орденом Леніна.

Grebenka.com



Схожі матеріали:
👁 2079
Категорія: Спорт
Теги: Змагання, Спорт, легка атлетика, Кагамлик, Гребінка, Герой Радянського Союзу




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в... На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в...
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ