Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

30.05.2022

У Гребінківській громаді перейменують пов'язані з Росією топоніми


У Кременчуцькій, Оболонській, Гребінківській та Комишнянській громадах Полтавщини перейменують топоніми на честь російського військового діяча Суворо


провулок Суворова, ГребінкаПолтавський офіс Українського інституту національної пам’яті (УІНП) отримав з низки виконкомів територіальних громад Полтавщини відповіді з приводу ініціатив щодо перейменування вулиць та провулків на честь російського полководця Алєксандра Суворова.

Вулиця і провулок Суворова у Кременчуці будуть перейменовані. Про це говориться у листі секретаря Кременчуцької міської ради Юрія Гриценка.

Комишнянська селищна рада поінформувала про початок проведення громадського обговорення з перейменування вулиць Суворова у селах Попівка і Дібрівка.

Заступник Гребінківського міського голови Валерій Зінченко офіційно повідомив, що провулки Суворова у Гребінці та селі Світанок будуть внесені до переліку топонімів на перейменування.

Сільський голова Борис Пустовойтов сповістив, що виконавчий комітет Оболонської сільської ради перейменує вулицю Суворова у селі Наталенки.

Регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар повідомив, що жахливим спадком російсько-комуністичного імперського минулого є сила-силенна топонімічних назв на честь Суворова :
 
«Лише на Полтавщині, у різних громадах налічується 27 назв вулиць, провулків, площ на честь цього діяча Російської імперії й ката українського та польського народів. У лютому цього року у Полтаві було демонтовано пам’ятник російському військовому злочинцю Суворову. Це важливий крок вперед і теперпора прибрати постать суворова та інших військових діячів Російської імперії й з топонімічної мапи Полтавщини».

«Дякую головам громад за патріотичний і конструктивний підхід. Нині відбувається процес всебічного позбавлення від російських впливів, зокрема й у топоніміці. Присутність Суворова та інших військових діячів Російської імперії у публічному просторі є актом звеличення держави-окупанта. Альтернативи викоріненню російських імперських маркерів у назвах площ і вулиць не існує», - підсумувавПустовгар.


провулок Суворова, Гребінка, Полтавщина, перейменування
 

Довідково:

У сучасній російській ідеології постаті О. Суворова відведено одне з ключових місць, зокрема – у військово-історичному аспекті. У 2014 році цей воєначальник був визнаний найбільш видатним полководцем Росії. Його ім’я на території Російської Федерації та Республіки Білорусь носять:
  • десятки військових училищ та спеціальних шкіл з посиленою військовою підготовкою;
  • сотні площ та вулиць у різних населених пунктах;
  • низка військових об’єктів, військових частин Російської Федерації.
Поза цим, чимало військових частин збройних сил Російської Федерації  нагороджені орденами Суворова, і зберегли їх у своїх назвах. А диктатор росіїпутін у своєму зверненні 22 лютого ц.р. до російського народу щодо оголошення війни Україні і визнання терористичних «ДНР» і «ЛНР» серед іншого згадав демонтаж пам’ятника російському генералу Суворову в Полтаві.
 
«Нещодавно в Полтаві знесли пам’ятник Олександру Суворову. Що тут скажеш? Відмовляєтеся від свого минулого, від так званого колоніального спадку Російської Імперії? Ну, тоді будьте тут послідовними!»,- заявляв очільник Кремля.

Комишнянська селищна рада

Про Суворова путін тоді згадав у контексті того, що російський генерал, нібито… посприяв Україні в отриманні виходу до моря. Насправді, це маніпуляція і чергова порція псевдоісторичної пропаганди з боку очільника держави-терориста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибухонебезпечна ситуація прямо перед обличчям Путіна

Суворов має явну негативну репутацію в історії України, Польщі та національних меншин півдня нашої України.

Як зазначається на офіційному сайті Українського інституту національної пам’яті, у 1768‒1769 роках був безпосереднім учасником жорстокого придушення Коліївщини ‒ козацько-селянського повстання в Правобережній Україні. Під керівництвом Суворова 1778 року відбулася насильницька депортація з Криму до тодішньої Азовської губернії Російської імперії понад 30 тис. кримських християн (греків і вірмен), внаслідок якої загинуло близько половини переселенців.

Вулиця і провулок Суворова у Кременчуці будуть перейменовані.

Суворов причетний до винищення частини ногайців ‒ народу, який у XVIII ст. населяв землі Північного Причорномор’я – території південних областей сучасної України. У 1794 р. очолюваний Суворовим російський каральний корпус жорстоко придушив польське визвольне повстання на чолі з Тадеушем Костюшком.

Полтавський офіс УІНП


Схожі матеріали:
👁 2887
Категорія: Новини Гребінківської громади
Теги: Полтавщина, Гребінка, перейменування, провулок Суворова




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ